Κάθε καλοκαίρι οι περισσότεροι γυρνούν από τις διακοπές και αντιμετωπίζουν δυσάρεστες εκπλήξεις στον κήπο ή στη βεράντα που συνήθως οφείλεται στο πότισμα.
Τα φυτά κατά τη διάρκεια των διακοπών, εφόσον είχαν ληφθεί μέτρα για το πότισμά τους, δεν θα πρέπει να εμφάνισαν σοβαρά προβλήματα με το τέλος των διακοπών. Σε διαφορετική περίπτωση και επειδή η εικόνα τους δεν θα είναι και η καλύτερη δυνατή είναι δυνατόν να «αναστηθούν» ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
– Να γίνεται πότισμα στις γλάστρες όσο συχνά χρειάζεται, ελέγχοντας πάντα το χώμα πριν το πότισμα.
– Να γίνει πλύσιμο με το λάστιχο τα φύλλα των φυτών για να απομακρύνετε τη σκόνη και τυχόν έντομα.
– Στα ανθοφόρα και κυρίως στα ετήσια φυτά, να κόβονται συχνά τα μαραμένα λουλούδια για να ενισχυθεί η παραγωγή νέων μπουμπουκιών.
– Να γίνει κορυφολόγημα ή κλάδεμα των ετήσιων που έχουν μεγαλώσει άνισα. Με αυτόν τον τρόπο θα ανανεωθούν και θα είναι ομοιόμορφα για ένα ή δύο μήνες ακόμη ανάλογα με το πότε κρυώνει ο καιρός.
– Να κόβονται συχνά τα μυρωδικά και μην ανθίσουν (π.χ. βασιλικός, δυόσμος, γιατί η ενέργειά τους θα διοχετευτεί στη δημιουργία σπόρων κι όχι σε νέο φύλλωμα.
– Έλεγχος για έντομα και ασθένειες και πλύνετε καλά τα φύλλα τους αλλά και τις γλάστρες και τα πιατάκια τους ώστε να αποφύγετε επέκταση εντόμων και στα υπόλοιπα φυτά.
– Και το σημαντικότερο… Ενίσχυση της λίπανσης σε όλα τα φυτά εφόσον ο καιρός διατηρείται δροσερός. Προσοχή όταν η θερμοκρασία αγγίζει τα όρια καύσωνα.
Πηγή: coctailsfromorganic.wordpress.com