Το πρώτο «μπαμ», που είχε κάνει αίσθηση σε όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη ήταν η απόκτηση του Ντιντιέ Ντρογκμπά από την Shanghai Shenhua, το 2012. Λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ με την Τσέλσι, ο Ιβοριανός επιθετικός ακολουθούσε το δρόμο… του μεταξιού, πηγαίνοντας στην άγνωστη – για το ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό – Κίνα. Από τότε, δεν πέρασαν μόνο τέσσερα χρόνια, αλλά οι Κινέζοι με τα λεφτά, που ξοδεύουν, εξαπλώνονται… επικίνδυνα. Μόνο το 2016, το «χαλί εκατομμυρίων», που έστρωσαν οι ομάδες του κινεζικού πρωταθλήματος ήταν αρκετό για να καμφθούν οι αντιστάσεις παικτών, όπως οι Ζερβίνιο, Τίμ Κέιχιλ, Φρέντι Γκουαρίν, Ραμίρες, Τζάκσον Μαρτίνες, Άλεξ Τεσέιρα, Γκρατσιάνο Πελέ και Χουλκ. Ο τελευταίος, μάλιστα, αποτελεί την τρίτη πιο ακριβή μεταγραφή του φετινού καλοκαιριού, πίσω μόνο από τους Πογκμπά και Ιγκουαϊν. Αντίθετα, με τους προαναφερθέντες, που είχαν ως πρωταρχικό κριτήριο το χρήμα, υπάρχουν και αυτοί που δε… λύγισαν στην όψη του. Όπως δε λύγισε και η Μπαρτσελόνα με τα 50 εκατομμύρια, που της προσέφερε ομάδα της Κίνας για τον Αρντά Τουράν.

Γκονζάλο Ιγκουαΐν

Φέτος το καλοκαίρι, ο Αργεντινός επιθετικός ήταν ο λόγος για την υλοποίηση της τέταρτης πιο ακριβής μεταγραφής στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Με τα 105 εκατομμύρια ευρώ από τον Πογκμπά (μάλλον τα είχε σίγουρα), η Γιουβέντους έδωσε τα 90 στην Νάπολι, κάνοντας δικό της τον Γκονζάλο Ιγκουαΐν. Νωρίτερα, όμως, ο ίδιος ο παίκτης είχε δεχθεί μία «σοκαριστική» πρόταση από την Κίνα. Η Hebei China Fortune προσέφερε στον Αργεντινό 800 (!) χιλιάδες λίρες την εβδομάδα, δηλαδή σχεδόν 42 εκατομμύρια λίρες το χρόνο. Ο Ιγκουαΐν είχε τη δυνατότητα να γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, όμως προτίμησε να πει ένα μεγαλοπρεπέστατο «όχι» στους Κινέζους και τα λεφτά τους και να συνεχίσει να αγωνίζεται στο υψηλότερο επίπεδο.

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς

Όταν έγινε γνωστό πως στο τέλος της προηγούμενης σεζόν θα αποχωρούσε από την Παρί Σεν Ζερμέν, ο μισός πλανήτης (καλά, όλος) ήθελε να κάνει δικό του τον Σουηδό επιθετικό. Οι «ειδικοί» πίστευαν πως ο Ζλάταν θα πήγαινε για το τελευταίο μεγάλο… κόλπο της πλούσιας καριέρας του, με ένα μυθικό συμβόλαιο σε κάποια ομάδα της Κίνας. Το οποίο, σύμφωνα με τον μάνατζέρ του, είχε στα χέρια του. Πριν από λίγες ημέρες, ο Μίνο Ραϊόλα ισχυρίστηκε πως ο πελάτης του είχε δεχθεί πρόταση από (άγνωστη) ομάδα της Κίνας, ύψους 100 (!) εκατομμυρίων ευρώ. Η χρονική ισχύς του συμβολαίου, επίσης, άγνωστη. Ο «Ίμπρα» επέλεξε τελικά την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αδιαφορώντας για το χρήμα, αφού ήθελε να συνεχίσει να αγωνίζεται στο υψηλότερο επίπεδο – παρά την ηλικία του – και να διεκδικεί τίτλους.

Τζον Τέρι

Έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στη μακρινή Κίνα, με την ιδιότητα του πρεσβευτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και λίγο έλειψε να βρεθεί και ως παίκτης κάποιας κινεζικής ομάδας. Την περσινή σεζόν ήταν με το ένα πόδι εκτός Στάμφορντ Μπριτζ, με τον ίδιο μάλιστα να δηλώνει πως στο φινάλε της, θα αποχωρούσε από την Τσέλσι, έπειτα από 18 χρόνια. Οι προτάσεις για τον Άγγλο αμυντικό έπεσαν βροχή. Από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από το Κατάρ και φυσικά από την Κίνα. Πρόταση συμβαλαίου ενός έτους, με απολαβές 17 εκατομμύρια λίρες είχε στα χέρια του ο Τζον Τέρι, προκειμένου να ακολουθήσει το δρόμο… του μεταξιού. Τελικά, η έλευση του Αντόνιο Κόντε στο Στάμφορντ Μπριτζ άλλαξε τα δεδομένα και ο μεγάλος αρχηγός παρέμεινε στην αγαπημένη του Τσέλσι, λέγοντας «όχι» στα λεφτά των Κινέζων.

Όσκαρ

Η περσινή σεζόν ήταν μακράν η χειρότερη της Τσέλσι, επί εποχής Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Ένας από τους παίκτες, που λίγους μήνες πριν είχαν οδηγήσει τους «μπλε» στην κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ, είχε παρασυρθεί κι αυτός στον κατήφορο όλης της ομάδας. Κατά τη διάρκεια της σεζόν, τα δημοσιεύματα ήθελαν τον Όσκαρ «φευγάτο», με τον ίδιο να αναζητά τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Η πρόταση ήρθε, όμως ο Βραζιλιάνος προτίμησε να παραμείνει στο Στάμφορντ Μπριτζ. Η ομάδα που ήδη είχε αποκτήσει τους Ραμίρες (από την Τσέλσι) και Άλεξ Τεσέιρα, η Jiangsu Suning, ήθελε να μεγαλώσει τη βραζιλιάνικη παροικία, με την έλευση του Όσκαρ. Παρά τα 75 εκατομμύρια λίρες, που προσέφερε στην Τσέλσι, ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής απέρριψε – εκείνη τη στιγμή – το ενδεχόμενο να πάει στην Κίνα.

Κριστιάν Μπεντεκέ

Οι προσδοκίες για τον Βέλγο επιθετικό ήταν τεράστιες, όταν το 2015 πήρε μεταγραφή από την Άστον Βίλα στην Λίβερπουλ. Τα 32,5 εκατομμύρια λίρες, που έδωσαν οι «κόκκινοι» για να τον αποκτήσουν, συνιστούσαν το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία τους. Κάτι, όμως, οι τραυματισμοί, κάτι η έλευση του Γιούργκεν Κλοπ στο Άνφιλντ και ο Μπεντεκέ βρέθηκε σύντομα στην transfer list. Και μπορεί τον περασμένο Αύγουστο να αποχώρησε, με προορισμό την Κρίσταλ Πάλας, ωστόσο νωρίτερα είχε δεχθεί πρόταση από ομάδα της Κίνας. 45 εκατομμύρια λίρες έδιναν οι Κινέζοι για να τον κάνουν δικό τους, όμως ο ίδιος προτίμησε να παραμείνει στο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ (έστω και σε μικρή ομάδα), παρά να πάρει το δρόμο του χρήματος από τα 26 του.

Πηγή: gazzetta.gr