Σχεδόν ένας στους δύο διευθύνοντες συμβούλους (CEOs) θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα βελτιωθεί το τρέχον έτος, τη στιγμή που συνεχίζεται η ανοδική πορεία του γενικού δείκτη οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index), φθάνοντας τις 115 μονάδες, το τέταρτο τρίμηνο του 2012.

Αυτό προέκυψε, μεταξύ άλλων, από την τριμηνιαία έρευνα, που διεξήχθη σε δείγμα 2.340 διευθυνόντων συμβούλων/γενικών διευθυντών των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων από την εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), σε συνεργασία με την Icap Group, την περίοδο 19/12/2012 έως 08/01/2013.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index), το τέταρτο τρίμηνο του 2012, διαμορφώθηκε στις 115 μονάδες, συνεχίζοντας, για πέμπτο τρίμηνο, την ανοδική πορεία του. Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, η σταθερή βελτίωση του δείκτη εκφράζει την αισιοδοξία ότι, μετά την ψήφιση των νέων μέτρων και τη θετική απόφαση του Eurogroup για εκταμίευση του σημαντικού ποσού των 52,5 δισ. ευρώ, η ελληνική οικονομία, παρά το σημαντικό κόστος προσαρμογής, θέτει τις βάσεις για επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

 Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά τάξη μεγέθους δείχνει αξιόλογη βελτίωση του κλίματος σε όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current Status Index) συνεχίζει την ανοδική πορεία του, ενώ αυξάνεται σημαντικά έναντι του προηγούμενου τριμήνου ο δείκτης προσδοκιών, ο οποίος διαμορφώνεται στις 142 μονάδες.

Αναλυτικότερα, οι επιμέρους δείκτες καταγράφουν τις παρακάτω εξελίξεις, για το τέταρτο τρίμηνο του 2012:
Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο και διαμορφώθηκε στις 149 μονάδες.

Το ποσοστό των CEOs, που θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι καλύτερη έναντι του περασμένου έτους, αυξήθηκε σημαντικά στο 18% έναντι 3% του προηγούμενου τριμήνου.

Συνεχίζονται οι θετικές προσδοκίες των CEOs για την οικονομική κατάσταση της χώρας ένα έτος μετά, οι οποίες αποτυπώνονται στη σημαντική βελτίωση του δείκτη στις 196 μονάδες. Σχεδόν ένας στους δύο CEOs θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα βελτιωθεί στο επόμενο έτος.

Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου, στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις, παρέμεινε σχεδόν στάσιμος έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Τρεις στους τέσσερις CEOs πιστεύουν ότι η τρέχουσα κατάσταση του κλάδου τους είναι δυσμενέστερη έναντι του περασμένου έτους.

 Ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομική κατάσταση του κλάδου παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία και διαμορφώθηκε στις 154 μονάδες. Οι CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι έναντι των υπόλοιπων μεγεθών.
Επίσης, όπως αναφέρεται στην έρευνα, συνεχίζεται το αισιόδοξο το κλίμα, που επικρατεί μεταξύ των CEOs, σχετικά με την τρέχουσα πορεία των επιχειρήσεων, που διοικούν, με το δείκτη να σημειώνει νέα άνοδο στις 65 μονάδες.

 Ένας στους τέσσερις CEOs δηλώνει ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της εταιρείας του είναι καλύτερη, σε σχέση με ένα έτος πριν. Θετικές, για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, είναι οι προσδοκίες των CEOs για την οικονομική κατάσταση των εταιρειών τους, το επόμενο έτος.

Ο δείκτης ανήλθε στις 137 μονάδες έναντι 126 του προηγούμενου τριμήνου. Το ποσοστό των CEOs, που αισιοδοξούν ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση των επιχειρήσεών τους, το επόμενο έτος, αυξήθηκε στο 54% έναντι 47%, το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο δείκτης τρεχουσών δαπανών για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 77 μονάδες έναντι 73 του προηγούμενου τριμήνου.

Το 16% των CEOs δήλωσε ότι τρέχουσα επενδυτική δαπάνη των επιχειρήσεων, που διοικεί, είναι υψηλότερη, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, στις βιομηχανικές επιχειρήσεις καταγράφεται διαφοροποίηση έναντι των υπόλοιπων τομέων με μείωση του δείκτη. Ο δείκτης επενδυτικών προσδοκιών συνέχισε την ανοδική πορεία και διαμορφώθηκε στις 116 μονάδες.

Το 25% των CEOs δηλώνει ότι η επενδυτική δαπάνη στις επιχειρήσεις, που διοικεί, θα είναι αυξημένη, κατά τον επόμενο χρόνο.

Ο δείκτης για την τρέχουσα απασχόληση σημείωσε κάμψη στις 51 μονάδες έναντι 53, το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs, που δήλωσε ότι δεν υπήρξαν μεταβολές στην απασχόληση των επιχειρήσεών τους, αυξήθηκε στο 37% έναντι 30%, το προηγούμενο τρίμηνο.

Παράλληλα, το ποσοστό των CEOs στις επιχειρήσεις των οποίων σημειώθηκε μείωση της απασχόλησης διαμορφώθηκε στο 48% έναντι 50%, το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης παρουσίασε άνοδο στις 108 μονάδες έναντι 93 μονάδων, το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs, που αναμένει, το επόμενο έτος, αύξηση της απασχόλησης βελτιώθηκε στο 19% έναντι 15%, το προηγούμενο τρίμηνο.

Εκτός των βασικών ερωτήσεων, που υποβάλλονται, κάθε τρίμηνο, στους CEOs, ζητήθηκε επιπλέον η γνώμη τους σχετικά με την επίδραση στην επιχειρηματική δραστηριότητα της απόφασης του Eurogroup για εκταμίευση ποσού 52,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Ένας στους πέντε CEOs πιστεύει ότι θα υπάρξει σημαντική βελτίωση στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Το 67% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η βελτίωση θα είναι μικρή, ενώ, αντίθετα, το 12% εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η καθοδική πορεία. Οι CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων έχουν θετικότερες προσδοκίες από την απόφαση του Eurogroup, αφού ένας στους τέσσερις περιμένει σημαντική βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.