Η Ιμάνε Κελίφ κατέκτησε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην πυγμαχία γυναικών το βράδυ της Παρασκευής ένα χρόνο μετά τον αποκλεισμό της από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, επειδή φέρεται να μην είχε περάσει από έλεγχο καταλληλότητας για το φύλο.

Η Αλγερινή, εν μέσω μιας διαμάχης που επισκίασε τις εκδηλώσεις πυγμαχίας στο Παρίσι, νίκησε με ομόφωνη απόφαση την Κινέζα παγκόσμια πρωταθλήτρια Γουάνγκ Λιου.

Η 25χρονη καταχειροκροτήθηκε στο ρινγκ από τα πλήθη των Αλγερινών υποστηρικτών της– οι οποίοι ανέμιζαν τις πράσινες, λευκές και κόκκινες σημαίες τους – και κυριάρχησε στον αγώνα.

Έκανε επίδειξη στο καμπανάκι, χορεύοντας ενώ ήδη γνώριζε ότι η νίκη ήταν δική της, πριν οι δυο αθλήτριες μοιραστούν μια ζεστή αγκαλιά.

Όταν επιβεβαιώθηκε το αποτέλεσμα, η Γουάνγκ σήκωσε το χέρι της αντιπάλου της στον αέρα – μια έντονη αντίθεση με τις σκηνές μετά τον εναρκτήριο αγώνα της Κελίφ εναντίον της Ιταλίδας Άντζελα Καρίνι – και η Κελίφ στη συνέχεια μεταφέρθηκε γύρω-γύρω αρένα στους ώμους του προπονητή της.

Η Καρίνι εγκατέλειψε στον εναρκτήριο αγώνα της Κελίφ μετά από 46 δευτερόλεπτα, λέγοντας ότι έπρεπε να «διαφυλάξει» τη ζωή της. Η Αλγερινή ακολούθησε με πειστικές, ομόφωνες νίκες με απόφαση για να φτάσει σε αυτό το στάδιο.

Αυτός ο αγώνας αναμενόταν να είναι πιο δύσκολος – η Γουάνγκ αντιπροσώπευε μια κατηγορία παραπάνω – αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν άλλη μια καθαρή νίκη.

Η Γουάνγκ επρόκειτο να αντιμετωπίσει την Κελίφ στον τελικό του περσινού παγκόσμιου πρωταθλήματος – έναν τίτλο που κατέκτησε η Γουάνγκ – αλλά η Κελίφ αποκλείστηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA), πράγμα που σημαίνει ότι δεν συναντήθηκαν.

Η IBA δήλωσε ότι η Κελίφ και η Ταϊβανέζα πυγμάχος Λιν Γιου-Τινγκ, η οποία αγωνίζεται στον τελικό της το Σάββατο, «δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τη συμμετοχή στη διοργάνωση γυναικών, όπως ορίζονται και καθορίζονται στους κανονισμούς της IBA».

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), η οποία διοργανώνει τα αγωνίσματα πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, επέτρεψε στο ζευγάρι να αγωνιστεί και επέκρινε έντονα την IBA, επιμένοντας ότι η Κελίφ και η Λιν «γεννήθηκαν και μεγάλωσαν ως γυναίκες».

Δείτε φωτογραφίες:

(AP Photo/John Locher)
(AP Photo/John Locher)
(AP Photo/Ariana Cubillos)