Στις 27 Νοεμβρίου 1942, στα νερά του λιμανιού της Τουλόν, οι Γάλλοι διοικητές, γνωρίζοντας ότι η γερμανική προέλαση θα κατέληγε αναπόφευκτα στην κατάληψη του στόλου, έλαβαν μια απόφαση που πέρασε στην ιστορία ως μία από τις πιο γενναίες πράξεις αυτοθυσίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αντί να παραδώσουν τα πλοία τους στους Ναζί, επέλεξαν την αυτοκαταστροφή. Η διαταγή ήταν ξεκάθαρη: όλα τα πλοία να βυθιστούν πριν πέσουν στα χέρια του εχθρού.
Ο στόλος της Τουλόν, αποτελούμενος από 10 καταδρομικά, 28 αντιτορπιλικά και 14 υποβρύχια, ήταν ένα ανεκτίμητο στρατιωτικό πλεονέκτημα και το Βερολίνο ήθελε να το χρησιμοποιήσει για να ενισχύσει τη ναυτική υπεροχή του Άξονα.
Οι Γάλλοι ναύαρχοι ήταν αποφασισμένοι να θυσιάσουν το στόλο τους παρά να καταλήξει στις γερμανικές δυνάμεις.
Η επιχείρηση ξεκίνησε τα ξημερώματα. Μέσα σε λίγες ώρες, τα πληρώματα προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημιές στα πλοία, ενεργοποιώντας εκρηκτικά και ανοίγοντας βαλβίδες για να γεμίσουν με νερό τα κύτη. Η θυσία ήταν απόλυτη: περισσότερα από 75 πλοία βυθίστηκαν στον πυθμένα του λιμανιού.
Οι Ναζί, που μπήκαν στην Τουλόν λίγο μετά, βρήκαν έναν κατεστραμμένο στόλο που ήταν αδύνατον να χρησιμοποιηθεί. Ο ναυτικός θρίαμβος του γαλλικού πατριωτισμού είχε στερήσει από τον Άξονα ένα πολύτιμο όπλο.
Η αυτοβύθιση του στόλου της Τουλόν αποτελεί σύμβολο αντίστασης και πίστης σε ιδανικά. Οι Γάλλοι ναυτικοί δεν επέλεξαν την εύκολη λύση, αλλά προτίμησαν να καταστρέψουν ό,τι είχαν για να μην το δουν στα χέρια του εχθρού, ενισχύοντας παράλληλα το ηθικό της Αντίστασης.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
602: Ο αυτοκράτορας Μαυρίκιος υποχρεώνεται να παρακολουθήσει την εκτέλεση των πέντε γιων του πριν αποκεφαλιστεί ο ίδιος. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό γεγονός που σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής για τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και προκάλεσε πολιτική αστάθεια.
1095: Ο Πάπας Ουρβανός Β΄ κηρύσσει την Α΄ Σταυροφορία στη σύνοδο του Κλερμόν.
1826: Ο Άγγλος φαρμακοποιός Τζον Γουόκερ εφευρίσκει τα σπίρτα.
1895: Ο Σουηδός βιομήχανος και εφευρέτης, Άλφρεντ Νόμπελ, υπογράφει τη διαθήκη του, με την οποία αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος της τεράστιας περιουσίας του για την απονομή ετήσιων επιστημονικών βραβείων που θα φέρουν το επώνυμό του στη Φυσική, τη Χημεία, τη Φυσιολογία-Ιατρική, τη Λογοτεχνία και την Ειρήνη.
1903: Ο Βίλχελμ Χάουζσιλντ γράφει ένα γράμμα προς τον εργοδότη του, τη φαρμακοβιομηχανία Bayer, ζητώντας την υποστήριξη της εταιρείας στη δημιουργία ενός αθλητικού συλλόγου. Η επιστολή φέρει την υπογραφή και άλλων 107 εργαζομένων, με τη συγκατάθεση να δίνεται και την 1η Ιουλίου 1904 να ιδρύεται η Μπάγερ Λεβερκούζεν.
1912: Η Αλβανία παρουσιάζει τη νέα σημαία της, το δικέφαλο αετό του Βυζαντίου σε φόντο κόκκινο.
1919: Η Βουλγαρία υπογράφει με τους Συμμάχους τη Συνθήκη του Νεϊγύ, η οποία, μεταξύ άλλων, καθορίζει την πολεμική αποζημίωση και αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Γιουγκοσλαβίας.
1922: Καταργείται η ελληνική αρμοστεία στην Κωνσταντινούπολη και ανταλλάσσονται οι πληθυσμοί Μικράς Ασίας και Μακεδονίας.
1942: Οι Γάλλοι ναυτικοί διοικητές, για να αποτρέψουν την κατάληψη του στόλου τους από τους Ναζί, διατάζουν τη βύθιση των πλοίων τους, καθώς ο Γερμανικός Στρατός μπαίνει στην Τουλόν. Η διαταγή εκτελείται πλήρως, με την αυτοβύθιση 10 καταδρομικών, 28 αντιτορπιλικών και 14 υποβρυχίων. Η πράξη αυτή, γνωστή ως η Βύθιση του Στόλου της Τουλόν, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες στιγμές αυτοθυσίας του γαλλικού ναυτικού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διασφαλίζοντας ότι ο στόλος δεν θα πέσει στα χέρια του Άξονα.
1944: Ο καθηγητής και υφυπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, Άγγελος Αγγελόπουλος, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρεται για πρώτη φορά στα κατοχικά «δάνεια», το ύψος των οποίων φτάνει τις 38.000.000 χρυσές λίρες Αγγλίας, δηλαδή 80.280.000.000 νέες δραχμές ή 500 πεντάκις εκατομμύρια κατοχικές δραχμές.
1952: Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ανακοινώνει στο εξωτερικό ότι ο συλληφθείς Πλουμπίδης «είναι από 27ετίας πράκτορας της Ασφάλειας».
1978: Στο Σαν Φρανσίσκο, ο δήμαρχος Τζορτζ Μασκόνι και ο δημοτικός σύμβουλος Χάρβεϊ Μιλκ, ο πρώτος ανοιχτά γκέι εκλεγμένος αξιωματούχος της Καλιφόρνιας, δολοφονούνται από τον πρώην δημοτικό σύμβουλο Νταν Γουάιτ. Το έγκλημα, που συγκλόνισε την πόλη και το κίνημα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, έφερε στο φως τις εντάσεις της εποχής και οδήγησε σε μαζικές διαμαρτυρίες όταν ο Γουάιτ καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία και όχι για φόνο, λόγω της «υπεράσπισης του Twinkie», ενός αμφιλεγόμενου επιχειρήματος που ισχυριζόταν πως η κακή διατροφή επηρέασε την ψυχική του κατάσταση.
1978: Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν ιδρύει το PKK, που μάχεται για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.
1992: Περίπου 170 άνθρωποι σκοτώνονται και εκατοντάδες τραυματίζονται κατά τη διάρκεια αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος, για την ανατροπή της κυβέρνησης του προέδρου Κάρλος Αντρές Πέρες στη Βενεζουέλα.
1999: Ο Κάχι Καχιασβίλι κατακτά τρία χρυσά μετάλλια στην κατηγορία των 94 κιλών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα άρσης βαρών που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στην ίδια κατηγορία, ο Λεωνίδας Κόκκας κατακτά ένα αργυρό κι ένα χάλκινο μετάλλιο.
2021: Η Ελλάδα κατασκευάζει δύο νέα «Κλειστά Κέντρα Ελεγχόμενης Πρόσβασης» για τους μετανάστες.
Γεννήσεις
1701 – Άντερς Κέλσιος, σουηδός αστρονόμος, δημιουργός της κλίμακας μέτρησης θερμοκρασίας Κελσίου
1928 – Αλέκος Αλεξανδράκης, έλληνας ηθοποιός, εμβληματική μορφή του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου
1940 – Μπρους Λι, αμερικανός ηθοποιός και δάσκαλος πολεμικών τεχνών, θρύλος του κινηματογράφου δράσης
1942 – Τζίμι Χέντριξ, αμερικανός τραγουδιστής, κιθαρίστας και παραγωγός, από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς της ροκ σκηνής
Θάνατοι
8 π.Χ. – Οράτιος, Ρωμαίος ποιητής
1852 – Άντα Λάβλεϊς, Αγγλίδα μαθηματικός
1895 – Αλέξανδρος Δουμάς (υιός), Γάλλος συγγραφέας
1953 – Ευγένιος Ο’Νιλ, Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας
1978 – Χάρβεϊ Μιλκ, Αμερικανός πολιτικός