«Πεπεισμένος» ότι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία θα διαρκέσει δηλώνει ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ και τονίζει ότι δεν υπάρχει λόγος για «Σχέδιο Β».

Η συμφωνία δεν επηρεάζεται για την ώρα από τα αποτελέσματα της απόπειρας πραξικοπήματος, επισημαίνει ο κ. Αλτμάιερ σε σημερινή του συνέντευξη στην «Berliner Zeitung» και προσθέτει ότι το Βερολίνο δεν έχει «καμία ένδειξη ότι οι άνθρωποι που υποδέχεται η Τουρκία ή εκείνοι που επαναπροωθούνται προς τη χώρα γίνονται αντικείμενο κακής μεταχείρισης».

«Αυτή τη στιγμή όλα γίνονται όπως θα έπρεπε μετά τη συμφωνία», αναφέρει ο στενός συνεργάτης της ‘Ανγκελα Μέρκελ και κληθείς να σχολιάσει τις απειλές της τουρκικής κυβέρνησης ότι θα καταγγείλει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν μέχρι τον Οκτώβριο δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για την απελευθέρωση της βίζας.

Σε ερώτηση της εφημερίδας σχετικά με αίτημα της Ελλάδας για «Σχέδιο Β», ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας εξηγεί ότι αυτή η συζήτηση έγινε πριν από λίγους μήνες, όταν πολλοί δεν πίστευαν ότι θα μπορούσε καν να επιτευχθεί η συμφωνία.

«Αν τότε είχαμε υποχωρήσει στις πιέσεις, πιθανόν να μην είχαμε πετύχει τη σημερινή σταθεροποίηση. Φροντίζουμε λοιπόν το Σχέδιο Α. Δεν υπάρχει λόγος για Σχέδιο Β», τονίζει και προσθέτει ότι η Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια δυσκολεύτηκε να καταλήξει σε κοινές θέσεις στην εξωτερική πολιτική, αλλά προχωρά βήμα-βήμα. Αναφέρει δε ότι πέρα από τη Γερμανία, ένα σημαντικό μέρος του βάρους σήκωσαν η Σουηδία, η Αυστρία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. «Η Ιταλία το τρέχον έτος έχει ήδη υποδεχτεί 130.000 πρόσφυγες, στην Ελλάδα βρίσκονται πάνω από 50.000. Κάποιοι είναι πιο επιφυλακτικοί, αυτό είναι αλήθεια, η Ευρώπη όμως ήταν ως τώρα πάντα σε θέση να αντιδρά σε νέες προκλήσεις. Έτσι θα γίνει και αυτή τη φορά», καταλήγει.