Οι χώρες οι οποίες δεν σέβονται τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ θα πρέπει να τοποθετούνται υπό την επιτήρηση της Ένωσης, υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο της Γαλλίας.

Η πρόταση του Μπαρόζο αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις καθώς σηματοδοτεί την εκχώρηση μεγάλου μέρους της εθνικής κυριαρχίας των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες.

Ο Μπαρόζο επισήμανε πως οι ηγέτες της ΕΕ θεωρούν ότι αυτός είναι ο «μόνος» τρόπος να εξευρεθεί μια μόνιμη λύση στην κρίση χρέους που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος της ευρωζώνης.

Την επόμενη εβδομάδα, την 23η Νοεμβρίου, η Επιτροπή θα προτείνει την «αυξημένη επιτήρηση» για χώρες οι οποίες λαμβάνουν «προληπτική βοήθεια» από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), εκείνες που έχουν ενταχθεί σε πακέτα δανεισμού και για εκείνες που παραβιάζουν τα θεσπισμένα όρια για το έλλειμμα, πρόσθεσε ο Μπαρόζο.

Αυτή τη στιγμή, τα 14 από τα 17 κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ παραβιάζουν το θεσπισμένο όριο του 3% για το λόγο ελλείμματος προς ΑΕΠ στον προϋπολογισμό.

Υπό το νέο καθεστώς όσες χώρες παραβιάζουν το όριο θα υφίστανται εξέταση των προϋπολογισμών τους από την Επιτροπή και τις άλλες κυβερνήσεις των εταίρων τους στην ΕΕ προτού οι προϋπολογισμοί να προωθούνται και να ψηφίζονται – και η Επιτροπή θα είναι σε θέση να προτείνει τροποποιήσεις σε αυτούς.

«Ο τελικός λόγος για τον εθνικό προϋπολογισμό θα παραμείνει εκεί όπου ανήκει: στα εθνικά κοινοβούλια. Αλλά τα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να τηρούν πολύ σαφέστερα υπόψη τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς τους οποίους οι κυβερνήσεις τους και τα ίδια έχουν συμφωνήσει να τηρούν», είπε ο Μπαρόζο.

Αναφερόμενος στην προσεχή έκδοση μιας μελέτης των υφιστάμενων «επιλογών» για την έκδοση ευρωομολόγων, ο Μπαρόζο είπε ότι αυτή θα καταστεί «φυσική» μόνον όταν «έχουμε επιτύχει το στόχο της ενισχυμένης διακυβέρνησης και φυσικά πειθαρχίας και σύγκλισης στην ευρωζώνη».