Το 1971, στην Ιερουσαλήμ, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά ο σκελετός ενός άνδρα που είχε σταυρωθεί κατά τη ρωμαϊκή εποχή, στον πρώτο αιώνα μ.Χ. Το εύρημα αυτό, μοναδικό στην αρχαιολογική έρευνα, έφερε νέα δεδομένα στην κατανόηση της πρακτικής της σταύρωσης, αλλά και άνοιξε τον διάλογο για τη σύνδεση ιστορικών γεγονότων με τη χριστιανική θρησκεία.
Ο άνδρας, γνωστός ως Γεχοχανάν, ήταν περίπου 24-28 ετών και τα οστά του βρέθηκαν σε ένα οστεοφυλάκιο με επιγραφή που έφερε το όνομά του. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο ήταν η ανεύρεση ενός σιδερένιου καρφιού μήκους 11,5 εκατοστών καρφωμένου στη φτέρνα του. Τα κατάλοιπα έδειξαν ότι τα χέρια του είχαν δεθεί ή καρφωθεί στο σταυρό, ενώ τα πόδια του είχαν τοποθετηθεί με κάθετο τρόπο, επιβεβαιώνοντας ιστορικές αναφορές για τη μέθοδο εκτέλεσης που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι.
Αυτή η ανακάλυψη αποτέλεσε την πρώτη υλική απόδειξη της σταύρωσης, μιας πρακτικής που έως τότε ήταν γνωστή μόνο από γραπτές πηγές, όπως τα κείμενα του Ιώσηπου και οι αφηγήσεις της Καινής Διαθήκης. Η αρχαιολογική επιβεβαίωση βοήθησε τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τη διαδικασία της σταύρωσης και τις συνθήκες θανάτου. Οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν επίσης να εξετάσουν τις κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες της Ιουδαίας υπό τη ρωμαϊκή κυριαρχία.
Η εύρεση του σταυρωμένου σκελετού προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον και στο χριστιανισμό, καθώς πολλοί έσπευσαν να τη συνδέσουν με τη σταύρωση του Ιησού Χριστού. Αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Γεχοχανάν είχε σχέση με τη Βίβλο, το εύρημα αυτό ενίσχυσε την ιστορικότητα των περιγραφών της Καινής Διαθήκης, δίνοντας στους θεολόγους και τους ιστορικούς νέα δεδομένα για να εξετάσουν.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
1828: Αφήνεται ελεύθερος, με προσωπική παρέμβαση του Τσάρου, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, που εκρατείτο στις αυστριακές φυλακές, μετά το ανεπιτυχές κίνημά του στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες. Η απελευθέρωσή του συμβολίζει τη διαρκή επιρροή των Μεγάλων Δυνάμεων στη μοίρα της Ελλάδας.
1830: Αρχίζουν τα μαθήματα στο Κεντρικόν Σχολείον της Αιγίνης, το πρώτο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, θεμελιώνοντας τον εκπαιδευτικό πυλώνα του νεοσύστατου κράτους.
1905: Κατά τον Ρωσοϊαπωνικό Πόλεμο, η Ρωσική Φρουρά στο Πορτ Άρθουρ της Κίνας παραδίδεται στους Ιάπωνες, σε μία από τις σημαντικότερες στρατιωτικές επιτυχίες της Ιαπωνίας.
1910: Η Κυριακή καθιερώνεται με νόμο στην Ελλάδα ως αργία, ενισχύοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων.
1924: Ο αρχηγός της Επανάστασης του 1922, Νικόλαος Πλαστήρας, αρχηγός της Επανάστασης του 1922, κηρύσσει την έναρξη των εργασιών της Δ’ Συντακτικής Συνέλευσης, επισφραγίζοντας τη μετάβαση από τη στρατιωτική στη συνταγματική διακυβέρνηση. Με την κίνηση αυτή, ο Πλαστήρας θεώρησε ότι οι στόχοι της Επανάστασης του 1922 είχαν επιτευχθεί, παραδίδοντας την εξουσία στους πολιτικούς.
1930: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος τοποθετεί τον Γεώργιο Παπανδρέου ως υπουργό Παιδείας. Εισάγεται για πρώτη φορά το μάθημα των Νέων Ελληνικών και κατασκευάζονται 3.500 νέα σχολικά κτίρια, προάγοντας την εκπαίδευση.
1945: Παραιτείται η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου.
1945: Συμμαχικά βομβαρδιστικά καταστρέφουν τη Νυρεμβέργη, προκαλώντας 6.000 θανάτους.
1958: Η Ελληνίδα σοπράνο, Μαρία Κάλλας, διακόπτει την πρεμιέρα της όπερας «Norma» στη Ρώμη, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων, προκαλώντας διεθνή σάλο.
1959: Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Luna 1» με κατεύθυνση τη Σελήνη, ανοίγοντας νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση του διαστήματος.
1969: Ο Γεώργιος Φλαμουρίδης υποχρεώνει πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας να κατευθυνθεί στο Κάιρο. Η ασφάλεια των επιβατών διασφαλίζεται με την παρέμβαση των αιγυπτιακών αρχών.
1971: Ομάδα Ισραηλινών αρχαιολόγων ανακαλύπτει στην Ιερουσαλήμ έναν σκελετό σταυρωμένου άνδρα, ηλικίας 2.000 ετών. Το εύρημα επιβεβαιώνει την πρακτική του σταυρώματος από τους Ρωμαίους.
1971: Τραγωδία στο «Άιμπροξ Παρκ» της Γλασκόβης με 66 νεκρούς όταν υποχωρεί το κιγκλίδωμα των κερκίδων, φέρνοντας στο προσκήνιο ζητήματα ασφάλειας στα γήπεδα.
2000: Εγκαινιάζεται το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σηματοδοτώντας ένα νέο πολιτιστικό ορόσημο για τη Βόρεια Ελλάδα.
2008: Η τιμή του πετρελαίου ξεπερνά για πρώτη φορά τα 100 δολάρια το βαρέλι, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή αυξημένων ενεργειακών τιμών.
Γεννήσεις
1897 – Τζιμ Λόντος, έλληνας παλαιστής, θρύλος της επαγγελματικής πάλης στις ΗΠΑ και παγκόσμιος πρωταθλητής
1920 – Ισαάκ Ασίμοφ, ρωσοαμερικανός συγγραφέας, από τους σημαντικότερους δημιουργούς βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, γνωστός για τα «Foundation» και «Robot Series»
1924 – Ευγένιος Σπαθάρης, έλληνας καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών, γνωστός για τη διάδοση του Καραγκιόζη στην Ελλάδα και το εξωτερικό
Θάνατοι
1950 – Θεόφραστος Σακελλαρίδης, έλληνας συνθέτης, θεμελιωτής της ελληνικής οπερέτας με έργα όπως «Η κόρη της καταιγίδος»
1953 – Γκούτσιο Γκούτσι, ιταλός επιχειρηματίας, ιδρυτής του παγκοσμίου φήμης οίκου μόδας Gucci
1990 – Ευάγγελος Αβέρωφ, έλληνας πολιτικός, πρώην υπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
2013 – Λαδισλάο Μαζουρκιέβιτς, ουρουγουανός ποδοσφαιριστής, θρυλικός τερματοφύλακας και από τους κορυφαίους της εποχής του
2018 – Ευγένιος Γκέραρντ, ολλανδός προπονητής ποδοσφαίρου, που συνέδεσε το όνομά του με την επιτυχία του ΟΦΗ στην Ελλάδα
Γιορτάζουν
Σίλβεστρος, Σιλβέστρα