Πόροι ύψους 48 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν στο υπουργείο Πολιτισμού με απόφαση εκχώρησης του περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά, και στόχο την ανάδειξη του πολιτιστικού προϊόντος της Αττικής και κυρίως την ώθηση των εναλλακτικών μορφών θεματικού τουρισμού.
Η σχετική πρόσκληση υπεγράφη παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, και το έργο θα υλοποιηθεί μέσω του Προγράμματος «Αττική 2021-2027» στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) για τον τομέα του πολιτισμού.
«Πρώτιστη σημασία για τη νέα περιφερειακή Αρχή έχει η ανάδειξη του πολιτιστικού αποτυπώματος και θα είμαστε αρωγοί σε κάθε σχετική προσπάθεια», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Η Αττική καθίσταται κορυφαίος προορισμός για τους λάτρεις του πολιτισμού και της ιστορίας, καθώς φιλοξενεί μοναδικά τοπόσημα παγκόσμιας κληρονομιάς και ευρείες πολιτιστικές υποδομές. Επιδιώκουμε την κάθετη σύνδεση πολιτισμού και τουρισμού για τους επισκέπτες που έρχονται απ’ όλον τον κόσμο στον τόπο μας και αποζητούν την εμπειρία εναλλακτικών μορφών θεματικού τουρισμού. Θα συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε με κάθε πρόσφορο μέσο τα μνημεία και τις ομορφιές, τόσο της Αθήνας όσο και των υπόλοιπων περιοχών του λεκανοπεδίου. Συνεχίζουμε δυναμικά τις ολιστικές παρεμβάσεις δημιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης. Σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, τα 40 εκατ. ευρώ της εκχώρησης, που μέσω του 20% της υπερδέσμευσης δύναται να φθάσουν και τα 48, θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Από την πλευρά της η κ. Μενδώνη, υπογράμμισε: «Ο πολιτισμός, εκτός από εργαλείο κοινωνικής συνοχής, αποτελεί και ένα τεράστιο αναπτυξιακό εργαλείο, καθώς από τη μια πλευρά διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ταυτότητά μας κι από την άλλη παρέχει τη δυνατότητα να δημιουργούνται επενδύσεις. Τα ίδια τα έργα πολιτισμού έχουν ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα. Πρόσφατη τεκμηριωμένη μελέτη δείχνει ότι η επένδυση 1 ευρώ σε έργα πολιτισμού, επιφέρει σε βάθος πενταετίας το ποσό των 3,44 ευρώ. Και αναφερόμαστε μονάχα στην περίοδο κατασκευής τους, όχι της λειτουργίας, καθώς εκεί το θετικό αποτέλεσμα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Η Αττική είναι ένας ευλογημένος από κάθε άποψη τόπος. Έχει ένα μοναδικό πολιτιστικό απόθεμα, το οποίο βεβαίως σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στην Αθήνα, αλλά δεν είναι μόνο εδώ. Η ενίσχυση των πολιτιστικών υποδομών καθίσταται απόλυτη ανάγκη. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, για τη σημερινή γενναιόδωρη πράξη και κυρίως για την εμπιστοσύνη του προς το υπουργείο Πολιτισμού».
Σημειώνεται πως ο φάκελος (αίτηση χρηματοδότησης) με την πρόταση Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού θα υποβληθεί έως τις 17 Ιανουαρίου 2025.
Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής θα εκδοθεί η απόφαση εκχώρησης προς το υπουργείο και θα ξεκινήσουν οι προσκλήσεις και οι εντάξεις έργων.
Τέλος, στο πλαίσιο της υπογραφής της πρόσκλησης για την ΟΧΕ Πολιτισμού υπεγράφη και μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής και του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (ΜΝΕΠ), με αντικείμενο την παραγωγή ειδικού εκπαιδευτικού υλικού (kit) με τίτλο «Κυνήγι Θησαυρού στο Μουσείο». Το εν λόγω εκπαιδευτικό υλικό απευθύνεται σε παιδιά της Ε’ και της ΣΤ’ τάξης του δημοτικού και περιλαμβάνει ποικίλες δράσεις με γρίφους και δραστηριότητες που επιτρέπουν στα παιδιά να ανακαλύψουν τα εκθέματα της νέας μόνιμης έκθεσης του Μουσείου και των μνημείων που εντάσσονται στη σκέπη του, και να γνωρίσουν βιωματικά και δημιουργικά όψεις του νεότερου ελληνικού πολιτισμού.
Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού αποτελεί έναν από τους πολλούς και σημαντικούς φορείς που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ «Αττική 2014-2020».