Για τους σεισμούς, τις επιπτώσεις αλλά και τα διαχρονικά προβλήματα της Σαντορίνης, μίλησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Επεσήμανε ότι έχουν ήδη καταγραφεί πάνω από 20.000 σεισμοί στην περιοχή, γεγονός που καταδεικνύει την ένταση του φαινομένου. Παρόλο που η πιθανότητα ενός σεισμού 6 Ρίχτερ έχει μειωθεί, το σενάριο δεν έχει αποκλειστεί εντελώς.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο κίνδυνος έχει εξαλειφθεί, καθώς η Ελλάδα γενικά είναι μια σεισμογενής χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πληγή» η αυθαίρετη δόμηση

Η σεισμική δραστηριότητα φέρνει στην επιφάνεια τα διαχρονικά προβλήματα του νησιού, με τον κ. Λέκκα να τονίζει την άναρχη ανάπτυξη που σημειώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες.

«Η Σαντορίνη γνώρισε μια ραγδαία τουριστική ανάπτυξη τις τελευταίες 20-30 χρόνια, αλλά χωρίς σχεδιασμό. Ένα από τα βασικά ζητήματα είναι η αυθαίρετη δόμηση, καθώς σχεδόν το 50% των κτιρίων στο νησί είναι αυθαίρετα, σύμφωνα με το Υπουργείο», ανέφερε.

Επιπλέον, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι οι νομικές διαδικασίες γύρω από τα αυθαίρετα είναι εξαιρετικά χρονοβόρες. «Όταν μια δίκη για αυθαίρετη δόμηση διαρκεί έξι, επτά ή και δέκα χρόνια, τελικά καταλήγει να παραγράφεται», τόνισε.

Η φύση διαμορφώνει, ο άνθρωπος επεμβαίνει

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι οι φυσικές διεργασίες, όπως σεισμοί, ηφαιστειακές εκρήξεις, κατολισθήσεις και διάβρωση, έχουν διαμορφώσει τη μοναδική μορφολογία της Σαντορίνης.

«Η καλντέρα της Σαντορίνης είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, αποτέλεσμα μιας τεράστιας ηφαιστειακής έκρηξης πριν από 3.500 χρόνια. Οι φυσικές διεργασίες συνεχίζονται, αλλά σε συνδυασμό με την ανθρώπινη παρέμβαση μπορούν να οδηγήσουν σε φυσικές καταστροφές», εξήγησε.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο κίνδυνος δεν μπορεί να εξαλειφθεί πλήρως, αλλά υπάρχουν τρόποι να μειωθεί. «Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες πρέπει να γνωρίζουν ότι, ερχόμενοι εδώ, αποδέχονται και τη φυσική δραστηριότητα της περιοχής», ανέφερε.

Ο κ. Λέκκας τόνισε την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις που θα περιορίσουν τους κινδύνους.

«Προτείναμε στην επιτροπή να ληφθούν άμεσα μέτρα, όπως η απομάκρυνση των παράνομων κολυμβητικών δεξαμενών, που κατασκευάστηκαν χωρίς σχεδιασμό και άδειες», σημείωσε.

Σκοπός, όπως είπε, δεν είναι να περιμένουμε τις εξελίξεις, αλλά να διασφαλίσουμε ότι η κοινωνική και οικονομική ζωή του νησιού θα συνεχιστεί με ασφάλεια.

Εγκαταλειμμένες υποδομές

Τέλος, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ ανέφερε ότι ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα είναι η εγκατάλειψη των υποδομών του νησιού.

«Οι κρίσιμες υποδομές της Σαντορίνης έχουν παραμεληθεί, γεγονός που επιβαρύνει την κατάσταση και καθιστά την περιοχή πιο ευάλωτη σε φυσικά φαινόμενα», επισήμανε.

Παπαζάχος: Σταθεροποίηση της σεισμικής δραστηριότητας

Στην ΕΡΤ μίλησε και ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος που εμφανίζεται καθησυχαστικός αλλά κρατά επιφυλάξεις για το μέλλον.

Η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και την Αμοργό παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστα Παπαζάχο, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ το πρωί της Κυριακής (23/2).

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαζάχος, η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη συγκριτικά με το παρελθόν, καθώς οι σεισμοί που καταγράφηκαν είχαν μικρότερα μεγέθη και σημειώθηκαν σε αρκετή απόσταση από τη Σαντορίνη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι δονήσεις να μην προκαλέσουν σημαντικές επιταχύνσεις, με τις δυνάμεις που δέχτηκαν τα κτίρια να παραμένουν χαμηλές, αποτρέποντας τυχόν ζημιές.

«Το καλό είναι ότι αυτοί οι σεισμοί γενικά παρέμειναν σε μικρά μεγέθη σε αρκετά μεγάλη απόσταση από τη Σαντορίνη, με αποτέλεσμα οι επιταχύνσεις, οι δυνάμεις που δέχτηκαν τα κτίρια, να είναι σχετικά μικρές και δεν υπήρχαν επιπτώσεις».

Μάλιστα, εκτίμησε ότι όλα τα μεγέθη σεισμών «δείχνουν τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα μέρα με τη μέρα».

Η πιθανότητα επανεμφάνισης της σεισμικής δραστηριότητας

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Κώστας Παπαζάχος, «το κακό είναι ότι με αυτές τις ακολουθίες, επειδή πολλές φορές έχουν αιτία περίεργη, έχουν πολλές φορές την τάση να ξαναεμφανίζονται, το 2011 στη Νίσυρο, που κράτησε 11 μήνες και είχε τρεις κύκλους».

«Άρα δεν μπορούμε ακόμα να είμαστε σίγουροι ότι έχει φύγει από την κατάσταση διέγερσης», εξήγησε.