O Τζο Νέσμπο, «μετρ» της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του είδους διεθνώς, θα έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μια εκδήλωση, στις 27 Σεπτεμβρίου (8 το βράδυ), στο Ινστιτούτο Γκαίτε, όπου θα μιλήσει για τα βιβλία του και τον διάσημο επιθεωρητή Χάρι Χόλε.

Ο Νέσμπο που σπούδασε οικονομικά και αρχικά εργάστηκε ως δημοσιογράφος και χρηματιστής, πρωτοεμφανίστηκε στην αστυνομική λογοτεχνία το 1997 με το μυθιστόρημα «The Bat» όπου κεντρικό πρόσωπο είναι ο ντετέκτιβ Χάρι Χόλε.

Ο Χόλε είναι ένας σκληροτράχηλος αντιήρωας που λύνει γρίφους και φτάνει στη σύλληψη των ενόχων ενώ αντιμετωπίζει τους δικούς του δαίμονες και τον αλκοολισμό.

Ο ίδιος ντετέκτιβ πρωταγωνιστεί και στα επόμενα εννιά βιβλία του Νέσμπο που γνώρισαν παγκόσμια απήχηση καθώς κυκλοφόρησαν σε 40 και πλέον χώρες με πωλήσεις που συνολικά ξεπερνούν τα 14 εκατ. αντίτυπα.

Τελευταίο του βιβλίο είναι το Phantom. Μόνο το 2011 οι πωλήσεις των βιβλίων του Νέσμπο στην Αγγλία έφτασαν στα 717.000 αντίτυπα, φέρνοντάς τον στη δεύτερη θέση της αστυνομικής λογοτεχνίας πίσω από τον Σουηδό, Στιγκ Λάρσον. Λόγω της επιτυχίας των μυθιστορημάτων του, η Washington Post τον αποκάλεσε «ο επόμενος Στιγκ Λάρσον».