Αν σήμερα η Gucci παραμένει συνώνυμο της φινέτσας και του στιλ στις γυναικείες τσάντες, τα παπούτσια και τη μόδα εν γένει, άλλοτε ήταν η περίτρανη απόδειξη της υπερεπιτυχημένης πορείας ενός μόδιστρου, κάποιου Γκούτσιο Γκούτσι, που ξεκίνησε από τη Φλωρεντία για να κατακτήσει τον κόσμο!
Ο ιταλός εμιγκρές στην Αγγλία που ξεκίνησε την καριέρα του από τη λάντζα πολυτελών ξενοδοχείων του Λονδίνου θα έβαζε σκοπό να μεταφράσει στα ιταλικά τον περίφημο βρετανικό σνομπισμό, γεννώντας στην πορεία μια αυτοκρατορία μόδας που σύνορα δεν γνώριζε!
Ο σχεδιαστής συναλλασσόταν πια με την αριστοκρατία της οικουμένης και τις διασημότητες, οι οποίες συνωστίζονταν στο ατελιέ του για μια του δημιουργία. Και βέβαια όταν μιλάμε πλέον για ιταλούς μόδιστρους, είναι ένα από τα πρώτα ονόματα που μας έρχεται στον νου και καθόλου άδικα, αφού σφράγισε το ιταλικό στιλ με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο.
Η οσμή του ιταλικού δέρματος είχε πάντα την υπογραφή του Γκούτσι και δεν είναι καθόλου περίεργο το πώς έχτισε βήμα το βήμα ένα ισχυρό οικοδόμημα στον χώρο της μόδας, γινόμενος τελικά συνώνυμο της σοφιστικέ δημιουργίας, πάντα προσαρμοσμένης στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.
Και παρά την αναμφίβολη εξέλιξη του οίκου μετά τον θάνατο του μόδιστρου το 1953, μπορείς πάντα να διακρίνεις τα στοιχεία του Γκούτσι που έκαναν τη μικρή του φίρμα «Gucci»! Τον αρμονικό συνδυασμό δηλαδή της ιταλικής κατασκευαστικής με τον ραφινάτο και τυπικά βρετανικό ορισμό της πολυτέλειας.
Και παρά τις οικογενειακές περιπέτειες των κληρονόμων του που κόντεψαν να φαλιρίσουν το πνευματικό του παιδί όχι μία αλλά δύο φορές, η Gucci συνεχίζει να είναι το βαρύ πυροβολικό της μόδας…
Πρώτα χρόνια
Ο Γκούτσιο Γκούτσι γεννιέται στις 26 Μαρτίου 1881 στη Φλωρεντία της Ιταλίας ως γιος πιλοποιού της πόλης. Ο έμπορος πατέρας έπεσε όμως έξω κάποια στιγμή και συμβούλευσε τον γιο του να εγκαταλείψει την Ιταλία σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Όπως και έκανε δηλαδή ο νεαρός Γκούτσιο, ο οποίος το 1898 θα βρει τον δρόμο του για το Λονδίνο περνώντας για λίγο από το Παρίσι.
Εκεί θα βρει δουλειά σε πολυτελή ξενοδοχεία της βρετανικής πρωτεύουσας, με πολλές πηγές να κάνουν λόγο για λάντζα στις κουζίνες των πολυτελών καταλυμάτων. Η μαθητεία στο λονδρέζικο Savoy και η επαφή με την αριστοκρατία Αγγλίας και Αμερικής θα του χαρίσει νέες δεξιότητες στη ζωή του, «αποκτώντας εκτίμηση για τον κοσμοπολίτικο τρόπο ζωής, την επιτήδευση και την αισθητική», όπως θα πει αργότερα ο νεαρός λαντζέρης που έγινε Νο 1 σχεδιαστής!
Αυτό που του έκανε κυρίως εντύπωση ήταν οι πολυτελέστατες δερμάτινες αποσκευές του διεθνούς τζετ σετ, του οποίου ήξερε πια καλά πώς να ικανοποιεί τις ιδιαίτερες ανάγκες, καθώς είχε προαχθεί τώρα σε σερβιτόρο. Χειροποίητες και καμωμένες από εξειδικευμένους ευρωπαίους τεχνίτες, συνειδητοποίησε ότι η άρχουσα τάξη ήταν διατεθειμένη να ξοδέψει μικρές περιουσίες για να απολαύσει την πολυτέλεια και τη χλιδή που τόσο αναζητούσε…
Η γέννηση της Gucci
Κι έτσι το 1905 θα επιστρέψει στη Φλωρεντία ξέροντας πια τι να κάνει: άνοιξε ένα μικρό εργαστήριο παρασκευής δερμάτινων ειδών και κυρίως σελών και βαλιτσών. Οι δουλειές πήγαιναν καλά μεν, τίποτα το φοβερό πάντως. Στην προσωπική του ζωή, αυτή την εποχή παντρεύεται μια νεαρή μοδίστρα, με την οποία θα αποκτούσε τελικά 5 παιδιά (και ένα ακόμα που υιοθέτησαν αργότερα).
Τα χρόνια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου θα τα περάσει η πολύτεκνη φαμίλια βουτηγμένη στη φτώχεια, καθώς ο Γκούτσι στρατεύτηκε άρον άρον στις τάξεις του ιταλικού στρατού. Μετά τον Μεγάλο Πόλεμο, ο Γκούτσι επέστρεψε στο εργαστήριό του και βάλθηκε πια να σκαρώσει τη μαγική συνταγή της επιτυχίας: την παρασκευή δερμάτινων ειδών δηλαδή από υλικά ανώτερης ποιότητας και σε τιμές που μόνο συνηθισμένες δεν ήταν!
Ο Γκούτσι άνοιξε την πρώτη του μπουτίκ υψηλής ραπτικής στη Φλωρεντία το 1921 αποσπώντας σχεδόν από την πρώτη στιγμή διθυραμβικές κριτικές για τη δεξιοτεχνία των τεχνιτών και το απαράμιλλο στιλ του. Ήταν τα χρόνια εξάλλου που οι βρετανοί τουρίστες κατέκλυζαν τη Φλωρεντία, οι οποίοι έβρισκαν ακαταμάχητα τα προϊόντα του σχεδιαστή και «τσιμπούσαν» από το πανάκριβο κόστος τους.
Η φήμη του σύντομα εξαπλώθηκε και εκτός Φλωρεντίας, καθώς τόσο η απαράμιλλη ποιότητα των δερμάτινων προϊόντων του όσο και η κατακόρυφη αύξηση των τιμών τους τα έκαναν ιδανικά για τη βρετανική αριστοκρατία που αποβιβαζόταν πια κατά κοπάδια στην Ιταλία.
Έτος-σταθμός στη σταδιοδρομία του Γκούτσι ήταν το 1932, όταν λάνσαρε στην αγορά το πρώτο παπούτσι με την υπογραφή του. Το αξιομνημόνευτο γεγονός αναγνώρισε χρόνια αργότερα και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, το οποίο το περιέλαβε στη συλλογή του ως το μόνο παπούτσι που φιγουράρει στις προθήκες του!
Το 1938, ο Γκούτσι επέκτεινε την επιχείρησή του ανοίγοντας μια μπουτίκ στη Ρώμη. Εκείνος κλεισμένος στο ατελιέ του, όταν δεν διεύθυνε τη φίρμα του, σκάρωνε τις σειρές της Gucci και ήταν αποκλειστικά υπεύθυνος για πολλά μνημειώδη προϊόντα της φίρμας.
Τα δύο καταστήματα του Γκούτσιο συνέχισαν να ευημερούν, μέχρι τη στιγμή τουλάχιστον που η Ιστορία θα μπλεκόταν στον δρόμο του: ο Μπενίτο Μουσολίνι απαγορεύει την εισαγωγή δέρματος από τη Βρετανία, την πρώτη ύλη των προϊόντων του Γκούτσι δηλαδή, και το πράγμα καλεί σε δραστική λύση. Σχεδόν απτόητος, ο Γκούτσιο ξεκίνησε να εκτρέφει δικά του ζώα εξασφαλίζοντας έτσι το απαραίτητο δέρμα για τις τσάντες και τις αποσκευές του.
Αν και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος αποτέλεσε ισχυρό πλήγμα για τον Γκούτσι και την κερδοφορία της επιχείρησής του, κατάφερε να επιβιώσει και από αυτό. Κι αυτό γιατί έστρεψε τώρα το στόχαστρό του στους αμερικανούς στρατιώτες της Ιταλίας, οι οποίοι βάλθηκαν να αγοράζουν σαν τρελοί δερµάτινα είδη ανώτερης ποιότητας για τις μητέρες, τις συζύγους και τις ερωμένες τους.
Το 1947 είναι σειρά για άλλο ένα αρχετυπικό προϊόν του Γκούτσιο, την τσάντα με το χερούλι από μπαμπού! Το προϊόν παραμένει ορόσημο για την Gucci ακόμα και σήμερα. Το 1951, λίγο πριν τον θάνατό του, ο σχεδιαστής ευτύχησε να δει άλλο ένα κατάστημα στη μικρή του πλέον αλυσίδα, αυτό του Μιλάνου.
Από την πολυπληθή οικογένεια του Γκούτσιο και της συζύγου του Aida Calvelli μόνο οι τέσσερις γιοι του θα έπαιζαν ρόλο στην εταιρία (Vasco, Aldo, Ugo και Rodolfo). Μετά τον θάνατο του πατριάρχη Γκούτσιο στις 2 Ιανουαρίου 1953, ο Aldo ήταν αυτός που θα αναλάμβανε τα επιχειρηματικά ηνία, με την τόλμη του να είναι αυτή που ευθύνεται για τη διεθνή παρουσία της φίρμας.
Με τον Aldo στο τιμόνι, η Gucci μεταμορφώθηκε από ατελιέ παρασκευής δερμάτινων ειδών σε διεθνή οίκο μόδας, με τις πρώτες μπουτίκ της Γκούτσι να ανοίγουν σε Λονδίνο, Παρίσι και Νέα Υόρκη. Όσο για τα υπόλοιπα, είναι η ίδια η ιστορία της μόδας…
Όσο για τον ίδιο τον Γκούτσιο, αυτός πέρασε στο πάνθεο των σχεδιαστών για την αξεπέραστη φλωρεντινή λεπτότητα και μαεστρία του, αναπλάθοντας τον βρετανικό σνομπισμό αλά ιταλικά…
Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr