Πρόχειρο διαγωνισμό για την εύρεση εμπειρογνώμονα με σκοπό την καταγραφή και τον έλεγχο της τεκμηρίωσης των τιμών των ενδοομιλικών συναλλαγών των επιχειρήσεων έχει προκηρύξει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Κριτήριο για την ανάδειξη αναδόχου εμπειρογνωμοσύνης είναι η κατακύρωση της χαμηλότερης οικονομικής προσφοράς συνολικής προϋπολογισθείσας δαπάνης 65.313 ευρώ. Η συνολική διάρκεια του έργου έχει οριστεί στις 90 ημέρες.

Η τεκμηρίωση της τιμολογιακής πολιτικής των συνδεδεμένων εταιρειών είναι απαραίτητη δεδομένου ότι σχεδόν το 60% των εμπορικών συναλλαγών σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη πραγματοποιείται μεταξύ εταιρειών του ιδίου ομίλου. Κατά συνέπεια αν χρησιμοποιεί αθέμιτες πρακτικές στη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής του ένας όμιλος εταιρειών μπορεί να αυξήσει με τεχνητό τρόπο σε ένα κράτος το κόστος των πωλoύμενων προϊόντων.

Από το 2008 έχει ψηφιστεί νόμος στη χώρα μας για να εντοπισμό τυχόν υπερτιμολογήσεων των ενδοομιλικών συναλλαγών και αρμόδια για τον έλεγχο των κανόνων τεκμηρίωσης τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών είναι η Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς η οποία έχει συσταθεί στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.