Σαν σήμερα, στις 17 Μαΐου του 1902, ο κόσμος της επιστήμης γνώρισε μια από τις πιο σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις όλων των εποχών: τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Ένα θαυμαστό τεχνολογικό επίτευγμα της αρχαιότητας, που θεωρείται ευρέως ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής στην ιστορία.

Η ιστορία της ανακάλυψής του ξεκινά το 1900, όταν Έλληνες σφουγγαράδες από τη Σύμη, κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης κοντά στο νησί των Αντικυθήρων, βρήκαν ένα αρχαίο ναυάγιο. Από τα βάθη της θάλασσας ανέσυραν ένα παράξενο αντικείμενο, το οποίο αρχικά πέρασε απαρατήρητο. Όμως, η προσοχή των αρχαιολόγων γρήγορα στράφηκε σε αυτό και μετά από διεξοδική μελέτη, αποκάλυψαν τη μοναδικότητα και την πολυπλοκότητά του.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ. και αποτελείται από δεκάδες οδοντωτούς τροχούς και γρανάζια, κατασκευασμένα με εξαιρετική ακρίβεια. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι χρησιμοποιούνταν για τον υπολογισμό των αστρονομικών θέσεων και φαινομένων, όπως τις φάσεις της σελήνης και τις εκλείψεις. Επιπλέον, περιλάμβανε και έναν ημερολόγιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθιστώντας έτσι δυνατή την πρόβλεψη σημαντικών γεγονότων

Η λειτουργία του βασιζόταν σε πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς, που ενσωματώθηκαν σε μηχανική μορφή. Τα γρανάζια του ήταν κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να αντικατοπτρίζουν μαθηματικούς νόμους και αστρονομικές παρατηρήσεις, καθιστώντας τον μια μηχανική αναπαράσταση θεωρητικών γνώσεων.

Η λεπτομερής κατασκευή του και η προηγμένη τεχνολογία που απαιτείτο για τη δημιουργία του, έθεσαν νέα ερωτήματα στους επιστήμονες για το επίπεδο της τεχνολογίας και γνώσης των αρχαίων Ελλήνων. Η μελέτη του μηχανισμού συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με την αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών, όπως η τομογραφία ακτίνων Χ και οι τρισδιάστατες απεικονίσεις, που αποκάλυψαν ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες για τη λειτουργία και τη δομή του.

Η ανακάλυψη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων δεν επηρέασε μόνο την κατανόησή μας για την αρχαία τεχνολογία, αλλά ανέδειξε επίσης τη σημασία της συνδυαστικής γνώσης της αρχαιολογίας, της ιστορίας και των φυσικών επιστημών. Κάθε νέα ανακάλυψη και κάθε νέα αποκάλυψη γύρω από τον μηχανισμό, προσθέτει κομμάτια στο παζλ της ιστορίας και της ανθρώπινης ευφυΐας.

Σήμερα, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, προκαλώντας δέος στους επισκέπτες και εμπνέοντας νέες γενιές επιστημόνων και ερευνητών. Η ιστορία του αποτελεί υπενθύμιση της ατέρμονης ανθρώπινης επιθυμίας για γνώση και ανακάλυψη, και μας καλεί να αναρωτηθούμε τι άλλα μυστικά μπορεί να κρύβει το παρελθόν, περιμένοντας να τα ανακαλύψουμε.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στο Νewsbeast

1790: Σε νέα ναυμαχία του Λάμπρου Κατσώνη με τους Οθωμανούς ανοιχτά της Άνδρου, ο στόλος του καταστρέφεται. Η λαϊκή σοφία σκαρώνει το σκωπτικό δίστιχο «Αν σ’ αρέσει μπάρμπα-Λάμπρο, ξαναπέρνα από την Άνδρο».

1792: Ομάδα μεσιτών συγκεντρώνεται σε καφετέρια της πόλης και δημιουργεί το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Οι πρώτες συναλλαγές γίνονται κάτω από ένα δέντρο, στη Wall Street.

1902: Ο αρχαιολόγος Σπυρίδων Στάης ανακαλύπτει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που θεωρείται ως ένα από τα πρώτα υπολογιστικά μηχανήματα.

1914: Υπογράφεται το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, με το οποίο αναγνωρίζεται η πλήρης αυτονομία της Βορείου Ηπείρου από το αλβανικό κράτος.

1918: Η μάχη του Σκρα-ντι-Λεγκέν λήγει νικηφόρα για τον Ελληνικό Στρατό, ο οποίος απωθεί τις βουλγαρικές δυνάμεις και ανοίγει το δρόμο στις συμμαχικές δυνάμεις για να καταλάβουν την κοιλάδα του Αξιού.

1931: Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Ελευθέριος Βενιζέλος, δηλώνει από τον Βόλο ότι δεν πρόκειται να καταργήσει τις «ελευθερίες του Τύπου, αλλά την ασυδοσία», με αφορμή την ψήφιση από τη Βουλή του νόμου 5060 «Περί Τύπου». Προηγήθηκε οξεία επίθεση αντιπολιτευόμενων εφημερίδων, με χαρακτηρισμούς όπως «Κυβέρνησις Κλεπτών».

1931: Εκτελείται από το αεροσκάφος «Αθήναι» τύπου Junkers G 24 της Ελληνικής Εταιρείας Εναερίων Συγκοινωνιών, το πρώτο εμπορικό δρομολόγιο ανάμεσα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

1962: Αδύνατη θεωρούσε την επικράτηση των κομμουνιστών στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο ο Ιωσήφ Στάλιν, όπως αναφέρει από το εκδοθέν στις ΗΠΑ βιβλίο «Συνομιλίες με τον Στάλιν» του Μίλοβαν Τζίλας.

1978: Η ΑΕΚ επικρατεί 6-1 του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια και προκρίνεται πανηγυρικά στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Είναι η μεγαλύτερη νίκη των «κιτρινόμαυρων» στην ιστορία τους επί των «ερυθρόλευκων». Τρία γκολ σημειώνει ο Μαύρος (17’, 76’, 90’) και από ένα οι Μπάγεβιτς (13’), Τάσος (36’) και Νικολούδης (58’). Το γκολ των Πειραιωτών πετυχαίνει ο Σπενς (12’).

1983: Ο Λίβανος, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ υπογράφουν συμφωνία αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τον Λίβανο.

1990: Η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αφαιρεί την ομοφυλοφιλία από τη λίστα των ψυχιατρικών παθήσεων.

1998: Ο Στέλιος Μανωλάς κρεμά τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του, στον αγώνα ΑΕΚ – Ξάνθη (2-0) στη Νέα Φιλαδέλφεια, έχοντας παίξει σε όλη του την καριέρα μόνο σε μια ομάδα, την Ένωση.

Γεννήσεις

1746 – Έντουαρντ Τζένερ, Άγγλος ιατρός και επιστήμονας, που ανακάλυψε το πρώτο εμβόλιο για την ευλογιά

1936 – Ντένις Χόπερ, αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης

1943 – Βίκυ Μοσχολιού, Ελληνίδα τραγουδίστρια

1957 – Έλλη Πασπαλά, Ελληνίδα τραγουδίστρια

1965 – Κάτια Νικολαΐδου, Ελληνίδα ηθοποιός

Θάνατοι

1510 – Σάντρο Μποτιτσέλι, Ιταλός ζωγράφος

1886 – Σαρλ-Μορίς ντε Ταλεϊράν-Περιγκόρ, Γάλλος διπλωμάτης

1936 – Παναγής Τσαλδάρης, Έλληνας πολιτικός

1960 – Ιωάννης Γεωργιάδης, Έλληνας ξιφομάχος και θεμελιωτής της Ιατροδικαστικής στην Ελλάδα

2017 – Αριστείδης Αλαφούζος, Έλληνας εφοπλιστής

2022 – Βαγγέλης Παπαθανασίου, Έλληνας μουσικοσυνθέτης