Εξήντα εκατομμύρια Γερμανοί πηγαίνουν σήμερα στην κάλπες για να ψηφίσουν την επόμενη κυβέρνηση, που θα ηγηθεί της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη στην πλέον ταραχώδη περίοδο, εδώ και δεκαετίες.

Απόψε, όπως σημειώνει το CNN, αναμένεται να είναι μια ιστορική νύχτα για το ακροδεξιό Alternative for Germany (AfD), το οποίο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά στη δεύτερη θέση. Το γεγονός ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει σχεδόν το 20% των ψήφων θα σήμαινε μια τεράστια μετατόπιση στο γερμανικό πολιτικό φάσμα καθώς, το 2021 έλαβαν μόνο το 10%.

Γιατί -μάλλον- δεν θα πάρουν την εξουσία: Τα… σκούρα για το AfD θα έρθουν μετά τα αποτελέσματα των εκλογών και ανάλογα με το πώς θα σχηματιστεί η επόμενη γερμανική κυβέρνηση. Πιθανότατα θα απαιτήσουν ρόλο στην κυβέρνηση. Αλλά ένας άγραφος κανόνας της γερμανικής πολιτικής ουσιαστικά αποκλείει οποιαδήποτε συνεργασία με ακροδεξιά κόμματα, είναι γνωστός στα γερμανικά ως «brandmauer», δηλαδή τείχος προστασίας.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία, ο Φρέντριχ Μερτς, δοκίμασε την αντοχή του τείχους αυτού, ψηφίζοντας κάποια μη δεσμευτική νομοθεσία για τη μετανάστευση μαζί με το AfD, κίνηση προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη Γερμανία.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η Χριστιανική Ένωση του Φρίντριχ Μερτς θα είναι πρώτο κόμμα. ενώ τρίτοι προβλέπεται να είναι οι Σοσιαλδημοκράτες του Ολάφ Σολτς.

Κρίσιμες οι γερμανικές κάλπες για το μέλλον της Ευρώπης – και της Ουκρανίας

Η επιλογή των γερμανικών ψηφοφόρων θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό και τη μελλοντική πορεία της Ευρώπης. Μέχρι πρόσφατα, υπό την καθοδήγηση της Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανία δεν αποτελούσε μόνο την ηθική πυξίδα της ηπείρου, αλλά και τον αξιόπιστο «οικονομικό της κινητήρα».

Όλα αυτά όμως φαίνονται να βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς, όπως και πολλές από τις παλαιότερα μεγαλοπρεπείς βόρειες χώρες της Ευρώπης, η οικονομία της πάσχει, η μετανάστευση αυξάνεται και ο λαός στρέφεται στην ακροδεξιά.

Σχεδόν 200 χρόνια πριν, ο Γερμανός διπλωμάτης Κλεμένς φον Μετερνέιχ, ο οποίος πέρασε τη ζωή του προσπαθώντας να ισορροπήσει τις δυνάμεις της ευρώπης και να κρατήσει τη ρωσική απειλή υπό έλεγχο, είχε πει: «Όταν φτερνίζεται η Γαλλία, η υπόλοιπη Ευρώπη κρυώνει». Αν ζούσε σήμερα, πιθανώς θα έλεγε το ίδιο για την πατρίδα του.

Εάν η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» καταφέρει να πάρει το τιμόνι του γερμανικού κράτους, τότε άλλες δεξιές ομάδες στην Ευρώπη – όπως η «National Rally» της γαλλικής ακροδεξιάς και το κόμμα «Reform» του Ηνωμένου Βασιλείου – θα πανηγυρίζουν. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ήταν ευχάριστο και για τον λευκό Οίκο

Ο λαϊκισμός της ακροδεξιάς στην Ευρώπη θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Ηπείρου, κάτι που αποτελεί… κακά μαντάτα για την Ουκρανία που έχει ανάγκη από τους στενούς δυτικούς της συμμάχους για να αντιμετωπίσει τη ρωσική απειλή.

Τα τελευταία μηνύματα των πολιτικών αρχηγών

Χθες βράδυ ολοκληρώθηκε στην Γερμανία η σύντομη —αλλά ασυνήθιστα τεταμένη— προεκλογική περίοδος, με τους πολιτικούς αρχηγούς να απευθύνονται την ύστατη στιγμή ο καθένας στο κοινό που δεν τον προτιμά.

Ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Φρίντριχ Μερτς προσπάθησε στο Μόναχο να καθησυχάσει τους νόμιμους μετανάστες στη Γερμανία πως δεν κινδυνεύουν από την αυριανή κυβέρνηση που προεξοφλεί πως θα σχηματίσει. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τίποτα δεν θα λειτουργούσε αν για 24 ώρες οι εργαζόμενοι με μεταναστευτικό υπόβαθρο αποφάσιζαν να μην πάνε στη δουλειά τους». Ακόμη, απέκλεισε εκ νέου ρητά κάθε ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με την ακροδεξιά.

Ο απερχόμενος καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD), από την άλλη, στην εκλογική του περιφέρεια, το Πότσνταμ, απευθύνθηκε στους νέους, που μοιάζουν να του γυρνούν την πλάτη, υποσχόμενος ψήφο στα 16 (και) στις εθνικές εκλογές. Εμφανίστηκε εξάλλου αισιόδοξος ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα εξασφαλίσει τελικά υψηλότερο ποσοστό από αυτό που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, διότι «διακυβεύεται το μέλλον της χώρας». Ανακοίνωσε μάλιστα ότι σκοπεύει να παραμείνει βουλευτής εφόσον εκλεγεί, ακόμη κι αν δεν ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης.

Η υποψήφια της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Αλίς Βάιντελ αναμένεται σε κάθε περίπτωση να είναι από τους κερδισμένους της ψηφοφορίας. Ως τελευταίο μήνυμα στους ψηφοφόρους προτού ανοίξουν οι κάλπες, η κ. Βάιντελ επιφύλαξε την πρόταση «αντί να στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία» να επιστρέψει η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία δυο ετών.

Ο υποψήφιος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, στην τελευταία προεκλογική του εμφάνιση στο Αμβούργο, υπογράμμισε πως το κόμμα του πρέπει να βγει ενισχυμένο από την κάλπη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έτσι θα μπορέσει να συμμετάσχει και στην επόμενη κυβέρνηση για να εγγυηθεί τη συνέχιση πολιτικών για το κλίμα, καθώς, όπως είπε, «δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε άλλα τέσσερα χρόνια για το κλίμα».