Αν λίγο αλάτι και πιπέρι μπορούν να κάνουν θαύματα στο φαγητό, η προσθήκη βοτάνων στο πιάτο σας μπορεί να αλλάξει εντελώς το παιχνίδι. Όμως, δεδομένου ότι η γεύση είναι ο σημαντικότερος στόχος όταν μαγειρεύετε, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα βότανα σας διατηρούν τη φυσική τους γεύση από τη στιγμή που τα κόβετε, μέχρι την προσθήκη τους στην κατσαρόλα. Και αυτό είναι σημαντικό, καθώς ανάλογα με τον τρόπο που κόβετε τα βότανα, η γεύση μπορεί να χαθεί στην πορεία.
Ευτυχώς για εσάς ο παγκοσμίου φήμης σεφ, Γκόρντον Ράμσεϊ αποκαλύπτει τα μυστικά του για το πώς να αποφύγετε αυτό ακριβώς το πρόβλημα. Ο Ράμσεϊ είναι ένας από τους μόλις τέσσερις σεφ στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν βραβευτεί με τρία αστέρια Michelin και το εστιατόριο που έχει πάρει το όνομά του -Restaurant Gordon Ramsay- είναι το μακροβιότερο εστιατόριο με τρία αστέρια στο Λονδίνο, αναφέρει το tastingtable.com. Κατέχει, επίσης, τέσσερα συλλογικά αστέρια σε άλλα εστιατόριά του σε όλη την Ευρώπη, κάτι που συνεπάγεται ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε πλήρως τις συμβουλές του για το πώς να κόψετε σωστά ένα βότανο.
Γκόρντον Ράμσεϊ: Πώς να ψιλοκόψετε σωστά τα βότανα χωρίς να χάσουν τη γεύση τους
Σε μία από τις εκπομπές μαγειρικής του, Culinary Genius, ο Γκόρντον Ράμσεϊ επιδεικνύει στους διαγωνιζόμενους την τεχνική του για το πώς να ψιλοκόβουν σωστά τα βότανα διατηρώντας ανέπαφες τις γεύσεις τους. Η μεγαλύτερη συμβουλή για τη διατήρηση των γεύσεων καθώς ψιλοκόβετε τα βότανα αφορά αυτό που ο Γκόρντον Ράμσεϊ αποκαλεί «Ο κανόνας των τριών δακτύλων» και δείτε πώς θα το κάνετε.
Για να θέσετε σε εφαρμογή τον «Κανόνα των τριών δακτύλων», καθοδηγήστε το μαχαίρι τοποθετώντας ένα δάχτυλο μπροστά από τη δέσμη των βοτάνων σας και δύο δάχτυλα πίσω. Σταθεροποιώντας το χέρι σας στην επιφάνεια κοπής με αυτόν τον τρόπο, οι αρθρώσεις σας θα προστατεύσουν το χέρι σας από την κινούμενη λεπίδα καθώς κόβετε. Επιπλέον, αυτή η θέση σας επιτρέπει να ασκείτε την πίεση στα δάχτυλά σας αντί να πιέζετε τα βότανα σας και να τα συνθλίβετε.
Σύμφωνα με το βίντεο του Ράμσεϊ, ο διάσημος σεφ λέει να «τσιμπάτε» ελαφρά τη βάση του μαχαιριού στο ξύλο κοπής καθώς κόβετε τα βότανα σας, έτσι ώστε να επιτύχετε λεπτότερο και πιο φίνο κόψιμο.
Για φυλλώδη βότανα, όπως ο βασιλικός, ο Ράμσεϊ προτείνει μια διαφορετική τεχνική. Συγκεντρώστε τα φύλλα σε μια στοίβα, λέει, και στη συνέχεια τυλίξτε τα με τον ίδιο τρόπο που θα τυλίγατε ένα πούρο. Προσέξτε να μην τραυματίσετε τα φύλλα καθώς τα τυλίγετε.
Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική τοποθέτησης του μαχαιριού και του χεριού όπως προηγουμένως, κόψτε τα φύλλα σε λεπτές λωρίδες «αφήνοντας το μαχαίρι να κάνει τη δουλειά», όπως εξηγεί ο βραβευμένος σεφ κατά τη διάρκεια του βίντεο. Χρησιμοποιώντας αυτές τις συμβουλές, οι φυσικές γεύσεις των βοτάνων διατηρούνται και μπορούν να καταλήξουν στο πιάτο σας αντί για τα μαγειρικά σας σκεύη.