Νέος διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England, BoE) ορίστηκε ο μέχρι σήμερα πρόεδρος της Κεντρικής τράπεζας του Καναδά, Μαρκ Κάρνεϊ, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, είπε ότι ο Κάρνεϊ διαθέτει «τα περισσότερα τυπικά προσόντα σε όλον τον πλανήτη και είναι ο πλέον έμπειρος και αξιόπιστος, ώστε να αναλάβει από τον Ιούλιο την διοίκηση της Τράπεζας της Αγγλίας».

«Η δικιά του θεώρηση θα είναι φρέσκια για τα δεδομένα της BoE, θα μπορέσει να τής προσδώσει νέο ρόλο», υπογράμμισε ο κ. Όσμπορν.

Ο Κάρνεϊ είναι 47 ετών και έχει καναδική ιθαγένεια.

Θα είναι ο διάδοχος στο θώκο του Μέρβιν Κινγκ, που αποχωρεί με 10ετή προϋπηρεσία στο πόστο.

Ο Κάρνεϊ ως σήμερα διέψευδε ότι προορίζεται για να αναλάβει τον θώκο στην BoE. Πλέον, θα υποβάλει το αίτημα απόκτησης της βρετανικής υπηκοότητας, εξήγησε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών.

Αντιπρόεδρος της BoE θα παραμείνει ο Τσάρλι Μπιν, η θητεία του οποίου στο αξίωμα παρατείνεται επί ένα έτος, όπως διευκρίνισε ο κ. Όσμπορν.

Για αναπληρωτή προέδρου της BoE, Πολ Τάκερ, φαβορί ως σήμερα για την διαδοχή του Κινγκ λόγω της μακρότατης προϋπηρεσίας του στην BoE, ο υπουργός των Οικονομικών ανέφερε ότι, «τα πεπραγμένα του είναι εξαιρετικά», ενώ εξέφρασε ελπίδα για την μελλοντική παραμονή του στην ΒοΕ.

Μέχρι και τον Μάιο του 2013 ο κ. Κάρνεϊ θα ασκεί καθήκοντα προέδρου της κεντρικής τράπεζας του Καναδά, διευκρινίστηκε αρμοδίως.

«Η τοποθέτηση ενός ξένου στο τιμόνι της ΒοΕ προκαλεί αίσθηση στο Σίτι», επισημαίνει το Reuters. Η αναγγελία περί Κάρνεϊ έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με το κλείσιμο των σημερινών χρηματιστηριακών συναλλαγών.

«Έκπληξη σημαντικού μεγέθους» σχολίασε την εξέλιξη το στέλεχος της γερμανικής Commerzbank , Πίτερ Ντίξον. «Είναι ράπισμα κατά πρόσωπο στον Τάκερ κι άλλους που ήθελαν το ίδιο πόστο».

Ο Μαρκ Κάρνεϊ έχει θητεύσει στην Goldman Sachs. Χαίρει της φήμης ότι θωράκισε την καναδική οικονομία εν μέσω διεθνούς οικονομικής κρίσης.