Λευκές παραλίες, κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά και εξωτική ατμόσφαιρα προσφέρουν πολλοί επίγειοι παράδεισοι, τους οποίους οι περισσότεροι ξέρουμε και έχουμε ονειρευτεί να ταξιδέψουμε.
Ο γαλάζιος πλανήτης μας είναι γεμάτος από ειδυλλιακούς προορισμούς, απλώς κάποιοι συνεχίζουν να παραμένουν στη σκιά των μεγαθήριων της κατηγορίας.
Για κάθε Παλάου, Μαλδίβες και Σεϊχέλες εκεί έξω όμως υπάρχουν εξίσου μαγευτικά μέρη που περιμένουν να μπουν στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.
Ό,τι προσφέρουν το Μπαλί, η Χαβάη και τα Φίτζι μπορείς άνετα να τα βρεις και σε μέρη που δεν έχεις ακούσει καν.
Μπορεί ποτέ να μη φτάσουν στην οργιώδη φήμη της Ταϊτής, της Μπόρα Μπόρα και του Μαυρίκιου, είναι όμως εκεί και βάζουν άνετα κάτω κάθε Κο Σαμούι και Άγιο Δομίνικο.
Τροπικές γωνιές που μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό, παρά το γεγονός ότι δεν θα τις προτιμήσεις για εκείνο το ταξίδι ζωής που έλεγες να κάνεις…
Γνωστό σε εκείνη τη γωνιά του κόσμου ως «Μαργαριτάρι του Ινδικού Ωκεανού», το Μπαζαρούτο είναι κάτι μεταξύ παραδείσου και γης. Η θάλασσα και το ποτάμι του έχουν σμιλέψει ένα αδιανόητα όμορφο τοπίο μόλις έξω από τις ακτές της αφρικανικής χώρας.
Αμμόλοφοι που φτάνουν ως την παραλία, κοράλλια, φυσικές λιμνούλες σε κάθε βήμα και όλη η μαγεία του τροπικού κλίματος συμπληρώνουν το παζλ…
Όχι περισσότερα από 33 νησάκια απαρτίζουν την πλανεύτρα Δημοκρατία του Κιριμπάτι, ένα νησιωτικό κράτος που ανήκει στην Ωκεανία. Παραμένει μάλιστα ένα από τα λιγότερο επισκέψιμα μέρη του πλανήτη, λόγω της μεγάλης απόστασης από τα πάντα και της δύσκολης πρόσβασης.
Όποιος φτάσει όμως εκεί, σε ένα από τα 21 νησιά του συμπλέγματος που κατοικούνται, θα έρθει σε επαφή με αυτό το είδος της ταξιδιωτικής εμπειρίας που ονομάζουμε ονειρικό. Όλα εκεί παραμένουν εξάλλου αυθεντικά…
Δίπλα στην Παπούα Νέα Γουινέα θα βρει κανείς ένα σύμπλεγμα που κάπως κάτι έχεις ακούσει γι’ αυτό. Ίσως από τις θρυλικές μάχες Ιαπώνων και Συμμάχων κατά τον Β’ Παγκόσμιο στο Γκουανταλκανάλ!
Βρετανική κτήση άλλοτε, τα νησιά του Σολομώντα προσφέρουν άφθονη τροπική μαγεία με λευκές παραλίες, γαλαζοπράσινα νερά και φοίνικες που φτάνουν ως τις ακτές. Λένε πως όλα είναι πιθανά εδώ…
Χίλια χιλιόμετρα πάνω από τα Φίτζι θα βρει κανείς στον χάρτη ένα σύμπλεγμα 9 νησιών. Είναι τόσο απομονωμένο και δυσπρόσιτο που μόλις 2.000 άνθρωποι φτάνουν εδώ τον χρόνο με τουριστικούς σκοπούς.
Εκεί, στα βορειοδυτικά των Σαμόα, θα συναντήσει κανείς μια τοπική κουλτούρα που περιμένει πώς και πώς τον τουρισμό, προσφέροντας όλων των λογιών τις δραστηριότητες αναψυχής. Ακόμα και τοπικούς παραδοσιακούς χορούς μπορείς να μάθεις, πάντα στο χαλαρό ρυθμό του ντόπιου τρόπου ζωής…
Το δεύτερο μικρότερο κράτος της Μαύρης Ηπείρου, μετά τις Σεϊχέλες, βρίσκεται 250 χιλιόμετρα δυτικά των ακτών της Γκαμπόν. Πορτογαλική άλλοτε αποικία, τα δύο νησιά που απέχουν 140 χιλιόμετρα μεταξύ τους είναι ένας τυπικός εξωτικός παράδεισος που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τα δημοφιλέστερα τροπικά μέρη της υφηλίου.
Το Σάο Τομέ έχει μάλιστα και πλούσια πολιτιστική ιστορία, γεμάτο μουσεία και γκαλερί καθώς είναι. Εδώ θα γευτείς και άφθονη σοκολάτα, μιας και έχει μακρά παράδοση με τη λιχουδιά, καθώς εκεί στις αρχές του 20ού αιώνα ήταν η πρώτη σε παραγωγή κακάο περιοχή του κόσμου…
Επιστρέφοντας στον αχανή Ειρηνικό Ωκεανό, θα πάμε σε ένα σύμπλεγμα 82 ηφαιστειογενών νήσων που κατοικούνται από 250.000 ανθρώπους. Οι οποίοι μιλούν όχι λιγότερες από 113 γλώσσες.
Τα Βανουάτου τα ξέρουν μόνο όσοι αγαπούν τις καταδύσεις για τις πανέμορφες και μοναδικές στον πλανήτη «μπλε τρύπες» τους. Εδώ θα βρεις ενεργά ηφαίστεια, παρθένες παραλίες, φημισμένα ναυάγια, αλλά και το σύνηθες τροπικό τοπίο να σε πλανέψει…
Ένας μοναδικός τροπικός παράδεισος στην καρδιά του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου της Αυστραλίας απαρτίζεται από 74 νησάκια. Και όπως ορκίζονται όλοι, έχει την πιο λευκή άμμο στην οικουμένη!
Κι ενώ κάποια νησιά από τη συστάδα είναι πόλος έλξης για τους Αυστραλούς, τα περισσότερα παραμένουν παρθένα, ανέγγιχτα και ανοιχτά για εξερεύνηση. Μόνο με υδροπλάνο φτάνεις εξάλλου στα πιο απομακρυσμένα, ώστε να γευτείς τις χάρες ενός αναλλοίωτου τροπικού παραδείσου…
Πάνω από 1.500 καταπράσινες βραχονησίδες τυλίγουν τα 4 μεγαλύτερα νησάκια του συμπλέγματος, ένα από τα άγνωστα κοραλλιογενή στολίδια της οικουμένης. Τι θα βρεις εδώ; Την πλουσιότερη θαλάσσια βιοποικιλότητα του πλανήτη.
Στα βορειοδυτικά της Νέας Γουινέας συναντάς λοιπόν έναν τόπο μυθικό. Κάπου 50.000 άνθρωποι κατοικούν εδώ, μέσα στα τροπικά δάση και την πυκνή βλάστηση. Παθιασμένοι δύτες καταφτάνουν εδώ, αλλά και όποιος αναζητά λευκές παραλίες και γερές δόσεις άγριας ζωής…
Μέσα στον Κόλπο της Βεγγάλης, μεταξύ Ινδίας και Μιανμάρ, θα βρει κανείς φωλιασμένα μια συστάδα νησιών που φημίζονται για το παράξενο θέαμα που προσφέρουν. Τους ελέφαντές τους που βουτούν στη θάλασσα.
Κάπου 572 νησάκια απαρτίζουν το τροπικό σύμπλεγμα, που είναι ένας μικρός παράδεισος επί γης. Κρυστάλλινα νερά, παρθένες ακτές και ένας τρόπος ζωής που κάνει το ρολόι να σταματά. Προσοχή όμως, καθώς δεν είναι όλα τα νησιά της συστάδας ασφαλή. Ένα λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο…
Λίγες χιλιάδες χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας θα συναντήσει κανείς μια συστάδα από 15 κοραλλιογενείς ατόλες και ηφαιστειακά νησιά. Οι ομορφότερες θάλασσες του κόσμου, όπως ορκίζονται πολλοί, έχουν κάνει κάπως πιο γνωστά τα Κουκ τα τελευταία χρόνια.
Οι λιμνοθάλασσες λαμπυρίζουν κάτω από τον ήλιο και αποκτούν διαφορετικές αποχρώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα Κουκ ενσαρκώνουν το πρότυπο του τροπικού σκηνικού, έχοντας πραγματικά κάτι για όλους…