Υλικά
- 500 γρ. ξηρά ρεβίθια
- 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη (προαιρετικά)
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Χυμό από 1-2 λεμόνια
- 2 κ. σ. αλεύρι
- Ζωμό λαχανικών (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Πλύντε καλά τα ρεβίθια και αφήστε τα να μουλιάσουν σε άφθονο κρύο νερό όλη τη νύχτα (ιδανικά για 18 ώρες).
- Σουρώστε τα ρεβίθια και ξεπλύνετε πολύ καλά με άφθονο νερό (4- 5 φορές).
- Τοποθετήστε τα ρεβίθια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό κρύο νερό για να τα καλύψει (περίπου 4 εκατοστά πάνω από τα ρεβίθια).
- Δυναμώστε τη φωτιά και φέρτε τα σε βρασμό. Συνεχίστε να αφαιρείτε τον αφρό από την κορυφή με μια ξύλινη κουτάλα για περίπου 15 λεπτά.
- Σουρώστε τα ρεβίθια, βάλτε τα ξανά στην κατσαρόλα και προσθέτετε αρκετό ζεστό νερό για να τα καλύψει ξανά. Αφήστε τα να βράσουν και προσθέστε το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τη ρίγανη και τα φύλλα δάφνης.
- Χαμηλώστε τη φωτιά σε χαμηλή και τοποθετήστε το καπάκι. Αφήστε τα ρεβίθια να βράσουν για 1- 2 ώρες, ανάλογα με το μέγεθος, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε περισσότερο νερό αν χρειαστεί.
- Αν προτιμάτε η σούπα σας να είναι πιο πηχτή, στο τέλος του χρόνου μαγειρέματος προσθέστε σε ένα μπολ το αλεύρι και το χυμό λεμονιού και ρίξτε σταδιακά 1- 2 κουτάλες από τη σούπα και χτυπήστε.
- Προσθέστε το μείγμα σιγά σιγά στην κατσαρόλα με τα ρεβίθια και αλατοπιπερώστε. Ανακατέψτε απαλά για 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει η σούπα.