Ολοκληρώθηκε, εν μέσω ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, η συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της οποίας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, συζήτησε με τους βουλευτές σειρά ζητημάτων και κατέγραψε τις προτάσεις τους, ενώ η όλη συζήτηση, διεξήχθη σε καλό κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ειδικότερα στον ΚΤΕ Οικονομικών συζητήθηκαν οι κλίμακες του ειδικού φόρου αλληλεγγύης, η φορολογία στα ακίνητα, η αναστολή της εξίσωσης πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, η επιβολή ειδικού ετήσιου τέλους για κατοικίες στους λογαριασμούς της ΔΕΗ κ.ά.

Ο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ συζήτησε ακόμα τον έλεγχο «πόθεν έσχες» σε όσους διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα καθώς και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε βάθος 20ετίας.

Σε ότι αφορά τις ενστάσεις ή τις προτάσεις που διατύπωσαν οι συμμετέχοντες βουλευτές, πληροφορίες φέρουν τον Κώστα Καρτάλη να μην είναι πεισμένος για την αποτελεσματικότητα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ ο Αλέκος Αθανασιάδης επανέλαβε ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, διευρύνοντας τη διαφωνία του και για τις πωλήσεις πέραν της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΔΑΘ και των λιμένων.

Αναποφάσιστος ως προς το αν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο εμφανίστηκε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, διατυπώνοντας ταυτόχρονα την δυσπιστία του προς τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Από την μεριά του, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θανάσης Οικονόμου εκτίμησε ως υπερβολική την αύξηση ΦΠΑ από 13% σε 23% στην εστίαση.

Την διαγραφή της δαπάνης 700 εκατ. ευρώ στο ασφαλιστικό της ΔΕΗ, τη φορολόγηση των αδειών φωτοβολταϊκών και την περικοπή της διακρατικής βοήθειας (αφορά το υπουργείο Εξωτερικών) πρότεινε ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

Το ερώτημα «πώς αποκρατικοποιούμε χωρίς μελέτη κερδών και οφέλους» διατύπωσε ο Δημήτρης Λιντζέρης, ενώ τόσο η Χρύσα Αράπογλου όσο και η Τόνια Αντωνίου έκαναν λόγο για δημοκρατικό και πολιτικό έλλειμμα καθώς «συζητάμε για δεύτερο Μνημόνιο, ενώ δεν έχει συζητηθεί στην Βουλή ούτε το πρώτο».

Η κ. Αντωνίου, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο το φορολογικό, όσο το ότι γίνονται αποκρατικοποιήσεις με λογική fast track και διατύπωσε προς τον κ. Παπακωνσταντίνου το ερώτημα «πως αποφασίζεις, π.χ. να πουλήσεις το 55% της ΛΑΡΚΟ, όταν δεν έχει γίνει συζήτηση ούτε με την διοίκηση ούτε με του εργαζόμενους» για να λάβει την απάντηση ότι «το αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο».

Η κ. Αντωνίου επανέλαβε ότι ενώ ο πρωθυπουργός μιλά για λογοδοσία και διαφάνεια, δεν έχει συζητηθεί ούτε το πρώτο Μνημόνιο, ούτε δανειακή σύμβαση και εκτίμησε ότι ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι από τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι αποκρατικοποιήσεις, θέτοντας, τέλος, το ερώτημα «ποιος ωφελείται από αυτόν τον τρόπο, ο πωλητής ή ο αγοραστής;».