Η ξηροδερμία είναι ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνουν. Η έλλειψη υγρασίας στο δέρμα προκαλεί μια αίσθηση τραχύτητας και φαγούρα, καθώς και εμφάνιση φολίδων ή σκασιμάτων. Αν η ξηρότητα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες επιπλοκές, όπως λοιμώξεις του δέρματος.

Ακολουθούν έξι βασικοί λόγοι για τους οποίους το δέρμα σας μπορεί να είναι ξηρό, σύμφωνα με το Health:

1. Περιβαλλοντικοί Παράγοντες

Ορισμένα περιβαλλοντικά στοιχεία μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγρασία του δέρματος. Το κρύο, ο ξηρός αέρας, η έκθεση στον ήλιο και η θέρμανση ενός χώρου μπορούν να μειώσουν την υγρασία της επιδερμίδας. Επίσης, ξηροδερμία μπορεί να προκαλέσει η χαμηλή υγρασία σε εσωτερικούς χώρους ή η χρήση κλιματιστικών. Για την προστασία του δέρματός σας, είναι σημαντικό να μειώσετε την έκθεση σε αυτούς του παράγοντες, χρησιμοποιώντας αντηλιακή κρέμα και υγραντήρα.

2. Υπερβολικός Καθαρισμός

Η χρήση σκληρών αφρόλουτρων ή το υπερβολικό πλύσιμο του σώματος μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα. Επίσης τα πολύ ζεστά ντους και η παρατεταμένη παραμονή στο νερό αφαιρούν τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας, επιδεινώνοντας την κατάσταση. Προτιμήστε απαλά αφρόλουτρα, μειώστε τη θερμοκρασία του νερού (διαβάστε εδώ τα οφέλη του κρύου ντους) και περιορίστε το χρόνο στο ντους σε λιγότερο από 10 λεπτά. Αμέσως μετά το μπάνιο, εφαρμόστε ενυδατική κρέμα σε νωπό δέρμα για να «κλειδώσετε» την υγρασία.

3. Γήρανση

Καθώς μεγαλώνουμε, η παραγωγή σμήγματος – του φυσικού ελαίου του δέρματος – μειώνεται σημαντικά. Από την ηλικία των 40 και έπειτα, αυτή η μείωση επιταχύνεται, ενισχύοντας την ξηρότητα του δέρματος. Εξαιτίας αυτής της φυσικής διαδικασίας γήρανσης, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι χρειάζονται πιο τακτική ενυδάτωση για να διατηρούν το δέρμα τους υγιές.

4. Κάπνισμα

Το κάπνισμα όχι μόνο επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος αλλά και το αφυδατώνει. Οι χημικές ουσίες στα τσιγάρα βλάπτουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος, μειώνοντας την ικανότητά του να διατηρεί την υγρασία. Επίσης, το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των οιστρογόνων στις γυναίκες, κάτι που επιτείνει την ξηρότητα.

5. Φλεγμονώδεις Παθήσεις του Δέρματος

Ορισμένες χρόνιες παθήσεις του δέρματος, όπως η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) και η ψωρίαση, προκαλούν ξηρότητα και φαγούρα. Αυτές οι παθήσεις επηρεάζουν τη λειτουργία του επιδερμικού φραγμού, με αποτέλεσμα την απώλεια υγρασίας. Οι πάσχοντες συχνά παρουσιάζουν σκασμένα ή λεπτώς φολιδωτά σημεία στο δέρμα τους, που χρειάζονται ειδική φροντίδα και θεραπεία.

6. Ιατρικές Παθήσεις και Παρενέργειες Θεραπειών

Διάφορες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η νεφρική νόσος και οι παθήσεις του θυρεοειδούς, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ξηρότητα του δέρματος. Επίσης, ορισμένες θεραπείες, όπως η χρήση στατινών και διουρητικών, η χημειοθεραπεία και η αιμοκάθαρση, έχουν ως παρενέργεια την ξηροδερμία. Αν η ξηρότητα συνδέεται με κάποια ιατρική κατάσταση, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο ή τον θεράποντα γιατρό σας.

Αντιμετώπιση της ξηροδερμίας

Η εφαρμογή ενυδατικών προϊόντων, σε μια ρουτίνα περιποίησης του δέρματος, και η πραγματοποίηση αλλαγών στο περιβάλλον σας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ξηροδερμίας.

Χρησιμοποιήστε ενυδατικές κρέμες για το πρόσωπο και το σώμα που περιέχουν ενυδατικά συστατικά όπως κεραμίδια (σφιγγολιπίδια), σερικίνη, ουρία ή γαλακτικά οξέα.

Σε περιπτώσεις πολύ ξηρού δέρματος ή φαγούρας, μπορεί να χρειαστείτε μια συνταγογραφούμενη ενυδατική κρέμα. Οι μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες, που είναι πιο ευάλωτοι στην ξηροδερμία θα πρέπει να ενυδατώνουν το δέρματος τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Σε ό,τι αφορά στο περιβάλλουν, ένας υγραντήρας στο σπίτι θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε την υγρασία στο χώρο σας, βελτιώνοντας τα συμπτώματα της ξηροδερμίας.

Εάν δεν υπάρξει κάποια βελτίωση με τις παραπάνω πρακτικές είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία δερματολόγο για να συζητήσετε όλες τις πιθανές θεραπείες και να επιλέξετε την κατάλληλη για εσάς.