Η δυνατότητα του να μπει κανείς στο κλαμπ του 1% των πλουσίων γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Η δημιουργία πλούτου, η οποία τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τις ισχυρές επιδόσεις της οικονομίας και την ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών, έχει αυξήσει τις ελάχιστες απαιτήσεις, για να χαρακτηριστούν οι έχοντες μεγάλη περιουσία ως οι πλουσιότεροι στις χώρες τους, σύμφωνα με έκθεση της Knight Frank (εκ των κορυφαίων ανεξάρτητων εταιρειών συμβούλων ακινήτων).
Η παγκόσμια συμβουλευτική εταιρεία σημειώνει ότι το Μονακό, το οποίο έχει τον πυκνότερο πληθυσμό εκατομμυριούχων στον κόσμο, διατηρεί την πρώτη θέση για την είσοδο στο κλαμπ του 1% των πλουσίων με 12,9 εκατ. δολάρια (12 εκατ. ευρώ), καταγράφοντας αύξηση 4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Δεύτερο στη σειρά είναι το Λουξεμβούργο, όπου για να μπει κανείς στο κλαμπ του 1% πρέπει να έχει τουλάχιστον 10,8 εκατ. δολάρια. Ακολουθεί η Ελβετία, όπου απαιτούνται 8,5 εκατ. δολάρια. Οι ΗΠΑ έρχονται στην τέταρτη θέση με 5,8 εκατ. δολάρια, αυξημένα κατά 15% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Με 5,2 εκατ. δολάρια, η Σιγκαπούρη είναι πέμπτη παγκοσμίως και ηγείται της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού όσον αφορά τον πλούτο που απαιτείται για την είσοδο στην ελίτ.
Η Σιγκαπούρη, όπως και το Χονγκ Κονγκ, προσφέρουν φορολογικά κίνητρα και φιλικούς προς τις επιχειρήσεις νόμους, με βάση τους οποίους έχουν προσελκύσει 1.100 οικογενειακά γραφεία, που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία άνω των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Βέβαια, όσο «exclusive» και αν ακούγεται το κλαμπ του 1%, εξακολουθεί να είναι σχετικά ευκολότερο από το να μπει κανείς στις τάξεις των «εξαιρετικά πλούσιων ατόμων», των Ultra High Networth Individual (UHNWI), κλαμπ το οποίο έχει παγκόσμιο μέσο όρο εισόδου τα 30 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την Knight Frank.
Δείτε πόσα χρήματα χρειάζεστε για να μπείτε στις τάξεις των πλουσιότερων ανθρώπων
(Η Ελλάδα δεν είναι στη λίστα)
«Τα ευρήματα αναδεικνύουν τις σημαντικές διαφορές στην κατανομή του πλούτου μεταξύ των χωρών», αναφέρει στο CNBC ο Λίαμ Μπέιλι, παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας της Knight Frank.
«Καθώς ιδίως οι δυτικές χώρες παλεύουν με τα κρατικά ελλείμματα και την ανάγκη αύξησης των φορολογικών εσόδων αναμένουμε μεγαλύτερη εστίαση της πολιτικής στο πού βρίσκεται ο πλούτος», πρόσθεσε ο Μπέιλι. Παράλληλα, τόνισε ότι οι κυβερνήσεις συχνά αμφιταλαντεύονται μεταξύ της φορολόγησης του πλούτου και της ενθάρρυνσης της αύξησής του, καθώς προσπαθούν να αναπτύξουν τις οικονομίες τους.
Ο αριθμός των εύπορων ατόμων αναμένεται να αυξηθεί κατά 28,1% την πενταετία έως το 2028, ποσοστό πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με την αύξηση 44%, που παρατηρήθηκε την πενταετία έως το 2023, σύμφωνα με τη Knight Frank.
Τα τελευταία στοιχεία υπογραμμίζουν, επίσης, το χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών του κόσμου. Από το 2020, ενώ οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν υπερδιπλασιάσει τις περιουσίες τους, πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν γίνει φτωχότεροι, σύμφωνα με έκθεση της παγκόσμιας οργάνωσης Oxfam America.
Η λίστα εισόδου στο κλαμπ των πλουσίων του 1% (σε αριθμούς)
- Μονακό – 12,9 εκατομμύρια δολάρια
- Λουξεμβούργο – 10,8 εκατ. δολάρια
- Ελβετία – 8,5 εκατ. δολάρια
- Ηνωμένες Πολιτείες – 5,8 εκατ. δολάρια
- Σιγκαπούρη – 5 δολάρια.2 εκατ. δολάρια
- Σουηδία – 4,8 εκατ. δολάρια
- Αυστραλία – 4,7 εκατ. δολάρια
- Νέα Ζηλανδία – 4,6 εκατ. δολάρια
- Ιρλανδία – 4,3 εκατ. δολάρια
- Γερμανία – 3,4 εκατ. δολάρια
- Γαλλία – 3,3 εκατ. δολάρια
- Χονγκ Κονγκ – 3,1 εκατ. δολάρια
- Ηνωμένο Βασίλειο – 3.1 εκατ. δολάρια
- Ιταλία – 2,5 εκατ. δολάρια
- Ισπανία – 2,5 εκατ. δολάρια
- Ιαπωνία – 2 εκατ. δολάρια
- Ηπειρωτική Κίνα – 1,1 εκατ. δολάρια