Ανέβαλε τις συνομιλίες με το Ισραήλ η Αίγυπτος όπως ανακοίνωσε σήμερα στους παλαιστίνιους αξιωματούχους. Οι συζητήσεις ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σήμερα στο Κάιρο με στόχο την επίτευξης οριστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, αφού το εβραϊκό κράτος την ενημέρωσε για την πιθανή απαγωγή ενός ισραηλινού στρατιώτη, σύμφωνα με αξιωματούχο του Ισλαμικού Τζιχάντ.
«Οι Αιγύπτιοι επικοινώνησαν με τον Ισλαμικό Τζιχάντ και ανακοίνωσαν ότι το Ισραήλ τους ενημέρωσε ότι ένας στρατιώτης του αιχμαλωτίστηκε», δήλωσε ο Ζίαντ αλ Αάχλα. «Οι συζητήσεις αναβλήθηκαν», πρόσθεσε.
Η τριήμερη εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η οποία θεωρητικά τέθηκε σε ισχύ σήμερα στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), τερματίστηκε λίγη ώρα αργότερα, όπως ανακοίνωσε ο Πίτερ Λέρνερ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ο οποίος έκανε λόγο για την απαγωγή ενός στρατιώτη «σε ένα επεισόδιο στη διάρκεια του οποίου τρομοκράτες παραβίασαν την εκεχειρία».
«Περίπου στις 09:30 το πρωί οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ δέχθηκαν επίθεση την ώρα που κατέστρεφαν μια σήραγγα» στην περιοχή της Ράφα, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.
«Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ένας ισραηλινός στρατιώτης ενδέχεται να έχει απαχθεί από τους τρομοκράτες στη διάρκεια του επεισοδίου αυτού», πρόσθετε η ανακοίνωση.
«Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η Χαμάς τερμάτισε την ανθρωπιστική εκεχειρία και εμπόδισε τους κατοίκους της Γάζας να επωφεληθούν από αυτή», διευκρινίζει η ανακοίνωση, ενώ υπογραμμίζει ότι ο στρατός «θα αναλάβει ισχυρή δράση σε απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας».
Στο Κάιρο ο δεύτερος τη τάξει της Χαμάς, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «οποιαδήποτε επιχείρηση (της Χαμάς) διεξήχθη πριν από την έναρξη της εκεχειρίας», χωρίς όμως να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες για την απαγωγή του στρατιώτη. Διευκρίνισε επίσης ότι οποιαδήποτε τέτοια ανακοίνωση ανήκει στη δικαιοδοσία της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.
Σύμφωνα πάντως με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, ο Μαρζούκ επεσήμανε: «Δεν υπάρχει δικαιολογία για την παραβίαση της εκεχειρίας από το Ισραήλ, καθώς ο αξιωματικός αιχμαλωτίστηκε και οι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία».
Επίσης ο Μαρζούκ υπογράμμισε ότι η Χαμάς εξακολουθεί να είναι σύμφωνη σε μια εκεχειρία 72 ωρών, αν τη δεχθεί και το Ισραήλ.
Παράλληλα η Χαμάς επέρριψε την ευθύνη για την κατάρρευση της εκεχειρίας στο Ισραήλ: «Είναι οι δυνάμεις κατοχής αυτές που παραβίασαν την εκεχειρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Φάουζι Μπάρχουμ. «Η παλαιστινιακή αντίσταση έδρασε στο όνομα του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα για να σταματήσει τη σφαγή του λαού μας», πρόσθεσε.