Οι σημερινές ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία αναμένεται να οδηγήσουν σε περίπλοκες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, δεδομένου του κατακερματισμένου πολιτικού τοπίου και των αποτελεσμάτων που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις.

Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) υπό την ηγεσία του Φρίντριχ Μερτς διατηρεί προβάδισμα με ποσοστά κοντά στο 30%, ενώ η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αναμένεται να καταγράψει το υψηλότερο ποσοστό της μέχρι σήμερα, ξεπερνώντας το 20% και καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του απερχόμενου καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ακολουθεί με ποσοστά γύρω στο 15%.

O απερχόμενος καγκελάριος Όλαφ Σολτς, άσκησε νωρίτερα το εκλογικό του δικαίωμα

Δεδομένου ότι η απόλυτη πλειοψηφία φαίνεται απίθανη, ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού είναι αναπόφευκτος. Ωστόσο, όλα τα κύρια κόμματα έχουν αποκλείσει συνεργασία με το AfD, γεγονός που περιορίζει τις διαθέσιμες επιλογές.

Ένα πιθανό σενάριο είναι η συνεργασία της Χριστιανικής Ένωσης με το SPD, σχηματίζοντας έναν «μεγάλο συνασπισμό». Ωστόσο, οι διαφορές στις πολιτικές κατευθύνσεις -θεμελιώδεις σε πολλά σημεία- και η ανάγκη για συμβιβασμούς καθιστούν αυτή την επιλογή περίπλοκη.

Μια άλλη πιθανότητα είναι η συνεργασία της Χριστιανικής Ένωσης με τους Πράσινους. Παρά τις διαφορές σε θέματα όπως η κλιματική πολιτική και η οικονομία, οι Πράσινοι έχουν εκφράσει προθυμία για συμμετοχή σε κυβέρνηση συνασπισμού, επιδιώκοντας να επηρεάσουν την περιβαλλοντική ατζέντα. Ωστόσο, το Βαυαρικό CSU, εταίρος της CDU, έχει εκφράσει αντιρρήσεις για μια τέτοια συνεργασία, γεγονός που μπορεί να περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις.

Αστάθμητος παράγοντας οι «μικροί»

Επιπλέον, η είσοδος μικρότερων κομμάτων, όπως οι Φιλελεύθεροι (FDP) και η Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW), στη Βουλή θα μπορούσε να επηρεάσει τις ισορροπίες και να καταστήσει αναγκαίο τον σχηματισμό τρικομματικών συνασπισμών. Η πιθανότητα μιας συνεργασίας μεταξύ CDU/CSU, SPD και Πρασίνων, γνωστής ως “συνασπισμός Κένυα”, ή μιας συνεργασίας μεταξύ CDU/CSU, SPD και FDP, γνωστής ως “συνασπισμός Γερμανία”, είναι επίσης στο τραπέζι.

Για καιρό με υπηρεσιακή κυβέρνηση

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης αναμένεται να είναι χρονοβόρες και περίπλοκες, με την πιθανότητα η διαδικασία να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Μέχρι την επίτευξη συμφωνίας, η απερχόμενη κυβέρνηση υπό τον Όλαφ Σολτς θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της σε υπηρεσιακό ρόλο.

Η έκβαση των διαπραγματεύσεων θα έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο για τη Γερμανία όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη, δεδομένου του ρόλου της χώρας ως οικονομικού και πολιτικού ηγέτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.