Την 1η Ιουνίου 1967, το καθεστώς των συνταγματαρχών στην Ελλάδα προχωρά σε μια ενέργεια κατά της ελευθερίας της έκφρασης, απαγορεύοντας την πώληση δίσκων και την αναμετάδοση της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Θεοδωράκης, ένας από τους πιο σημαντικούς και πιο επιδραστικούς μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας, έγινε στόχος της δικτατορίας λόγω των αριστερών του πεποιθήσεων και της έντονης πολιτικής του δράσης.
Η απόφαση αυτή δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς η χούντα των συνταγματαρχών, που είχε επιβληθεί με πραξικόπημα τον Απρίλιο του 1967, επιδίωκε να καταπνίξει οποιαδήποτε μορφή αντίστασης. Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν γνωστός για την αντίθεσή του στην καταπίεση και τα φασιστικά καθεστώτα ενώ η μουσική του περιείχε έντονα πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα.
Οι απαγορεύσεις που δέχτηκε ο Μίκης Θεοδωράκης δεν περιορίστηκαν στη μουσική και τους δίσκους του. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ο Μίκης Θεοδωράκης υπέστη συλλήψεις και φυλακίσεις (Αβέρωφ), εξορία, εγκλεισμό σε στρατόπεδο συγκέντρωσης ενώ ακόμα και όταν ήταν ελεύθερος βρισκόταν υπό συνεχή παρακολούθηση.
Παρά τις προσπάθειες για φίμωσή του, ο Μίκης Θεοδωράκης αποτέλεσε ένα σύμβολο αντίστασης κατά της δικτατορίας και η μουσική του ενέπνευσε πολλούς Έλληνες να συνεχίσουν τον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία. Μετά την πτώση της δικτατορίας, ο Θεοδωράκης συνέχισε να παίζει ενεργό ρόλο στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, συμβάλλοντας σημαντικά στην αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Η απαγόρευση της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη από το καθεστώς των συνταγματαρχών όχι μόνο υπογραμμίζει το ρόλο του ως σύμβολο του αγώνα για τη δημοκρατία αλλά και αναδεικνύει επίσης τη δύναμη της μουσικής ως εργαλείο πολιτικής έκφρασης και αντίστασης.
Τα πιο σημαντικά γεγονότα σαν σήμερα στην Ελλάδα και στον κόσμο
1495: Η πρώτη καταγεγραμμένη παραγωγή σκοτσέζικου ουίσκι γίνεται από τον μοναχό Τζον Κορ.
1919: Εντοπίζεται στη Γερμανία, το πτώμα της Ρόζας Λούξεμπουργκ και συγκεκριμένα στο Κανάλι Λάντβερ.
1930: Ο Παναθηναϊκός νικά 8-2 τον Ολυμπιακό, στη μεγαλύτερης έκτασης νίκη που έχει πετύχει ποτέ επί του «αιώνιου» αντιπάλου του.
1962: Θεμελιώνεται το νέο Αεροδρόμιο του Ελληνικού.
1967: Κυκλοφορεί το αριστουργηματικό άλμπουμ των Beatles, «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band».
1967: Το καθεστώς των συνταγματαρχών απαγορεύει την πώληση δίσκων του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και την αναμετάδοση της μουσικής του.
1969: Ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο ηχογραφούν το «Give Peace a Chance», κατά τη διάρκεια του δεύτερου Bed-In για την Ειρήνη.
1973: Η χούντα των συνταγματαρχών προχωρεί στην κατάργηση της μοναρχίας στην Ελλάδα και στην εγκαθίδρυση προεδρικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, με Συντακτική Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.
1973: Υπογράφεται η συμφωνία σύνδεσης Κύπρου – ΕΟΚ.
1980: Βγαίνει στον αέρα το CNN.
1998: Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με έδρα τη Φραγκφούρτη.
2009: Η General Motors δηλώνει πτώχευση. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πτώχευση εταιρείας στην ιστορία των ΗΠΑ.
2020: Σε μια ανεξάρτητη νεκροψία που γίνεται στον Τζορτζ Φλόιντ ανακοινώνεται ότι το πόρισμα για τα αίτια του θανάτου είναι «ασφυξία από πίεση που ασκήθηκε» και ότι υπήρχε «συμπίεση της πλάτης και του λαιμού που οδήγησε σε διακοπή της ροής αίματος στον εγκέφαλο». Επίσης, αναφέρεται ότι ο Φλόιντ πέθανε στον χώρο της σύλληψής του και όχι στο νοσοκομείο, κάτι που έρχεται σε αντίφαση με το πόρισμα της νεκροψίας που διενεργήθηκε από ιατροδικαστή της κομητείας Χένεπιν στη Μιννεσότα.
Γεννήσεις
1265 – Δάντης, εθνικός ποιητής της Ιταλίας
1926 – Μέριλιν Μονρόε, Αμερικανίδα ηθοποιός
1940 – Κατερίνα Γώγου, Ελληνίδα ηθοποιός και ποιήτρια
Θάνατοι
1960 – Αρμάνδος Δελλαπατρίδης, αρχηγός του «Κόμματος των Κυανόλευκων»
1981 – Χρήστος Σύρπος ή Χρηστάκης, Έλληνας τραγουδιστής
2008 – Υβ Σεν Λοράν (Ενρί Ντονά Ματιέ), γάλλος σχεδιαστής μόδας
2018 – Μαρία Μαρτίκα, Ελληνίδα ηθοποιός
Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες
Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος
Παγκόσμια Ημέρα Γονέων