Είναι ένα τουλάχιστον ιδιαίτερο φαινόμενο που καταγράφεται αποκλειστικά στη Νότια Κορέα και περιλαμβάνει άντρες που εκπσπερματώνουν πάνω σε υπάρχοντα γυναικών.

«Τρομοκράτες του σπέρματος» τους αποκαλούν συνήθως τα μέσα της χώρας και, όπως αποκαλύπτουν, αυτοί οι άντρες έχουν τρομοκρατήσει χιλιάδες γυναίκες.

Το πρόβλημα έχει πάρει πια τέτοιες διαστάσεις που οι νομοθέτες της Νότιας Κορέας θέλουν να ποινικοποιήσουν την ασεβή πράξη, κάνοντάς τη να εμπίπτει στον νόμο περί σεξουαλικών εγκλημάτων

Οι «τρομοκράτες του σπέρματος»

Ο πολιτικός κόσμος της Νότιας Κορέας συζητά πλέον ανοιχτά τι ακριβώς αποτελεί ένα σεξουαλικό έγκλημα, θέλοντας να διευρύνει το φάσμα του νόμου.

Αφορμή είναι μια σειρά από πολύκροτα περιστατικά με άντρες να εκσπερματίζουν μυστικά πάνω ή μέσα σε γυναικεία αντικείμενα.

«Τρομοκράτες του σπέρματος» τους αποκαλούν όλοι, δημοσιογράφοι, δημόσια πρόσωπα και απλός κόσμος, γιατί κάνουν ακριβώς αυτό. Τρομοκρατούν γυναίκες είτε εκσπερματίζοντας σε κάποιο αντικείμενό τους είτε τοποθετώντας πράγματα που περιέχουν το σπέρμα τους πάνω τους.

Το φαινόμενο γνώρισε την πλέον δημοφιλή στιγμή του τον Μάιο του 2021, όταν ένας δημόσιος υπάλληλος της Σεούλ καταδικάστηκε σε τσουχτερό πρόστιμο 2.500 δολαρίων για «καταστροφή περιουσίας». Ο άντρας εκσπερμάτισε 6 φορές μέσα σε ένα εξάμηνο στην κούπα του καφέ γυναίκας συναδέλφου του, από τις 20 Ιανουαρίου ως τις 14 Ιουλίου 2020.

Άλλοτε πάλι το φαινόμενο γίνεται ακόμα πιο διεστραμμένο, αποκτώντας χαρακτηριστικά σεξουαλικής διαστροφής. Το 2019, για παράδειγμα, ένας μεταπτυχιακός φοιτητής καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών επειδή είχε μολύνει τον καφέ γυναίκας 54 φορές με ένα μείγμα από σπέρμα, σάλιο, καθαρτικά και αφροδισιακά. Και όλα αυτά ως εκδίκηση γιατί εκείνη δεν ανταποκρινόταν στο επίμονο φλερτ του.

Περιστατικά με «τρομοκράτες του σπέρματος» παίζουν ένα σωρό τα τοπικά μέσα τα τελευταία χρόνια. Ένα από τα γνωστότερα στον υπόλοιπο κόσμο και από τα πρώτα που άρχισαν να αποκαλύπτουν τον βαθμό του προβλήματος έλαβε χώρα το 2018, με την καταδίκη ενός άντρα που τοποθέτησε ένα προφυλακτικό με το σπέρμα του σε μια γυναικεία τσάντα μέσα στο μετρό της Σεούλ.

Ισχυρή πολιτική βούληση

Τον Ιούλιο του 2021, η βουλευτίνα του Δημοκρατικού Κόμματος της Νότιας Κορέας, Baek Hye-ryun, κατέθεσε μια τροπολογία στη Βουλή.

Η πρώην εισαγγελέας ζητά ρητά να γίνει ποινικό αδίκημα η «τρομοκρατία του σπέρματος», με τον ίδιο τρόπο που είναι και τα υπόλοιπα σεξουαλικά εγκλήματα.

Μιλώντας για το περιστατικό με την καταδίκη του δημόσιου υπαλλήλου για την κούπα του καφέ, η Baek δήλωσε πως «το θύμα ταπεινώθηκε σεξουαλικά, αλλά δεν δικάστηκε ως σεξουαλικό έγκλημα επειδή δεν θεωρήθηκε πως είχε άμεση φυσική επαφή».

Αυτό είναι εδώ το πρόβλημα για την Baek, αλλά και για μερίδα του πολιτικού κόσμου της χώρας, πως η «τρομοκρατία του σπέρματος» δεν ενέχει σωματική επαφή, κι έτσι δεν την πιάνει ο νόμος.

«Κατηγορώντας τον δράστη με ‘‘καταστροφή περιουσίας’’, είναι σαν η πράξη του να κρίθηκε πως παραβίασε τη χρησιμότητα της κούπας».

Η πολιτικός διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως «τα σεξουαλικά εγκλήματα πρέπει να κρίνονται από τη σκοπιά του θύματος». Και έχει προφανώς κάθε δίκιο να το λέει αυτό, καθώς τα δικαστήρια της Νότιας Κορέας έχουν δεχτεί σφοδρή κριτική γιατί τιμωρούν την πράξη ως καταστροφή περιουσίας. Και όχι γι’ αυτό που είναι, ένα αξιόποινο σεξουαλικό έγκλημα.

Ωστόσο, αυτές οι ιδιαιτέρως επιεικείς δικαστικές αποφάσεις για τους «τρομοκράτες του σπέρματος» συναντούν πια απέναντί τους τα νέα κοινωνικά ήθη που γεννήθηκαν στον απόηχο του παγκόσμιου κινήματος #MeToo.

Κάποιοι θέλουν να αφήνουν το σπέρμα τους πάνω στον άλλο ή στα προσωπικά του αντικείμενα και είναι τελικά μόνο η κοινωνική αντίδραση αυτή που θα τους περιορίσει. Αυτό λένε τουλάχιστον ακτιβιστικές οργανώσεις και γυναικεία κινήματα της Νότιας Κορέας.

Καταγγέλλοντας εν χορώ το ανεπαρκές νομικό πλαίσιο να καταδικάσει τις πράξεις ως καθαρά σεξουαλικά εγκλήματα. Το ίδιο ομολογεί και η αστυνομία.

Το 2019, ένας άντρας που λέκιαζε τα παπούτσια γυναίκας με το σπέρμα του έφαγε πρόστιμο 435 δολαρίων. Η ίδια η αστυνομία δήλωσε ότι η υπόθεση αντιμετωπίστηκε, τόσο ερευνητικά όσο και ανακριτικά, ως «καταστροφή περιουσίας», καθώς δεν υπήρχε νομική διάταξη που να το κατατάσσει στα σεξουαλικά εγκλήματα.

Το ίδιο συνέβη και με τον φοιτητή που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών επειδή είχε μολύνει τον καφέ γυναίκας 54 φορές με σπέρμα, σάλιο, καθαρτικά και αφροδισιακά. Παρά το γεγονός ότι το σπέρμα του ήταν πάντα παρόν στις εκδικητικές του πράξεις, το έγκλημα δεν αναγνωρίστηκε ως σεξουαλικό γιατί δεν περιλάμβανε σωματική επίθεση.

Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα της Νότιας Κορέας, ο δράστης πρέπει να ασκήσει βία ή εκφοβισμό για να θεωρηθεί το έγκλημά του σεξουαλικής φύσης, όπως η κακοποίηση ή ο βιασμός. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως δεν είναι αξιόποινες πράξεις τα ψηφιακά και τα online σεξουαλικά εγκλήματα, εμπίπτουν ωστόσο σε άλλες διατάξεις του νόμου.

Αυτό παλεύει να κάνει τώρα μέρος του πολιτικού κόσμου, να επεκταθεί το γράμμα του νόμου ώστε να τα τιμωρεί ως σεξουαλικά εγκλήματα ακόμα και χωρίς σωματική επαφή. Ό,τι προκαλεί σεξουαλική ντροπή, ό,τι προσβάλλει τη γενετήσια αξιοπρέπεια, είναι έγκλημα και μάλιστα σεξουαλικό, επαναλαμβάνει χαρακτηριστικά η Baek.

Αντίστοιχη πράξη νομοθετικού περιεχομένου κατέβασε τον περσινό Δεκέμβριο στη Βουλή και η συνάδελφος της Baek, Lee Su-jin, προτείνοντας την επέκταση του ορισμού της «ανάρμοστης πράξης». Και οι δύο προτάσεις θα συζητηθούν κάποια στιγμή στην Ολομέλεια.

Έρευνα που έκανε η κορεατική ενημερωτική ιστοσελίδα Women’s News βρήκε πως υπάρχουν δικαστές που έχουν αναγνωρίσει και αρκετές μάλιστα φορές πως όσα κάνουν οι «τρομοκράτες του σπέρματος» είναι σεξουαλικά εγκλήματα, ακόμα και χωρίς φυσική επαφή θύτη και θύματος.

Ακόμα κι έτσι όμως, το 53% των καταδικαστικών αποφάσεων για τέτοια εγκλήματα ρίχνουν τους δράστες στα μαλακά, με πρόστιμα ή μικρές ποινές φυλάκισης που δεν είναι στερητικές της ελευθερίας.

Χαρακτηριστικό εδώ είναι το γεγονός ότι από τις 44 τελευταίες υποθέσεις «τρομοκρατίας του σπέρματος», οι 26 αντιμετωπίστηκαν ως σεξουαλική παρενόχληση και οι 17 ως καταστροφή περιουσίας. Κάτι που υποδεικνύει ότι χωρίς νομοθετικό πλαίσιο, οι δικαστικές αρχές είναι ελεύθερες να μεταφράζουν κατά το δοκούν τον νόμο.

«Κάθε σεξουαλικό έγκλημα είναι έγκλημα», λέει χαρακτηριστικά η Choi Won-jin, γενική γραμματέας της γυναικείας ένωσης Korean Womenlink, πιστεύοντας ταυτοχρόνως ότι τέτοιες πράξεις οφείλουν να θεωρούνται και ως εγκλήματα μίσους κατά των γυναικών: «Δεν είναι μια τυχαία πράξη βίας στον δρόμο, αλλά στοχεύει συγκεκριμένο φύλο».

Αλλαγή στα ήθη κατά της γυναικείας βίας

Η Νότια Κορέα έχει γνωρίσει μεγάλες περιπέτειες με σεξουαλικά εγκλήματα κατά γυναικών τα τελευταία χρόνια και ο τρόπος που τα αντιμετωπίζει δεν είναι πάντα αποδοτικός.

Μορφή επιδημίας είχε πάρει, για παράδειγμα, το θέμα με τις κρυφές κάμερες που φύτευαν άντρες σε αποδυτήρια γυναικών, δωμάτια ξενοδοχείων και τουαλέτες, καταγράφοντας τις προσωπικές στιγμές των θυμάτων τους.

Αυτά τα βίντεο, πορνογραφικό υλικό από κρυμμένη κάμερα δηλαδή («molka» το λένε οι ίδιοι), είχαν ζήσει δυστυχώς πολύ μεγάλες στιγμές στο ίντερνετ.

Από τους 6.465 ανθρώπους που σύρθηκαν ωστόσο στα αστυνομικά τμήματα το 2019 για παράνομη καταγραφή τέτοιου πορνογραφικού υλικού, μόλις οι 5.437 συνελήφθησαν. Και από αυτούς, σύμφωνα με το BBC, καταδικάστηκαν τελικά οι… 119. Μόλις το 2%!

Ακόμα κι έτσι όμως, πρόοδος έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Η κατοχή πορνογραφικού υλικού που έχει καταγραφεί παρανόμως τιμωρείται σήμερα με φυλάκιση 3 ετών…