«Η μείωση των εξαγωγών πρέπει άμεσα να ανατραπεί και το κύρος της χώρας να επανακτηθεί, με σαφή μηνύματα αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει άμεσα να ενισχυθεί η ρευστότητα των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και συνολικά της εγχώριας αγοράς, με παράλληλη προώθηση των μεταρρυθμίσεων εκείνων σε φορολογικό και διοικητικό επίπεδο, που θα επιτρέψουν την προσέλκυση επενδύσεων και διεθνών συνεργασιών για την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας, ώστε να δημιουργηθεί κοινωνικό μέρισμα, με δικαιούχους όλους τους Έλληνες».

Aυτό δήλωσε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη μιλώντας στο περιθώριο της παρουσίασης της Πρωτοβουλίας Σπίτι των Ελλήνων- Λονδίνο 2012, για την προβολή της Ελλάδας και των ελληνικών προϊόντων, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, που τελεί υπό την αιγίδα και του ΠΣΕ.

Η ίδια συμπλήρωσε ότι «αποτελεί κοινό τόπο τόσο των αρμόδιων Υπουργών, όσο και των ξένων ειδικών, η προτεραιότητα στη στήριξη της εξωστρέφειας συνολικά και της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας ειδικότερα, με μέτρα άμεσου θετικού αντικτύπου, όπως οι επιστροφές ΦΠΑ, η άρση γραφειοκρατικών εμποδίων και η εδραίωση ενός φιλοαναπτυξιακού και δίκαιου φορολογικού συστήματος».

Σε ότι αφορά τα στοιχεία των εξαγωγών, η μείωση προέρχεται και πάλι από τις χώρες της ΕΕ (-4,9%), όταν οι αποστολές προϊόντων προς τις Τρίτες Χώρες διατηρούν αυξητικούς ρυθμούς της τάξης του 7,3%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μερίδιο των χωρών της ΕΕ στις ελληνικές εξαγωγές, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, μειώθηκε πλέον κάτω από το 64% (63,7%), ενώ το 2011 είχε φτάσει τους αντίστοιχους μήνες ως και το 72%.

Ωστόσο, θετικό κρίνεται το γεγονός ότι σε επίπεδο δωδεκαμήνου (Ιούνιος 2011-Μάιος 2012), οι ελληνικές εξαγωγές παραμένουν σε θετικό έδαφος και κινούνται κατά 5,2% υψηλότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιούνιος 2010-Μάιος 2011 και πάντοτε εντός των ορίων της πρόβλεψης του ΠΣΕ για αύξηση εξαγωγών στο τέλος του 2012, της τάξης του 4-6%.

Εξίσου ενθαρρυντικό κρίνεται το γεγονός ότι παρά τη συνολική μείωση του Μαΐου, η πλειοψηφία των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων, σε επίπεδο κυριότερων κατηγοριών, κινείται ανοδικά. Πιο αναλυτικά, αύξηση εξαγωγών παρατηρείται στα Τρόφιμα, στα Ποτά-Καπνός, στις Πρώτες Ύλες, τα Χημικά και τα εμπιστευτικά προϊόντα. Αντίθετα, πτωτικά κινήθηκαν το Μάιο τα Λάδια, τα Βιομηχανικά Προϊόντα και τα Μηχανήματα. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι οι ρυθμοί πτωτικών πιέσεων στα βιομηχανικά προϊόντα περιορίστηκαν αρκετά σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο.