Νέα ελληνοϊταλική «σύρραξη» με θέμα την γαστρονομία προκάλεσε μια δήλωση του διάσημου βρετανού σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ. Με συνταξιδιώτες του τον επίσης σεφ, Ιταλό Τζίνο Ντ’ Ακάμπο, και τον Γάλλο μάγειρα και μετρ Φρεντ Σιριέξ, ο Ράμσεϊ επισκέφθηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε αρκετά ελληνικά νησιά όπως την Κρήτη και τη Σαντορίνη, πέρασε από τα Μετέωρα και έκανε και μια στάση και στην Αθήνα.
Η εκπομπή-οδοιπορικό «Gordon, Gino & Fred Go Greek» προβλήθηκε στη βρετανική τηλεόραση πριν λίγο καιρό από τον τηλεοπτικό σταθμό itv και μέσα σε μερικά μόνο 24ωρα πρόλαβε να γίνει viral.
Αφορμή; Η δημόσια παραδοχή του Ράμσεϊ περί «ανωτερότητας της ελληνικής κουζίνας έναντι της ιταλικής», γεγονός που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ντ’ Ακάμπο.
Ο Βρετανός, ενώ κάθονται και οι τρεις τους πάνω σε ένα πολυτελές γιοτ, λέει ξεκάθαρα πως θεωρεί «την ελληνική κουζίνα καλύτερη από την ιταλική». «Δεν μπορεί να μιλάς σοβαρά», ήταν η απάντηση του Ιταλού σεφ.
«Η ιταλική διατροφή είναι από τις διασημότερες παγκοσμίως και προσφέρει και μακροζωία», αμύνθηκε ο Ιταλός, με τον Ράμσεϊ να του δίνει μια αποστομωτική απάντηση: «Στην Ελλάδα όμως, οι κάτοικοι ζουν περισσότερο», κάνοντας ξεκάθαρα λόγο για μια πιο ισορροπημένη διατροφή.
Ο Ντ’ Ακάμπο στη συνέχεια αναζήτησε την στήριξη του Σιριέξ, ο οποίος, ωστόσο, συμφώνησε τελικά με τον Ράμσεϊ, υποστηρίζοντας πως οι άνθρωποι στην Ελλάδα ζουν όντως περισσότερο και με καλύτερη υγεία ως αποτέλεσμα της ντόπιας κουζίνας τους.
«Η αλήθεια είναι ότι στην Κρήτη υπάρχει ένα χωριό, όπου οι κάτοικοι ζουν 90-100 χρόνια. Και αυτό λόγω του φαγητού και του κλίματος», είπε ο Γάλλος επιβεβαιώνοντας τον Ράμσεϊ.
Η στιχομυθία των τριών τους κάνει ήδη τον γύρο του Διαδικτύου, ενώ η (όχι και τόσο πια) προβοκατόρικη δήλωση του Ράμσεϊ κατάφερε να ιντριγκάρει μέχρι και τους βρετανούς τηλεθεατές, προσφέροντας και άλλη διαφήμιση στην ελληνική γαστρονομία.
Η παρέα των τριών βρέθηκε στην χώρα μας, σε κατάσταση… ημι-incognito, τον Ιούλιο. Τότε, οι παπαράτσι είχαν εντοπίσει τον Ράμσεϊ στα Χανιά να απολαμβάνει την μπουγάτσα του στον «Ιορδάνη» αλλά και να μαγειρεύει σε μια παραλία του νησιού. Το οδοιπορικό τους συνεχίστηκε σε Σαντορίνη και Αθήνα, με το τρέιλερ της εκπομπής να μας ενημερώνει ότι «Οι τρεις τους ξεκινούν την περιπέτειά τους στην Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, πριν βάλουν πλώρη προς την εκπληκτική Σαντορίνη και τα πάρτι της Μυκόνου, για να τελειώσουν το ταξίδι τους στην Αθήνα και τα μοναστήρια των Μετεώρων».
Στη συνέχεια του επεισοδίου, κάνουν αγώνες τζετ σκι, κατάδυση σε ναυάγιο αλλά και μπάρμπεκιου με θαλασσινά στην παραλία, ενώ μέσα από την εκπομπή παρουσιάστηκαν στο κοινό όχι μόνο νέοι τόποι, αλλά και τα παραδοσιακά φαγητά.
Πάντως, για να μην μαλώνουνε ο Ράμσεϊ με τον Ντ’ Ακάμπο, εμείς ας αναφέρουμε, για ιστορικούς καθαρά λόγους, ότι Ελλάδα και Ιταλία σχεδόν μοιράζονται τον τίτλο της κοιτίδας της παγκόσμιας γαστρονομίας.
Και αυτό γιατί ως «πατέρας» της Γαστρονομίας θεωρείται ο αρχαίος έλληνας ποιητής, φιλόσοφος και γαστρονόμος Αρχέστρατος. Γεννημένος στις Συρακούσες τον 4ο αιώνα π.Χ., ήταν ο άνθρωπος που έθεσε τις βάσεις της φιλοσοφίας της μαγειρικής. Ήταν ο πρώτος που είδε την μαγειρική ως τέχνη και στα γραπτά του σώζονται συνταγές της εποχής του.
Μια από τις πιο γνωστές συνταγές του περιλαμβάνει λαβράκι καρυκευμένο με σίλφιο και καλυμμένο με γιδοτύρι, κροκέτες τόνου πασπαλισμένες με κύμινο, βουτήγματα σκουμπριού σε άρμη, και ξιφία τυλιγμένο σε φύλο συκιάς. Μετά από τα αρχικά ορεκτικά, ακολουθεί πάπια καλυμμένη με υπόσφαγμα (μια κρεμώδης σάλτσα των αρχαίων ελλήνων). Το συμπόσιο συνεχίζεται με γλυκό πλακούντα, το οποίο αποτελούνταν από διάφορα επίπεδα ζύμης γεμισμένα με μέλι και μαλακό τυρί, και το όλο δείπνο συνοδεύεται από κρασί.
Το πιο γνωστό του έργο είναι η «Ηδυπάθεια ή Γαστρονομία», η οποία γράφτηκε σε ποιητικό εξάμετρο και διασώζεται εξ ολοκλήρου σε 62 τμήματα στο κείμενο των Δειπνοσοφιστών του Αθηναίου (2ος αιώνας μ.Χ.).
Το ποίημα με κωμικό ύφος πληροφορεί τον αναγνώστη για το που μπορεί να βρει το καλύτερο φαγητό στις περιοχές της Μεσογείου καθώς και παραθέτει αρκετές μαγειρικές συνταγές και τρόπους παρασκευής εδεσμάτων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα ψάρια. Το ποίημα προτρέπει τον αναγνώστη να παραμερίσει την εγκράτεια και να αφεθεί στην απόλαυση και ευχαρίστηση του καλού φαγητού χωρίς καμία φειδώ.
Συγκρίνοντας την πριγκίπισσα Νταϊάνα με την Σαντορίνη
Στο συγκεκριμένο επεισόδιο,ο Ράμσεϊ αποκάλυψε ότι το καλύτερο γεύμα που έχει φτιάξει ποτέ ήταν για την πριγκίπισσα Νταϊάνα τη δεκαετία του 1990. Ήταν ένα γεύμα που για ορεκτικό είχε μαγειρέψει τερίν με πράσο και για κυρίως πιάτο λαβράκι.
Στη συνέχεια, αποκάλεσε την πριγκίπισσα Νταϊάνα «απλά όμορφη», συγκρίνοντας την μάλιστα με το πλούσιο ελληνικό περιβάλλον της Ελλάδας και διηγήθηκε την ιστορία στους δύο φίλους του, ενώ έβλεπαν το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη.
«Θέλω να πω, εδώ είναι το πιο διάσημο σούπερ μοντέλο των νησιών, η Σαντορίνη, όπως κι εκείνη ήταν με διαφορά, ένα από τα πιο ευγενικά μέλη της βασιλικής οικογένειας που έχω γνωρίσει ποτέ», είπε ο Ράμσεϊ.