Αρχίζουν το απόγευμα οι εργασίες του 1ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ με στόχο τη μετατροπή του από κόμμα των συνιστωσών του σε κόμμα των μελών του.

Θα προηγηθεί το μεσημέρι το Διαρκές Συνέδριο του Συνασπισμού για να επικυρώσει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για την αυτοδιάλυσή του.

Η αυτοδιάλυση των συνιστωσών είναι ένα από τα κεντρικά θέματα του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναμένεται όμως κατά την διάρκεια των εργασιών να τεθούν προς συζήτηση όλα σχεδόν τα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

O Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιμείνει στη θέση ότι η εκλογική εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλει τη μετεξέλιξη της πολιτικής συμμαχίας σε ενιαίο πολυτασικό κόμμα, με ισότιμα μέλη, με αντιστοίχιση «ένα μέλος-μία ψήφος» και χωρίς μικρότερα κόμματα – συνιστώσες εντός του ενιαίου κόμματος.

O κ. Τσίπρας φέρεται διατεθειμένος να υποχωρήσει στο θέμα της διατήρησης των τάσεων, με δικαίωμα χωριστής λίστας στις εκλογές για τα συλλογικά όργανα του κόμματος, αλλά θα επιμείνει στη διάλυση των συνιστωσών, αφήνοντας μόνο ένα μικρό μεταβατικό διάστημα.

Το σημαντικότερο πρόβλημα για την Κουμουνδούρου είναι η στάση του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος δεν θέλει να διαλύσει τους Ενεργούς Πολίτες και ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να συγκρουστεί μαζί του.