Την ικανοποίηση του για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να παγώσει για 90 ημέρες τους επιπρόσθετους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτησή του με τον Robert D. Kaplan, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και τόνισε ότι «υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για μία διαπραγμάτευση ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ ώστε να προκύψει μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία»
«Είναι μια περίοδος προκλήσεων. Η νεότερη κόρη μου θα αποφοιτήσει τον Μάιο και εγώ αποφοίτησα το 1990 που ήταν επίσης χρονιάς μεγάλων αλλαγών αλλά σήμερα υπάρχει μια έντονη αίσθηση απαισιοδοξίας σήμερα. Όταν αποφοίτησα εγώ θεωρούσαμε ότι όλα είναι στο χέρι μας.
Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και υπερήφανο μέλος της ΕΕ και όχι το μαύρο πρόβατο όπως κάποτε. Έχει μια στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ και μια χώρα στο σταυροδρόμι των 3 ηπείρων στο σταυροδρόμι επανακατάταξης σε επίπεδο πολιτικών και ενέργειας. Θα διασφαλίσουμε πρώτα απ όλα την ασφάλεια της χώρας», είπ ο πρωθυπουργός στην αρχή της συζήτησης με τον Αμερικανό συγγραφέα.
Σε ερώτηση για το αν είμαστε κοντά στο τέλος της παγκοσμιοποίησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το τέλος της παγκοσμιοποίησης. Ήταν συμφέρον των ΗΠΑ να δημιουργήσουν τον κόσμο όπως είναι και είναι δύσκολο να αλλάξει από τη μια ημέρα στην άλλη. Η παγκοσμιοποίηση έχει δημιουργήσει παγκόσμιο πλούτο αλλά αυτός δεν έχει διαμοιραστεί δίκαια. Έχει δημιουργήσει μια ολιγαρχία εταιρειών και έχει βοηθήσει τον αναπτυσσόμενο κόσμο και έχει βγάλει εκατομμύρια. Κοιτώντας προς το μέλλον η κατάσταση είναι απρόβλεπτη. Εγώ πιστεύω στο ελεύθερο εμπόριο. Έχουμε κάθε λόγο να προστατεύουμε την διεθνή τάξη αλλά μιλώντας για τον πόλεμο δασμών πιστεύω ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για τις σχέσεις ΗΠΑ – Ευρώπης. Θα υπάρχουν χαμένοι αν δεν καταφέρουμε να βρούμε μία λύση. Ο πρόεδρος Τραμπ ανέστειλε τους δασμούς, έχουμε 10% δεν είναι μικρό ποσοστό, αλλά το παράθυρο των 90 ημερών πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε για να έχουμε μια ειλικρινή συζήτηση για τους δασμούς. Πρέπει το deal να είναι αμοιβαία επωφελές και για τις δύο πλευρές. Παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος ότι υπάρχει περιθώριο. Ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα έχει δραματικές επιπτώσεις για όλους και για τις ΗΠΑ. Οι αγορές έχουν στείλει ξεκάθαρό σήμα σε σχέση με αυτό.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει υποεπένδυση στην Ελλάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε: «Οι επενδύσεις είναι στον πυρήνα της στρατηγικής ανάπτυξής μας. Κοιτώντας πού ήμασταν στην αρχή της κρίσης είχαμε ένα επενδυτικό κενό. Έχουμε αρχίσει να ανακάμπτουμε και να καλύπτουμε το χαμένο έδαφος και πείθουμε ξένους και Έλληνες να επενδύσουν στην χώρα. Είχαμε ρεκόρ επενδύσεων και οι τομείς μπορούν να αφορούν τον τουρισμό αλλά και την τεχνολογία γιατί έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα. Αν προσθέσει όλα τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας από την γεωγραφική θέση έως τα προϊόντα μας δεν υπάρχει θέμα για τις ΗΠΑ να επιβάλλει δασμούς σε προϊόντα που δεν παράγει καθόλου. Δεν βλέπω λογική να επιβληθούν δασμοί στις ελιές».
«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγέας ενέργειας. Αυτό συμβάλλει στην προσέλκυση επενδυτών. Αν δει κανείς το κόστος δανεισμού θα δει ότι είναι χαμηλότερο από αυτό των ΗΠΑ ή της Ιταλίας. Έχουμε προσπαθήσει να λύσουμε χρόνια ζητήματα που αφορούν τη χρήση γης και άλλα ζητήματα. Αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, χρειαζόμαστε φθηνή ενέργεια και αυτό αφορά και τις ελληνικές εταιρείες» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο δύο όψεις της Τεχνητής Νοημοσύνης
«Το πρώτο έργο που κάναμε από το 2019 ήταν η ψηφιοποίηση του κράτους. Έχουμε ψηφιακό πορτοφόλι, είχαμε υπηρεσίες την εποχή του κορονοϊού, όλες οι υπηρεσίες μας ήταν ψηφιακές, έχουμε πετύχει πρόοδο. Το επόμενο άλμα αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη, έχουμε εμπεριστατωμένη στρατηγική. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε ότι γίνεται κάτι σημαντικό στη χώρα μας. Θέλουμε να εστιάσουμε σε ζητήματα όπου έχουμε υψηλής ποιότητας, π.χ. στην υγεία, την άμυνα αυτοί είναι τομείς στους οποίους θέλουμε να εστιάσουμε και πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις. Πρέπει να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που αναλογούν στη χώρα μας. Πρέπει να είμαστε στο προσκήνιο μίας σημαντικής συζήτησης για το πώς το AI υπονομεύει τη δημοκρατία μας και βάζει σε κίνδυνο την ψυχική υγεία των παιδιών μας. Υπάρχουν οι δύο αυτές όψεις» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργ΄ός.
Τα φαντάσματα του λαϊκισμού είναι ακόμα ανάμεσά μας
«Η δημοκρατία μας μετά την πτώση της χούντας έχει ήδη διανύσει 51 χρόνια και είναι η καλύτερη που είχαμε ποτέ. Αλλά είχαμε κρίσεις επί 5 δεκαετίες και πρέπει να εστιάσει κανείς στην οικονομική κρίση και χάσαμε 25% του ΑΕΠ αλλά δεν έχουμε ανακάμψει και δεν έχουμε καλύψει το χαμένο έδαφος. Πειραματιστήκαμε με τον λαϊκισμό και ο κόσμος συνειδητοποίησε την κενότητα των υποσχέσεων των λαϊκιστών. Τα φαντάσματα του λαϊκισμού είναι ακόμα ανάμεσά μας και 10 χρόνια μετά τις χειρότερες στιγμές της κρίσης όταν έκλεισαν οι τράπεζες κάποιες στιγμές θεωρώ ότι ξεχνάμε λίγο εύκολα όσο κοντά φτάσαμε στον όλεθρο. Αν δει κανείς την Ελλάδα σήμερα θα δεί ότι κυριαρχεί ένα ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα αλλά η αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη και δεν υπάρχει ισορροπία. Κάποιες στιγμές που ο κόσμος είναι πιο απαισιόδοξος και συναισθηματικός και επηρεάζεται από τα σοσιαλ μίντια ο λαϊκισμός ελλοχεύει. Όσο όμως δημιουργούμε θέσεις εργασίας και αυξάνουμε το διαθέσιμο εισόδημα και κερδίσαμε δεύτερες εκλογές γιατί τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας. Ότι είπαμε το κάναμε. Τώρα είναι η στιγμή ο μέσος Έλληνας πολίτης να νιώσει την πρόοδο. Όσο αποδίδεις και λύνεις προβλήματα και μένεις ταπεινός και κατανοείς ότι τα προβλήματα που θρέφουν το λαϊκισμό είναι αληθινά» τόνισε.

Για τα social media: Απαιτείται ισορροπία ελευθερίας του λόγου και διακίνησης ψεμάτων
«Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που επικοινωνούμε με τον κόσμο, χωρίς να συμβιβαζόμαστε με τις βασικές μας αρχές. Η νέα γενιά επικοινωνεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο και πρέπει εμείς οι πολιτικοί να προσαρμόσουμε τις στρατηγικές μας. Έχουν υπάρξει συζητήσεις για τα όρια της ελευθερίας του λόγου, εδώ και αιώνες. Είναι πρόκληση το πώς αντιμετωπίζει κανείς το νέο αυτό τοπίο, είναι υποχρέωσή μας αυτή η προσαρμογή. Απαιτείται ισορροπία ελευθερίας του λόγου και διακίνησης ψεμάτων».
Πλεονέκτημα της Ελλάδας η πολιτική σταθερότητα – Να μην επιστρέψουμε σε κατάσταση παράλυσης
«Είμαστε σε πιο περίπλοκο τοπίο. Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πότε μια δημόσια πολιτική λειτουργεί. Αν π.χ. πάνε σε ένα νοσοκομείο και δουν να λειτουργεί καλά το αναγνωρίζουν. Καταλαβαίνω τον σκεπτικισμό, όταν μιλάει ένας πολιτικός. Νομίζω ο πολίτης λίγο πριν την κάλπη θα σκεφτεί το καλύτερο για αυτόν και την οικογένειά του. Η πολιτική σταθερότητα είναι ζητούμενο στη χώρα μας, έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες. Κατανοεί ο κόσμος ότι δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε κατάσταση παράλυσης. Ειδικά τώρα που υπάρχουν νέες κρίσεις» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Χρειαζόμαστε μια διαχειρίσιμη μετανάστευση μέσω διμερών συμφωνιών
«Είμαστε στην πρώτη γραμμή της μετανάστευσης, η γεωγραφία μας έχει θέσει στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Βαθιά αλλαγή υπάρχει στις πολιτικές μετανάστευσης στην Ευρώπη. Συχνά δεν γινόταν διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και μεταναστών. Εμείς από το 2019 προστατεύουμε τα σύνορά μας και εμείς φυλάμε τις πύλες ώστε να αποφασίζουμε ποιοι μπαίνουν στη χώρα μας. Νομίζω ότι το έχουμε κάνει αυτό με επιτυχία. Συμφωνήθηκε προ διετίας νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Υπάρχουν ελλείψεις σε εργατικό προσωπικό αλλά δεν είναι απάντηση να ανοίξουμε τα σύνορά μας. Τα σύνορα δεν μπορεί να είναι μόνο μια γραμμή στο χάρτη. Αν κανείς δεν τα αναγνωρίζει τότε χάνουν το νόημά τους. Αυτό το έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση και αυτό ήταν μια καταστροφή» είπε, μιλώντας για το μεταναστευτικό.
«Είμαι αισιόδοξος ως προς τη σχέση μας με την Τουρκία»
Στη συνέχεια, μιλώντας για την εξωτερική πολιτική και συγκεκριμένα τη σχέση Ελλάδας – Τουρκίας, είπε: «Είναι η μοιρα μας να είμαστε γείτονες. Στόχος μας να ζούμε ειρηνικά, να επιλύσουμε τη διαφορά μας που είναι ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Δεν το έχουμε λύσει για 40 χρόνια, δεν θεωρώ ότι θα γίνει στο άμεσο μέλλον αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε. Δεν μπορούμε σε άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως για παράδειγμα η βίζα εξπρές σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, δίνοντας οικονομική ώθηση στις τοπικές κοινωνίες. Η Ελλάδα έχει πάντα αποτρεπτική δύναμη ενάντια στην Τουρκία για αυτό ενισχύουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας. Ανέκαθεν ήταν περίπλοκή σχέση,. Έχω συναντηθεί νομίζω 8 φορές με τον πρόεδρο Ερντογάν, νομίζω ότι αυτές οι συναντήσεις είναι σημαντικές για να κατανοούμε ο ένας τον άλλον. Είμαι αισιόδοξος ως προς τη σχέση μας με την Τουρκία».
«Δεν αντιμετωπίζουμε την εξωτερική πολιτική με γνώμονα την Τουρκία. Έχουμε στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, θέλουμε να εκμεταλλευτούμε ενεργειακούς πόρους και θεωρούμε ότι στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είμαστε μια χώρα που μπορεί να συνομιλεί με όλους και μπορούμε να συνεισφέρουμε σε αποκλιμάκωση εντάσεων» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μητσοτάκης για Τραμπ: Θέλω να συνεργαστώ μαζί του όσο καλύτερα μπορώ
«Νομίζω ότι είμαι ένας από τους λίγους ευρωπαίους ηγέτες που έχει συνεργαστεί ήδη με πρόεδρο Τραμπ από την πρώτη θητεία. Έχει τον δικό του τρόπο να εκφράζεται αλλά είναι δική μας υποχρέωση να σεβόμαστε τη βούληση των Αμερικανών πολιτών. Θέλω να συνεργαστώ μαζί του όσο καλύτερα μπορώ, θα προσπαθήσω να χτίσω πάνω σε μια σχέση που έχει στρατηγικό βάθος, κάτι που ξεπερνά τις θητείες και των δύο. Είχα την τύχη να μιλήσω στο Κογκρέσο για τους ιστορικούς δεσμούς των δυο χωρών. Η Ελλάδα είναι σημαντική για τις ΗΠΑ από πλευράς οικονομικής, ενεργειακής και για το μεταναστευτικό. Ο καθένας πρέπει να επιμείνει στα δυνατά του σημεία» είπε, κλείνοντας τη συζήτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Robert Kaplan: