Ο Yves Saint Laurent γεννήθηκε την 1η Αυγούστου 1936 στην Αλγερία και ήταν ο μεγαλύτερος γιος ενός Γάλλου βιομηχάνου. Από μικρή ηλικία έδειξε την αγάπη του για τον σχεδιασμό και τη δημιουργία ρούχων, φτιάχνοντας πατρόν για να ντύνει τις κούκλες που είχαν οι αδερφές του. Σε ηλικία 17 ετών γράφτηκε σε σχολή σχεδιασμού μόδας στο Παρίσι και ένα από τα σχέδιά του, μία βραδινή δημιουργία, απέσπασε το πρώτο βραβείο σε ετήσιο διαγωνισμό. Το ταλέντο του αναγνώρισε ο κορυφαίος σχεδιαστής υψηλής ραπτικής, Christian Dior, και τον προσέλαβε στον οίκο του ως νέο σχεδιαστή.

Η πρώτη επίδειξη του οίκου Dior στην οποία συμμετείχε ο Yves Saint Laurent σημείωσε τόσο μεγάλη επιτυχία που έσωσε τον οίκο από την οικονομική καταστροφή.

Μετά το θάνατο του Dior, το 1957, και σε ηλικία μόλις 21 ετών, ο Yves Saint Laurent ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής σχεδιαστή του οίκου Dior, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Έμεινε σε αυτή τη θέση για πέντε χρόνια, ώσπου το 1962, μαζί με τον σύντροφό του, Pierre Bergé, ίδρυσε τον δικό του οίκο μόδας, ο οποίος εξελίχθηκε σε μια πραγματική αυτοκρατορία. Τη δεκαετία του 1990, ο οίκος εξαγοράστηκε από την εταιρεία καλλυντικών και φαρμακευτικών ειδών Sanofi.

Yves Saint Laurent, ο επαναστάτης και προφήτης της μόδας

Ο Yves Saint Laurent κατάφερε να αλλάξει την εικόνα της γυναίκας ριζικά, απελευθερώνοντάς την από τις αμιγώς γυναικείες γραμμές και ντύνοντάς την με παντελόνια, ζιβάγκο, σμόκιν και στιλ σαφάρι. Υπήρξε επίσης ο εμπνευστής των ρούχων με διαφάνειες, των συνόλων pop art και των φορεμάτων με αναφορές στα γεωμετρικά σχέδια, ενώ υπήρξε ο πρώτος σχεδιαστής υψηλής ραπτικής που λάνσαρε συλλογές prêt-a-porter. Η συλλογή Mondrian σχεδιάστηκε από τον Yves Saint Laurent το 1965 και ήταν ένας φόρος τιμής στο έργο των μοντερνιστών καλλιτεχνών. Μέρος αυτής της συλλογής ήταν έξι κοκτέιλ φορέματα εμπνευσμένα από τους πίνακες του Piet Mondrian.

«Τα πιο όμορφα ρούχα πάνω στο γυναικείο σώμα είναι τα ανδρικά χέρια. Αλλά για όσες γυναίκες δεν έχουν την τύχη αυτή, υπάρχω εγώ,» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Ο Yves Saint Laurent ήταν εσωστρεφής, ντροπαλός, δημιουργικός, υπερταλαντούχος και αυτοκαταστροφικός. Ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά και έπινε πολύ αλκοόλ. Συχνά ανέβαινε στην πασαρέλα για τον τελικό χαιρετισμό υποβασταζόμενος από τα μοντέλα του, λόγω της κακής κατάστασης στην οποία βρισκόταν από τις καταχρήσεις. Ισχυριζόταν ότι τα ψυχολογικά του προβλήματα και ο εθισμός στα ναρκωτικά οφείλονταν στο ότι στρατολογήθηκε για τον πόλεμο της Αλγερίας, όπου δέχθηκε σκληρό bullying από τους άλλους στρατιώτες, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο Val-de-Grâce. Εκεί έμαθε επίσης ότι απολύθηκε από τον οίκο Dior, κάτι που επιδείνωσε την κατάστασή του. Του χορηγήθηκαν ηρεμιστικά και ψυχοδραστικά φάρμακα, και υπέστη θεραπεία με ηλεκτροσόκ.

«Το άρωμα μιας γυναίκας αποκαλύπτει περισσότερα γι’ αυτήν από το γραφικό της χαρακτήρα», είναι μία από τις μνημειώδεις φράσεις του.

Ο Yves Saint Laurent ήταν σταθερός θαμώνας του θρυλικού club Studio 54 στη Νέα Υόρκη και του εμβληματικού Regine’s στο Παρίσι, τα οποία επισκεπτόταν πάντοτε με τον σύντροφο και συνεργάτη του, Pierre Bergé. Το 2017, ο σοφέρ και εραστής τους από το 1982 ως το 1989, Fabrice Thomas, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «O Saint Laurent κι εγώ, μια πολύ προσωπική ιστορία» αποκαλύπτοντας ότι προϋπόθεση για την πρόσληψή του ήταν η συμμετοχή σε ομαδικά όργια.

Το 1998, ο Pierre Bergé κάλεσε έναν νεαρό σκηνοθέτη να κινηματογραφήσει την προσωπική ζωή του ζευγαριού. Η ταινία γυρίστηκε, αλλά ήταν τόσο αποκαλυπτική και τολμηρή που μία νομική διαμάχη εμπόδισε την ολοκλήρωση και την κυκλοφορία της. Τελικά, το 2017, το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε με τον τίτλο «Célébration», παρουσιάζοντας την κατάσταση της υγείας του Yves Saint Laurent, καθώς προετοιμαζόταν για το τελικό του show το 1999 ως ανεξάρτητος σχεδιαστής, πριν πουλήσει το brand του στον οίκο Gucci. «Ο Yves Saint Laurent ήταν πραγματικός αθλητής όσον αφορά την εκσφενδόνιση σταχτοδοχείων. Οι αμφεταμίνες, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ δημιούργησαν ανεπανόρθωτα προβλήματα στην ψυχή του», γράφει η Marie Dominique Lelièvre στο βιβλίο της με τίτλο «Saint Laurent: Το κακό παιδί».

«Με τα χρόνια έχω μάθει ότι το πιο σημαντικό πράγμα σε ένα φόρεμα είναι η γυναίκα που το φοράει», είχε πει κάποτε.

Ο Yves Saint Laurent αποχώρησε από την ενεργό δράση το 2002 και από εκεί και πέρα οι δημόσιες εμφανίσεις του περιορίστηκαν στο ελάχιστο. Τιμήθηκε με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, μία από τις υψηλότερες τιμητικές διακρίσεις της Γαλλίας. Πέθανε την 1η Ιουνίου 2008 από καρκίνο του εγκεφάλου. Από το 2017 λειτουργούν δύο μουσεία αφιερωμένα στον Yves Saint Laurent, το ένα στο Παρίσι και το άλλο στο Μαρακές.

Σε αυτόν ανήκει η φράση «Η μόδα ξεθωριάζει, το στιλ είναι αιώνιο». Eμείς θα προσθέσουμε πως το στιλ έχει συνδεθεί άρρηκτα με το όνομά του.