Πολλοί είναι οι ταξιδιώτες που επιλέγουν ως προορισμό, μέρη σκοτεινά που κουβαλάνε ανατριχιαστικές ιστορίες. Μέρη, όπου έλαβαν χώρα απάνθρωπα γεγονότα, όπως μαζικές δολοφονίες. Ή κάποτε είχαν ένα σκοτεινό παρελθόν και σήμερα θεωρούνται στοιχειωμένα. Μάλιστα, για πολλά από αυτά θα ακούσεις και ιστορίες για… φαντάσματα!

Ο «σκοτεινός τουρισμός», όπως λέγεται, έχει πολλούς υποστηρικτές και θαρραλέους ταξιδιώτες. Στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι προορισμοί που έχουν αρκετό ενδιαφέρον να τους επισκεφτείς, αρκεί να μην…. φοβάσαι. Ένα από αυτά τα μέρη είναι και το μεσαιωνικό κάστρο Μούσαμ, στην Αυστρία.

Moosham Castle Αυστρία

Βρίσκεται κοντά στο Ούντερνμπεργκ στην κορυφή ενός ρωμαϊκού φρουρίου και χρονολογείται από το 1191. Στο παρελθόν υπήρξε το πεδίο πολλών μαχών, όμως, είναι διαβόητο και για τις τρομακτικές δίκες μαγισσών Ζαουμπερερτζάκλ μεταξύ 1675 και 1690. Αυτές οι δίκες οδήγησαν στην εκτέλεση 139 ατόμων, και το ασυνήθιστο εδώ, είναι πως οι περισσότεροι εκτελεσθέντες ήταν άντρες!

Moosham Castle Αυστρία

Συγκεκριμένα, εκτελέστηκαν 113 άντρες, εκ των οποίων 39 ήταν παιδιά (μεταξύ 10 και 14 ετών), 53 ήταν έφηβοι και νεαροί ενήλικες (μεταξύ 15 και 21), και 21 άτομα ήταν άγνωστης ηλικίας. Όλοι βασανίστηκαν φρικτά και μετά τους έκαψαν ή τους κρέμασαν.

Moosham Castle Αυστρία

Μετά τις δίκες των μαγισσών, κατά το τέλος του 18ου αιώνα, επικρατούσε μαζική υστερία εναντίον των… λυκανθρώπων. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής συγκεντρώθηκαν στο κάστρο Μούσαμ και εκτέλεσαν όλους τους ενοίκους του, επειδή πίστευαν ότι τη νύχτα μεταμορφώνονταν σε λύκους.

Moosham Castle Αυστρία

Στη συνέχεια, το κάστρο εγκαταλείφθηκε στην τύχη του μέχρι που ο κόμης Γιόνα Νέπομουκ το αγόρασε το 1886, ξεκινώντας την αναστήλωσή του.

Moosham Castle Αυστρία

Η συσχέτιση του κάστρου Μούσαμ με όλα αυτά τα φρικτά βασανιστήρια και τις ιστορίες, είχε ως αποτέλεσμα σήμερα να θεωρείται ως ένα από τα πιο στοιχειωμένα μέρη της Ευρώπης. Μάλιστα, τις τελευταίες δεκαετίες έχουν υπάρξει πολλές αναφορές για παραφυσικές δραστηριότητες εντός των τειχών του κάστρου, όπως ότι ακούγονται φωνές στους διαδρόμους και κυκλοφορούν φαντάσματα!