Σαν σήμερα, 16 Αυγούστου 1977, ο κόσμος της μουσικής βυθίστηκε στη θλίψη με την είδηση του θανάτου του Έλβις Πρίσλεϊ, του βασιλιά της ροκ εν ρολ. Ο Έλβις βρέθηκε νεκρός στην έπαυλή του, Graceland, στο Μέμφις του Τενεσί, σε ηλικία μόλις 42 ετών. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε σοκ στους θαυμαστές του και σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής που ο ίδιος είχε διαμορφώσει με την μοναδική φωνή και το ανεπανάληπτο στυλ του.

Ο Έλβις Πρίσλεϊ θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Με τραγούδια όπως το «Hound Dog», «Jailhouse Rock» και «Can’t Help Falling in Love», καθιερώθηκε ως σύμβολο της ροκ εν ρολ, ενώ η παρουσία του στη σκηνή και η ικανότητά του να συνδυάζει στοιχεία από τη ροκ, τη country και τα blues, του χάρισαν μια αδιαμφισβήτητη θέση στο πάνθεον της μουσικής ιστορίας.

5 πράγματα που δεν ξέρατε για τον Έλβις Πρίσλεϊ

  1. Δίδυμος που γεννήθηκε πρώτος: Ο Έλβις είχε έναν δίδυμο αδελφό, τον Τζέσι Γκάρον Πρίσλεϊ, ο οποίος, όμως, γεννήθηκε νεκρός. Το γεγονός αυτό σημάδεψε τη ζωή του Έλβις και τον γέμισε με ένα αίσθημα μοναξιάς από νωρίς.
  2. Πράκτορας του FBI: Ο Έλβις είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επιβολή του νόμου και είχε ανακηρυχθεί ως “Ειδικός Αναπληρωτής” από το FBI. Μάλιστα, είχε δώσει μια περίφημη επιστολή στον Πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον, ζητώντας να γίνει μυστικός πράκτορας.
  3. Ποτέ δεν έδωσε συναυλία εκτός ΗΠΑ: Παρά τη μεγάλη του δημοτικότητα παγκοσμίως, ο Έλβις δεν έδωσε ποτέ συναυλία εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, εκτός από μερικές εμφανίσεις στον Καναδά. Αυτό οφείλεται κυρίως στον μάνατζέρ του, Συνταγματάρχη Τόμ Πάρκερ. Ο Πάρκερ είχε ένα μεγάλο μυστικό: δεν ήταν Αμερικανός πολίτης. Γεννήθηκε στην Ολλανδία με το όνομα Αντρέας Κορνέλις βαν Κούικ, και είχε εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ. Για αυτό το λόγο, δεν είχε νόμιμα έγγραφα για να ταξιδέψει εκτός της χώρας και φοβόταν ότι, αν έφευγε, μπορεί να μην του επιτρεπόταν να επιστρέψει.
  4. Εμμονή με το καράτε: Ο Έλβις ήταν μεγάλος λάτρης των πολεμικών τεχνών και κατείχε μαύρη ζώνη στο καράτε. Συχνά συνδύαζε τις κινήσεις του καράτε στις σκηνικές του εμφανίσεις.
  5. Το αγαπημένο του σάντουιτς: Το αγαπημένο φαγητό του Έλβις ήταν ένα ιδιαίτερο σάντουιτς με φυστικοβούτυρο, μπανάνα και μπέικον, το οποίο συνήθιζε να καταναλώνει πολύ συχνά.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

963: Ο Νικηφόρος Β’ Φωκάς στέφεται αυτοκράτορας και θα παραμείνει στο θρόνο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας έως τις 10 Δεκεμβρίου 969. Ο Βασίλειος Β’ και ο Κωνσταντίνος Η’ παραμένουν συναυτοκρότορες.

1743: Ο πατέρας του μποξ, Τζακ Μπράουτον, διατυπώνει τους πρώτους κανόνες πυγμαχίας στην Αγγλία, σύμφωνα με τους οποίους απαγορεύονται οι κεφαλιές, οι κλωτσιές και τα χτυπήματα κάτω από την κοιλιά.

1896: Κατά τη διάρκεια ψαρέματος σολομού κοντά στον ποταμό Klondike στην Επικράτεια Yukon του Καναδά στις 16 Αυγούστου 1896, ο George Carmack φέρεται να παρατηρεί ψήγματα χρυσού σε μια κοίτη ρυακιού. Η τυχερή του ανακάλυψη πυροδοτεί τον τελευταίο μεγάλο πυρετό του χρυσού στη Δύση της Αμερικής.

1916: Οι στρατιωτικές μονάδες της περιοχής της Θεσσαλονίκης παύουν να αναγνωρίζουν την κυβέρνηση των Αθηνών, συνιστούν την Επιτροπή Εθνικής Αμύνης και αποφασίζουν να πάρουν μέρος στον πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων της Αντάντ.

1936: Ολοκληρώνονται οι 11οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Βερολίνου που γίνονται κάτω από το βλέμμα του Αδόλφου Χίτλερ. Για πρώτη φορά μεταφέρεται η Ολυμπιακή Φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία με 3.075 δρομείς. Στην τελετή έναρξης της 1ης Αυγούστου σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας είναι ο 67χρονος Σπύρος Λούης, που τον έχει προσωπικά προσκαλέσει ο φύρερ. Πρωτοεμφανίζονται το μπάσκετ και το χάντμπολ. Παίρνουν μέρος 3.410 αθλητές και 328 αθλήτριες από 46 κράτη. Αθλητής των αγώνων αναδεικνύεται ο Τζέσε Όουενς, που κερδίζει τέσσερα χρυσά μετάλλια: στα 100 μ. (10.3 στις 03/08), στα 200 μ. (20.7 στις 05/08), στο άλμα εις μήκος (8.06 μ. στις 04/08) και στα 4×100 μ. (39.8 στις 09/08) ρεκόρ που θα επαναλάβει ο Καρλ Λιούις το 1984 στο Λος Άντζελες.

1960: Η Κύπρος αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

1962: Ο μάνατζερ των Beatles, Μπράιαν Έμπσταϊν, διώχνει από το συγκρότημα τον ντράμερ Πιτ Μπεστ και προσλαμβάνει στη θέση του τον Ρίνγκο Σταρ. Περίπου ένα μήνα αργότερα, το συγκρότημα θα ηχογραφήσει την πρώτη του επιτυχία «Love me do».

1968: Οι «Jackson Five», το μικρότερο μέλος των οποίων ήταν ο Μάικλ Τζάκσον, κάνουν το επίσημο ντεμπούτο τους δίπλα στη Νταϊάνα Ρος και τη Σαμπρίμς, σε συναυλία στην Καλιφόρνια.

1969: Ο γιατρός Βασίλης Τσιρώνης καταλαμβάνει αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα – Αγρίνιο – Ιωάννινα με 28 επιβαίνοντες και το οδηγεί στα Τίρανα της Αλβανίας, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να εκφράσει την διαμαρτυρία του για το δικτατορικό καθεστώς της Ελλάδας.

1993: Συνεχίζονται για έκτη μέρα η καταστροφική πυρκαγιά στη Θάσο, που έχει κάψει 2,5 χιλιάδες στρέμματα δάσους.

1994: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τίθεται η Λέσβος, εξαιτίας της πυρκαγιάς που προκαλεί τεράστιες καταστροφές στην περιοχή του Πλωμαρίου.

1996: Κηδεύεται στο Παραλίμνι της Κύπρου το δεύτερο θύμα της τουρκικής θηριωδίας, Σολωμός Σολωμού.

2009: Ο 22χρονος Γιουσέιν Μπολτ κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα, κερδίζοντας στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου σε 9,58 δευτερόλεπτα.

2021: Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό που έπληξε την Αϊτή πριν από δύο ημέρες αυξάνεται σε 1.297 άτομα. Περισσότεροι από 5.700 άλλοι έχουν τραυματιστεί.

Γεννήσεις

1919 – Αντώνης Σαμαράκης, έλληνας συγγραφέας

1920 – Τσαρλς Μπουκόφσκι, aμερικανός λογοτέχνης

1954 – Τζέιμς Κάμερον, καναδός σκηνοθέτης

1958 – Μαντόνα (Λουίζ Βερόνικα Τσικόνε), αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός

1962 – Στιβ Καρέλ, αμερικανός ηθοποιός

1983 – Νίκος Ζήσης, έλληνας καλαθοσφαιριστής

Θάνατοι

1977 – Έλβις Πρίσλεϊ, αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός

2005 – Βίκυ Μοσχολιού, ελληνίδα τραγουδίστρια

2018 – Αρίθα Φράνκλιν, αμερικανίδα τραγουδίστρια-τραγουδοποιός