Υλικά
- 500 γρ. αρνί σπάλα ή μπούτι, κομμένο σε μικρά κομματάκια
- 1½ κιλό ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες
- 6 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο
- 250 γρ. ρεβίθια
- 200 γρ. φακές ψιλές
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένος
- ½ ματσάκι φρέσκος κόλιανδρος ψιλοκομμένος
- ½ φλ. τσ. χυμό λεμονιού
- 1 ξυλάκι κανέλα
- ½ κ. γ. τζίντζερ σε σκόνη
- ½ κ. γ. ίνες κρόκου Κοζάνης
- 1 κ. σ. βούτυρο
- 3 κ. σ. αλεύρι
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Μουλιάζετε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβίθια σε κρύο νερό για 12 ώρες. Την επόμενη μέρα, σουρώνετε τα ρεβίθια και τα κρατάτε στην άκρη μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε.
- Λιώνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε τα κομμάτια του αρνιού μέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέτετε τα κρεμμύδια, τον κρόκο (σαφράν), το τζίντζερ, το σέλινο, το μισό μαϊντανό, τον μισό κόλιανδρο και το ξυλάκι κανέλας.
- Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε για λίγα λεπτά. Βάζετε 1½ λίτρο νερό και τα ρεβίθια, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να βράσει το φαγητό για 40΄.
- Προσθέτετε τις φακές και αφήνετε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 30΄.
- Εν τω μεταξύ λιώνετε στο multi τις ντομάτες μαζί με την υπόλοιπη ποσότητα από τον κόλιανδρο και το μαϊντανό.
- Βάζετε αυτό το μείγμα σε μια μεγάλη λεκάνη, προσθέτετε αλάτι, προσθέτετε 2 λίτρα κρύο νερό και ανακατεύετε.
- Ρίχνετε το μείγμα στην κατσαρόλα και βράζετε για άλλα 10΄.
- Μεταφέρετε 2½ περίπου φλιτζάνια από το ζωμό της κατσαρόλας σε ένα μπολ, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε καλά με ένα πιρούνι ή με το σύρμα, μέχρι να ετοιμάσετε ένα λείο και ομοιόμορφο μείγμα.
- Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύετε πολύ καλά.
- Βάζετε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά για 10΄- 15΄για να δέσει η σούπα και σερβίρετε, περιχύνοντας σε κάθε πιάτο χυμό λεμονιού.