Στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς κάποιοι το ψιθύρισαν. Στα τέλη του Ιανουαρίου αυτοί οι κάποιοι είχαν αρχίσει να το λένε δυνατά. Στα μέσα Φλεβάρη όλοι, πλέον, μιλούσαν ανοιχτά γι’ αυτό. Σήμερα ένα φάντασμα πλανάται πάνω από το Τόκιο και προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στα υψηλά κλιμάκια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Οι πιθανότητες να αναβληθούν ή ακόμα και να ακυρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του καλοκαιριού στο Τόκιο είναι πολλές. Κανείς δεν το παραδέχεται δημόσια αλλά όσες καθησυχαστικές δηλώσεις και να γίνονται και μόνο πως υπάρχει σαν σενάριο ή σαν πιθανότητα κάτι τέτοιο, το αναγάγει αυτόματα σε ένα ιστορικό γεγονός.
Ο κορονοϊός μπορεί να είναι η αφορμή για να συμβεί κάτι που έχει να συμβεί από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε ένα παιχνίδι της μοίρας, μάλιστα, και πάλι το Τόκιο βρίσκεται στο επίκεντρο.
Κανείς δεν προεξοφλεί πως δεν θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και μόνο το γεγονός, όμως, πως πλέον οι συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα γίνονται ολοένα και περισσότερες, αρκεί για να αντιληφθεί κανείς πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα.
Μια δήλωση που άναψε «φωτιές»
Αν και υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι την τελετή έναρξης της 24ης Ιουλίου ήδη υπάρχουν αυτοί (κυρίως επιστήμονες) που «φωνάζουν» για την ακύρωση των αγώνων. Πέρα από τους επιστήμονες που ανησυχούν, ωστόσο, υπάρχουν και οι άνθρωποι του Ολυμπιακού κινήματος που σημειώνουν τον κίνδυνο. Και αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία όταν το κάνει ο αρχαιότερος των «αθανάτων».
Στις 25 Φεβρουαρίου το μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ντικ Πάουντ δήλωσε χαρακτηριστικά στο Associated Press ότι η απόφαση για το αν θα γίνουν ή όχι μπορεί να καθυστερήσει μέχρι τέλη Μαΐου επισημαίνοντας ωστόσο ότι αν οι ενδεχόμενες συνέπειες αποδειχθούν υπαρκτές τότε είναι πιθανότερο να ακυρωθούν οι αγώνες από το να αλλάξουν ημερομηνία ή να γίνουν κάπου αλλού. «Υπάρχουν τόσα πολλά γρανάζια που βρίσκονται σε κίνηση που απλά δεν μπορείς να πεις ότι θα τους κάνουμε τον Οκτώβριο» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Εξαιρετικά απίθανο είναι να αλλάξει και η χώρα που θα τους φιλοξενήσει αφενός εξαιτίας της αντικειμενικής δυσκολίας που υπάρχει στο να βρεθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα κατάλληλο μέρος ικανό να φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες αφετέρου επειδή η Ιαπωνία ήδη έχει σπαταλήσει το αστρονομικό ποσό των 12,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων αν και κάποιοι υποστηρίζουν πως στην πραγματικότητα έχει ξοδέψει τα διπλάσια χρήματα.
Την αμέσως επόμενη ημέρα το «Τόκιο 2020», η διοργανώτρια αρχή των αγώνων, έσπευσε να καθησυχάσει τονίζοντας πως «ποτέ δεν συζητήσαμε την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι προετοιμασίες για τους Αγώνες συνεχίζονται όπως είχαν προγραμματιστεί. Ο κ. Ντικ Πάουντ εξήγησε πολύ καλά ότι η ΔΟΕ συνεχίζει να εργάζεται για την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 που αρχίζει στα τέλη Ιουλίου. Η ΔΟΕ μόλις επανέλαβε ότι η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Τόκιο 2020 συνεχίζεται όπως είχε προγραμματιστεί. Τα αντίμετρα κατά των μολυσματικών ασθενειών αποτελούν σημαντικό μέρος των σχεδίων του Τόκιο 2020 για τη διοργάνωση ασφαλών αγώνων».
Η εμπλοκή της Ελλάδας με την λαμπαδηδρομία
Όπως σε κάθε Ολυμπιακούς Αγώνες έτσι και σε αυτούς του ερχόμενου καλοκαιριού υπάρχει η εμπλοκή της Ελλάδας μέσω της λαμπαδηδρομίας. Υπάρχει ανησυχία; Σαφώς και υπάρχει αλλά εδώ τα πράγματα είναι πιο ελεγχόμενα δεδομένου πως δεν πρόκειται η χώρας μας να δεχθεί το πλήθος των τουριστών που αναμένεται να πάνε στο Τόκιο.
«Φυσικά και ανησυχούμε είναι λογικό αυτό και θα παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προφυλάξουμε όλους όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί. Έχουμε εκπονήσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο σε θέματα υγείας, πάντα σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και θα είμαστε έτοιμοι» τόνισε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος.
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος της λαμπαδηδρομίας, Θανάσης Βασιλειάδης σημείωσε: «Σε αυτές τις εκδηλώσεις έχουμε πολλούς επισκέπτες. Από όλες τις χώρες της Ευρώπης, από τις ΗΠΑ, το Κουβέιτ και βέβαια την Ιαπωνία. Δεν είναι δυνατόν να καταλάβεις από πού θα σου… έρθει. Γι’ αυτό προσπαθούμε και εκπονούμε τα κατάλληλα σχέδια προκειμένου να γνωρίζουμε ακριβώς ποιος και από πού έρχεται ο καθένας. Θα είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι».
Ο ιός Ζίκα που απείλησε την Ολυμπιάδα του Ρίο ντε Τζανέιρο
Για όσους έχουν δυνατή μνήμη, ωστόσο, η ιστορία με τον κορονοϊό δεν είναι η πρώτη που προκαλεί πανικό λίγο πριν την διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων. Το 2016, στους πιο πρόσφατους, δηλαδή, Αγώνες, σε αυτούς στο Ρίο ντε Τζανέιρο, υπήρχε ο φόβος του ιου Ζίκα ο οποίος σχετιζόταν αλλά και σχετίζεται ακόμα άμεσα με σοβαρές επιπλοκές σε έμβρυα και συγκεκριμένα με μικροκεφαλία, γι’ αυτό και ήταν πάρα πολύ επικίνδυνος για τις έγκυες.
Όπως και τότε, έτσι και τώρα, δεν υπήρχε εμβόλιο για τον ιό και σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, 150 κορυφαίοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο είχαν ζητήσει την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων εξαιτίας της απειλής του ιού Ζίκα.
Τον Φεβρουάριο 2016, μάλιστα, μόλις τέσσερις μήνες πριν από τους Αγώνες, ο ΠΟΥ είχε ανακηρύξει τον Zika ως Επείγον Πρόβλημα Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Ενδιαφέροντος (Public Health Emergency of international concern) και είχε αναφέρει τότε ότι 500.000 έως 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν στη Βραζιλία, ενώ ο ιός είχε εξαπλωθεί σε 20 κράτη της Λατινικής Αμερικής και τη Φλόριντα.
Τελικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν κανονικά παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για τον ιό Ζικα.
Όταν το Τόκιο έχασε τους Ολυμπιακούς Αγώνες εξαιτίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Πέρα από όλα αυτά που γράφονται και ακούγονται, ωστόσο, υπάρχει και μια ανατριχιαστική σύμπτωση που αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Τόκιο.
Το 1936 έγιναν στο Βερολίνο οι «Ολυμπιακοί Αγώνες της ντροπής» καθώς η ΔΟΕ παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε επέλεξε τελικά να επιτρέψει τη διοργάνωση των αγώνων από το ναζιστικό καθεστώς επιτρέποντας έτσι στον Αδόλφο Χίτλερ να διεθνοποιήσει με ειρηνικό τρόπο την προπαγάνδα του.
Το επόμενο ολυμπιακό ραντεβού, αυτό του 1940, είχε προγραμματιστεί να γίνει στο… Τόκιο αλλά δεν έγινε ποτέ! Η Ιαπωνία του αυτοκράτορα Χιροχίτο είχε απομονωθεί πολιτικά και διπλωματικά από πολλά κράτη κυρίως του δυτικού κόσμου.
Η Ιαπωνία είχε τέσσερα χρόνια να προετοιμαστεί. Το καλοκαίρι του 1937, ωστόσο, ξέσπασε ο δεύτερος Σινοιαπωνικός Πόλεμος μεταθέτοντας τις προτεραιότητες της οικονομίας στην πολεμική βιομηχανία και στην στρατιωτική προετοιμασία και κλιμακώνοντας από την άλλη τη διπλωματική απομόνωση της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.
Τον Μάρτιο του 1938 στη Σύνοδο της ΔΟΕ στο Κάιρο η ιαπωνική κυβέρνηση διαβεβαίωσε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για την προσήλωσή της στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο είχε ήδη στα χέρια της έκθεση των επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων που απαιτούσαν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις να κατασκευαστούν από ξύλο καθώς τα μέταλλα ήταν αναγκαία για τον στρατό και το ναυτικό.
Τον Ιούλιο του 1938 η Ιαπωνία αποσύρθηκε επισήμως από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων ανατέθηκε στο Ελσίνκι αλλά ούτε αυτό πρόλαβε να τους διοργανώσει αφού στις 30 Νοεμβρίου του 1939, δύο μήνες μετά το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Φινλανδία δέχθηκε επίθεση από τις δυνάμεις του Κόκκινου Στρατού. Έτσι η 12η σύγχρονη Ολυμπιάδα ακυρώθηκε. Όπως ακυρώθηκε και η επόμενη, του 1944, που θα φιλοξενούταν στο Λονδίνο.
Αυτό που μένει τώρα, πλέον, είναι να περιμένουμε μέχρι τον ερχόμενο Μάη οπότε και θα κριθεί οριστικά το αν γίνουν τελικά οι αγώνες ή όχι. Αυτό είναι το χρονικό όριο που έχουν βάλει οι υποστηρικτές και των δυο απόψεων. Ο Μάιος. Για να δούμε, δηλαδή, αν θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που θα ακυρωθούν Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς να βρίσκεται ο πλανήτης σε εμπόλεμη κατάσταση.