Οι Αγώνες της 33ης Ολυμπιάδας σε λίγες ώρες θα περάσουν στην Ιστορία και δεν είναι λίγα αυτά που θα θυμόμαστε από όσα έγιναν στο Παρίσι, τόσο εντός, όσο και εκτός των αγωνιστικών χώρων.

Η πρωτότυπη τελετή έναρξης προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, αφού, από τα επιμέρους στοιχεία της γιορτής που εμπνεύστηκε και υλοποίησε ο σκηνοθέτης Τομά Ζολί άλλα ενθουσίασαν και άλλα δυσαρέστησαν.

Οι ανατρεπτικές αναφορές στη διαφορετικότητα και την οικουμενικότητα, και κυρίως το δρώμενο που παρέπεμπε σε μία αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου με εκπροσώπους της lgbtq κοινότητας, ξεσήκωσαν αντιδράσεις από τη Γαλλική Καθολική Εκκλησία που ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι επρόκειτο για μια σκηνή που χλευάζει τον Χριστιανισμό και που μειώνει τις υπόλοιπες καλές στιγμές της διοργάνωσης.

Από την πλευρά του ο Ζολί δήλωσε ότι ήθελε να αναπαραστήσει την ανθρωπότητα ως «μεγάλο ένα» και δεν είχε πρόθεση να προσβάλλει καμία κοινωνική, θρησκευτική ή άλλη ομάδα.

Παρακολουθώντας την Έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, η ανεψιά της Μαρίν Λεπέν, ευρωβουλευτής Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, εξέφρασε την οργή της: «Παρακολουθώ την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων με τα παιδιά μου. Είναι δύσκολο να εκτιμήσω τις λίγες επιτυχημένες σκηνές, ανάμεσα στην αποκεφαλισμένη Μαρία-Αντουανέτα, το ζευγάρι που φιλιέται, τις drag queens, τον εξευτελισμό της Δημοκρατικής Φρουράς που αναγκάζεται να χορέψει με την Aya Nakamura και τη γενική ασχήμια των κοστουμιών και της χορογραφίας.

Πρόκειται για μια απελπισμένη προσπάθεια να εξυμνήσει κανείς τις αξίες του αθλητισμού και την ομορφιά της Γαλλίας εν μέσω μιας τόσο χοντροκομμένης προπαγάνδας της Woke κουλτούρας», έγραψε.

Οργανωτικά, κατά κοινή ομολογία, υπήρξαν σοβαρά προβλήματα και αστοχίες που σίγουρα, δεν μέτρησαν θετικά στην γενική εικόνα των Αγώνων. Τα περισσότερα αφορούσαν τη διαμονή στο Ολυμπιακό Χωριό, όπου αναφέρθηκαν πολλά παράπονα για τα κρεβάτια και το φαγητό, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που αποστολές ομάδων εγκλωβίστηκαν κατά τη μεταφορά τους στην κίνηση του Παρισιού ή λόγω παρκαρισμένων αυτοκινήτων, όπως η εθνική μας ομάδα πόλο.

Διαιτητικές αδικίες

Επιπλέον, μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε η διαιτητική εύνοια προς τους Γάλλους και τους Αμερικανούς αθλητές, θύμα της οποίας έπεσε και η ξιφομάχος μας Δώρα Γκουντούρα, στη μονομαχία της κόντρα στη Γαλλίδα Μανόν Απιτί-Μπρουνέ, με τους συμπατριώτες της να συμπεριφέρονται με φανατισμό επηρεάζοντας, όπως ισχυρίστηκε, τους κριτές.

Παράπονα για τη διαιτησία είχαν και οι Σέρβοι στο ημιτελικό του μπάσκετ με τις ΗΠΑ.

Τα νερά του Σηκουάνα, ήταν ακόμα ένα μεγάλο αγκάθι για τη διοργάνωση, αφού η διεξαγωγή αγωνισμάτων κολύμβησης στον ποταμό, υπήρξε τουλάχιστον προβληματική. Η μόλυνση του νερού ήταν μόνιμο θέμα συζήτησης με τους διοργανωτές να επιμένουν στο πρόγραμμα που είχαν καταρτίσει, διακινδυνεύοντας σε πολλές περιπτώσεις την υγεία των αθλητών.

Στα στάδια πάντως, και στους άλλους αγωνιστικούς χώρους, οι κατ’έξοχήν πρωταγωνιστές των Αγώνων, διέπρεψαν. Οι αθλητές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, κάτι που καταγράφηκε και σε αριθμούς από τα παγκόσμια και ολυμπιακά ρεκόρ που σημειώθηκαν.

Ιδιαίτερη ήταν η περίπτωση της διαφυλικής πυγμάχου Ιμάν Κελίφ από την Αλγερία, η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 66 κιλών. Η συμμετοχή της Κελίφ ξεσήκωσε συζήτηση για το κατά πόσο ήταν σύννομη τόσο με τους κανόνες, όσο και ως προς τις αρχές του ίσου αγώνα για τις συναθλήτριές της, με τη ΔΟΕ να υπεραμύνεται της απόφασής της να της επιτρέψει να αγωνιστεί.

Πολύ καλή, τέλος, ήταν και η παρουσία της χώρας μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ελληνική αποστολή ισοφάρισε τη συγκομιδή της Ατλάντα το 1996 και πλέον το Παρίσι 2024 μπαίνει στην τρίτη θέση με τις καλύτερες επιδόσεις.

Τα οκτώ ελληνικά μετάλλια ήρθαν από τους:
Μίλτο Τεντόγλου (χρυσό στο άλμα εις μήκος)
Απόστολο Χρήστου (ασημένιο στα 100μ ύπτιο)
Θοδωρή Τσελίδη (χάλκινο στο τζούντο)
Παπακωνσταντίνου/Γκαϊδατζή (χάλκινο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών)
Κοντού/Φίτσιου (χάλκινο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών)
Λευτέρη Πετρούνια (χάλκινο στους κρίκους)
Εμμανουήλ Καραλής (χάλκινο στους κρίκους
Νταουρέν Κουρουγκλίεβ (χάλκινο στην κατηγορία των 86 κιλών ελευθέρας πάλης ανδρών).

Δείτε ΕΔΩ τον πίνακα τον μεταλλίων