Σε καθημερινό «σαφάρι» στα φαρμακεία για την αναζήτηση των φαρμάκων τους αναγκάζονται ασθενείς του Βόλου, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων.

Οι φαρμακευτικές εταιρίες εξακολουθούν να μην τιμολογούν τα προϊόντα τους με βάση το νέο δελτίο τιμών που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα οι παραγγελίες των φαρμακοαποθηκών να μην εκτελούνται και τα ράφια των φαρμακείων να μένουν άδεια.

Τις τελευταίες ημέρες οι φαρμακοποιοί του Βόλου, για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους κάνουν μεταξύ τους ανταλλαγές φαρμάκων, προκειμένου να γλυτώσουν τους πελάτες τους από την ταλαιπωρία της αναζήτησης, ενώ καθημερινά ακούνε διάφορες ιστορίες και παράπονα ασθενών…

Η κατάσταση στο Βόλο επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα, καθώς παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες φαρμάκων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου, υπάρχει έλλειψη σε σκευάσματα που απευθύνονται σε καρκινοπαθείς, σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και σε χρόνια πάσχοντες, οι οποίοι ακολουθούν θεραπείες που στοιχίζουν ακριβά.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς υπάρχουν ασθενείς που παίρνουν τηλέφωνα με τη σειρά τα φαρμακεία της πόλης, με σκοπό να βρουν το φάρμακο που αναζητούν και όταν αυτό υπάρχει σε κάποιο φαρμακείο, τους λένε να τους το κρατήσουν για να περάσουν να το πάρουν. «Η έλλειψη φαρμάκων δημιουργεί ανασφάλεια στους ασθενείς, αφού δεν ξέρουν ανά πάσα στιγμή ποια θα είναι η κατάσταση της υγείας τους. Με την υγεία δεν παίζουμε», τονίζει φαρμακοποιός του Βόλου.

Μακραίνει η λίστα ελλείψεων

Η λίστα με τις ελλείψεις των φαρμάκων είναι πολύ μεγάλη, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, ενδεικτικά όμως αναφέρουμε μερικά από αυτά που οι ασθενείς βρίσκουν με δυσκολία ή και καθόλου: vibramycine, augmentin, medrol, sintrom, nolvadex, symbicart και eothyrox. Ελλείψεις παρατηρούνται και σε αντισυλληπτικά χάπια, σε βρεφικά γάλατα, σε αλοιφές αλλά και σε κοινά παυσίπονα.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ασθενών που αναγκάζονται να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν τα φάρμακά τους, καθώς οι ελλείψεις είναι τόσο σοβαρές, που σπάνια ένα φαρμακείο μπορεί να εκτελέσει μια συνταγή αποτελούμενη από διαφορετικά σκευάσματα.
Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι οι φαρμακοποιοί της πόλης κάνουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, μάλιστα όπως αναφέρουν καθημερινά βρίσκονται σε συνεννόηση μεταξύ τους για να ανταλλάσουν φάρμακα.

Χαρακτηριστικά η κ. Άρτεμις Κωστακοπούλου, φαρμακοποιός, αναφέρει: «Οι ελλείψεις σε φαρμάκων είναι πάρα πολλές και πολλές φορές υπάρχει αδυναμία από τους φαρμακοποιούς να εκτελέσουν τις συνταγές. Για να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των ασθενών προσπαθούμε να ανταλλάσουμε μεταξύ μας φάρμακα. Θεωρώ ότι λίγοι είναι οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται, αφού ο κάθε φαρμακοποιός προσπαθεί να εξυπηρετεί τους πελάτες του», αναφέρει η κ. Κωστακοπούλου.

Παράλληλα οι φαρμακοποιοί δηλώνουν αδυναμία να εκτελέσουν τις «ακριβές» συνταγές, καθώς -όπως τονίζουν- εκτός από το αλαλούμ που επικρατεί με τις τιμές εξαιτίας του δελτίου τιμών που δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Όπως λένε, δεν μπορούν να πληρώνουν τοις μετρητοίς τα φάρμακα και να τα χορηγούν επί πιστώσει στους ασθενείς, όταν στους ίδιους καταβάλλονται τα χρήματα από τον ΕΟΠΠΥ μετά από περίπου τρεις μήνες.

Ψάχνουν ακόμη και παυσίπονα

Πέραν ωστόσο των σκευασμάτων ακριβής κατηγορίας, οι ασθενείς στερούνται ακόμα και τα πιο απλά φάρμακα, καθώς σύμφωνα με τον τοπικό Φαρμακευτικό Σύλλογο υπάρχουν φαρμακεία που δεν έχουν στα ράφια τους παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, καρδιολογικά, αντιθυρεοειδικά, καθώς και φάρμακα για το σάκχαρο και την υπέρταση.

«Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Από το πιο φτηνό μέχρι το πιο ακριβό φάρμακο έχουμε ελλείψεις. Η κατάσταση είναι τραγική» δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης: «Οι ελλείψεις σε φάρμακα έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να ταλαιπωρούνται σε μεγάλο βαθμό, αφού σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο προκειμένου να βρουν τα φάρμακά τους. Μεγαλύτερες ελλείψεις παρατηρούνται κυρίως σε κορτιζονούχα, αντικαταθλιπτικά, αντικαρκινικά, ινσουλίνες, καρδιολογικά και αντιθυρεοειδικά φάρμακα», τονίζει ο κ. Ματσιόλης.

Επίσης ο ίδιος αναφέρει: «Πράγματι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων και στη Μαγνησία με αντίκτυπο στην κοινωνία και τους ασφαλισμένους. Παράλληλα το τρομακτικό έλλειμμα στην χρηματοδότηση της Υγείας απειλεί ευθέως τη φαρμακευτική περίθαλψη.

Η νέα ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς, έχει οδηγήσει πολλούς από αυτούς σε απόγνωση, καθώς παρότι έχουν απόλυτη ανάγκη τα φάρμακά τους, μένουν ουσιαστικά με την συνταγή στο χέρι, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.

Το πρόβλημα στην αγορά έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της μη ύπαρξης δελτίου τιμών. Οι εταιρίες δεν μπορούν να τιμολογήσουν τις φαρμακαποθήκες, με αποτέλεσμα εμείς να μην βρίσκουμε φάρμακα. Από τις παραγγελίες μας λείπουν τα μισά φάρμακα. Έρχεται ο ασθενής στο φαρμακείο και δεν βρίσκει τα φάρμακά του.

Ο δεύτερος λόγος που έχει δημιουργηθεί όλη αυτή η αναστάτωση, είναι το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία. Φάρμακα ακριβά δεν υπάρχουν, γιατί οι φαρμακοποιοί δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να τα αγοράσουν από τον συνεταιρισμό.

Τα φάρμακα εμείς τα πληρώνουμε μετρητά, ο ΕΟΠΥΥ μάς καταβάλλει τα χρήματα με μεγάλη καθυστέρηση, επομένως δεν έχουμε πια αυτή τη δυνατότητα», καταλήγει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Από την πλευρά της η κ. Κατερίνα Καγιά, φαρμακοποιός, επισημαίνει: «Ένας ασθενής, είτε έχει ένα απλό πονοκέφαλο είτε κάτι σοβαρό, το θεωρεί εξίσου σημαντικό και θέλει να βρίσκει τα φάρμακά του στα φαρμακεία.

Κάθε ώρα έρχονται στο φαρμακεία περιστατικά ασθενών που θέλουν να αγοράσουν τα φάρμακά τους και δεν υπάρχουν. Η υγεία δεν έχει διακρίσεις, όλοι οι ασθενείς είτε χρειάζονται ένα παυσίπονο είτε σοβαρότερα φάρμακα, νιώθουν ακριβώς το ίδιο και ταλαιπωρούνται απίστευτα».

Τέλος να σημειωθεί ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκαθαρίσει η εικόνα και ίσως γεμίσουν ξανά τα ράφια των φαρμακείων με φάρμακα.

Πηγή: Taxydromos.gr