Στο στρατηγείο της Europol στην Χάγη το όνομα «Ροζ Πάνθηρες» είναι συνυφασμένο με το οργανωμένο έγκλημα και για την ακρίβεια με ορισμένες από τις πιο παράτολμες κλοπές – ληστείες σε κοσμηματοπωλεία ανά τον κόσμο. Το modus operandi της… κινηματογραφικής ληστείας την Τρίτη (20/12) στο υποκατάστημα της Rolex στην οδό Κολοκοτρώνη, σε ένα από τα θεωρητικά πιο καλά φυλασσόμενα σημεία της πρωτεύουσας, είχε… αέρα από «Ροζ Πάνθηρες».
Για το πώς έγινε η ληστεία, ποια στοιχεία έχει στη διάθεση της ΕΛ.ΑΣ., τι είναι αυτό που δείχνει «Ροζ Πάνθηρες» και πιθανή σύμπραξη με Έλληνες κακοποιούς, διαβάστε τις προηγούμενες ημέρες στο Νewsbeast.
Αυτό που σήμερα θα παρουσιάσουμε είναι το πώς χτίστηκε ο μύθος της διαβόητης εγκληματικής ομάδας, που φέρεται να αριθμεί περίπου 250-300 μέλη σε διάφορες χώρες του κόσμου, με την αξία των κοσμημάτων, των πανάκριβων ρολογιών, των διαμαντιών και του χρυσού που έχουν κλέψει, να ξεπερνάει ίσως και τα 500 εκατ. δολάρια. Δεν είναι τυχαίο ότι οι «Ροζ Πάνθηρες» ευθύνονται για τουλάχιστον 400 «χτυπήματα» σε κοσμηματοπωλεία σε πάνω από 20 χώρες του κόσμου, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που δρούνε και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Europol οι «Ροζ Πάνθηρες» έχουν… επισκεφτεί καταστήματα στο σύνολο σχεδόν των κρατών – μελών της Ε.Ε., αλλά και σε χώρες όπως η Ελβετία, η Νορβηγία, η Κολομβία, η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κ.ά. Αν και η δράση τους χρονολογείται από το 1999, για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε ο όρος «Ροζ Πάνθηρες» το 2003 μετά την… κινηματογραφική κλοπή ενός διαμαντιού αξίας 500.000 λιρών Αγγλίας από κοσμηματοπωλείο στο κεντρικό Λονδίνο. Η κλοπή ήταν όντως… κινηματογραφική, καθώς οι κακοποιοί έκρυψαν το διαμάντι σε ένα βάζο κρέμας προσώπου, ακριβώς όπως στην ταινία «Η επιστροφή του Ροζ Πάνθηρα»! Κάπως έτσι πήραν και το προσωνύμιο που τους ακολουθεί μέχρι και σήμερα.
Ο Βρετανός με τα διαμάντια
Ένας από τους… αγαπημένους στόχους της εγκληματικής ομάδας είναι Βρετανός πωλητής και εκτιμητής διαμαντιών, Λόρενς Γκραφ, ο οποίος το 2002 έγινε στόχος της συμμορίας που του άρπαξε κοσμήματα συνολικής αξίας 23 εκατ. λιρών Αγγλίας. Τρία χρόνια αργότερα, οι «Ροζ Πάνθηρες» τον… επισκέφτηκαν ξανά, με τη λεία τους να φτάνει το 1 εκατ. λίρες Αγγλίας, με τις Αρχές να καταφέρνουν να εντοπίσουν και να του επιστρέφουν κλοπιμαία ύψους 3 εκατ. λιρών Αγγλίας. Εκτός από παράτολμα, πάντως, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας είναι και ιδιαίτερα… ευφάνταστα καθώς σε μία ληστεία κοσμηματοπωλείο στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας, έβαζαν με χρώμα δύο παγκάκια και έβαλαν σήμανση για να μην καθίσει κάποιος. Αυτό προκειμένου να αποφύγουν τα… αδιάκριτα βλέμματα!
Οι «Ροζ Πάνθηρες» έχουν δείξει ιδιαίτερη αδυναμία και στο Τόκιο της Ιαπωνίας, με δύο μεγάλες ληστείες εκ των οποία η μία τον Ιούνιο του 2007 με λεία περί τα 284 εκατ. γιεν. Μιας, όμως, και είπαμε για φαντασία. ποιος μπορεί να ξεχάσει τη ληστεία του 2008 σε κοσμηματοπωλείο στο Παρίσι, όταν τέσσερις κακοποιοί ντύθηκαν… γυναίκες για να ξεγελάσουν φύλακες και υπαλλήλους, ενώ την ίδια χρονια –στο Ντουμπάι αυτή τη φορά- «μπούκαραν» με πανάκριβα αυτοκίνητα μέσα σε βιτρίνα και άρπαξαν ρολόγια και κοσμήματα αξίας 8 εκατ. δολαρίων. Στη χώρα μας έχουν τουλάχιστον δύο επιβεβαιωμένα «χτυπήματα» της πολυεθνικής συμμορίας, όταν τον Μάρτιο του 2012 επιχείρησαν να ληστέψουν κοσμηματοπωλείο στην Καλλιθέα, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ανταλλαγή πυροβολισμών με την ΕΛ.ΑΣ. και οι αστυνομικοί να συλλαμβάνουν δύο άνδρες και μία γυναίκα (σ.σ. απέδρασε μετά από μερικούς μήνες στη φυλακή).
Η εν Ελλάδα παρουσία τους
Ίχνη από «Ροζ Πάνθηρες» είχαμε και τον Ιανουάριο του 2022, με… κινηματογραφική διάρρηξη σε κατάστημα διεθνούς οίκου μόδας με παπούτσια και ρούχα στα βόρεια προάστια. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά άρπαξαν εμπορεύματα αξίας άνω των 40.000 ευρώ, με το Τ.Α. Κηφισιάς να συλλαμβάνει –αξιοποιώντας υλικό από κάμερες ασφαλείας- έναν 37χρονο Σέρβο (σ.σ. σε βάρος του εκκρεμούσε «ερυθρά αγγελία» για κλοπές και απάτες) και έναν 49χρονο επίσης Σέρβο (σ.σ. είχε πλαστή γαλλική ταυτότητα και ήταν δραπέτης φυλακών).
Η Europol εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 250-300 μέλη στην εγκληματική ομάδα, με τους περισσότερους να προέρχονται από την Κροατία, την πΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία. Για κάποια απ’ αυτά είναι βέβαιο ότι έχουν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση και έχουν συμμετάσχει σε μάχες, ενώ όσοι είναι εκτός φυλακής διαβούν πολυτελώς σε διάφορες γωνιές του πλανήτη. Μ’ αυτά και μ’ αυτά οι «Ροζ Πάνθηρες» είναι ένας μεγάλος… πονοκέφαλος για τους ανά τον κόσμο διώκτες του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς δεν σταματούν να εκπλήσσουν με την παράτολμη δράση τους.