Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι θα ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει τη θέση του, αρκεί αυτό να οδηγούσε στο τέλος του πολέμου και την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.
Τη δήλωση αυτή έκανε στη διάρκεια ομιλίας του στο φόρουμ «Ουκρανία: Ετος 2025» την παραμονή της τρίτης επετείου της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σύνοδος με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κίεβο.
«Ναι, είμαι πρόθυμος, αν είναι για την ειρήνη της Ουκρανίας, ή για την ένταξη στο ΝΑΤΟ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, ο Ζελένσκι επέμεινε ότι το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ θα είναι «στο τραπέζι», αλλά δεν ξέρει πώς «θα τελειώσουν» αυτές οι συζητήσεις.
Ο Ζελένσκι λέει ότι είναι πρόθυμος να παραιτηθεί από την προεδρία για την ειρήνη.
Δήλωσε ότι είναι επικεντρωμένος στην ασφάλεια της Ουκρανίας τώρα, όχι σε 20 χρόνια, διαβεβαιώνοντας ότι δεν είναι «όνειρό» του να παραμείνει πρόεδρος για μια δεκαετία.
Ο Ζελένσκι ρωτήθηκε τώρα από δημοσιογράφο για τις προσδοκίες των Ευρωπαίων ηγετών στην αυριανή (Δευτέρα) συνάντηση στην Ουκρανία.
Υπάρχουν κάποιες «ισχυρές αποφάσεις» που πρέπει να ληφθούν, ξεκαθάρισε ο Ζελένσκι, και θα υπάρξει μια ξεχωριστή συνάντηση με τους ηγέτες του κοινοβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πακέτα υποστήριξης και κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Είπε ότι οι ηγέτες θα μιλήσουν για τη στρατηγική τους «όχι για τα επόμενα χρόνια, αλλά για τις επόμενες εβδομάδες» και θα συζητήσουν για τις ουκρανικές εγγυήσεις ασφαλείας.
Η Ουκρανία χρειάζεται υποστήριξη από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Τόνισε ότι σε μία ή δύο εβδομάδες, οι ηγέτες θα συναντηθούν σε μια πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να «καταλάβουν ποιες εγγυήσεις ασφαλείας μπορεί να έχει η Ουκρανία».
Η Ουκρανία δεν μπορεί να συμβιβαστεί στα θέματα της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της, λέει ο επιτελάρχης του Ζελένσκι
Η Ουκρανία δεν μπορεί να συμβιβαστεί στα θέματα της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της, είπε νωρίτερα σήμερα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους στο Κίεβο ο επιτελάρχης του προέδρου Ζελένσκι, ο Αντρίι Γέρμακ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ σχετικά με μια συμφωνία για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας θα συνεχιστεί τονίζοντας ότι θα μιλήσει σήμερα με την αμερικανική πλευρά.
«Συνεχίζουμε τον διάλογο με τους εταίρους μας. Κανένας δεν έχει αρνηθεί τίποτα…».
Η Ουκρανία εκτιμά ότι διαθέτει «κρίσιμους» φυσικούς πόρους αξίας 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του τιτανίου, σε εδάφη που κατέχει η Ρωσία, δήλωσε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Γιούλια Σβιριντένκο.
«Έχουμε πληροφορίες ότι, δυστυχώς, κρίσιμοι φυσικοί πόροι αξίας περίπου 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκονται στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη», είπε στην ίδια συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Σιμπίχα δήλωσε ότι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας που συντάχθηκαν από την Ουκρανία και τις ΗΠΑ “δεν είναι αμοιβαία αποκλειστικές” διαδικασίες και ότι η διαδικασία συνεχίζεται.
Ο Σιμπίχα σημείωσε ότι το ψήφισμα της Ουκρανίας έχει τη στήριξη των εταίρων της και ότι θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Ο Κίριλο Μπουντάνοφ, ο αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών του ουκρανικού στρατού είπε από την πλευρά του ότι η Βόρεια Κορέα παρέχει στη Ρωσία το 50% των αναγκών της σε πυρομαχικά.