Σε εφαρμογή τέθηκε το πρωί της Παρασκευής η τριήμερη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία συμφωνήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ και ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Η 72ωρη εκεχειρία είναι η πιο φιλόδοξη μέχρι στιγμής προσπάθεια για τον τερματισμό των συγκρούσεων που ξεκίνησαν πριν από τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.
«Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση μέχρι να ξεκινήσει η ανθρωπιστική αυτή εκεχειρία και να τηρήσουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους στη διάρκειά της. Αυτή η εκεχειρία είναι για τους αθώους αμάχους μία πολύ αναγκαία διακοπή από τη βία», τόνισαν οι Κέρι και Μπαν Κι Μουν. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, οι χερσαίες δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή στη διάρκεια της εκεχειρίας.
Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της εκεχειρίας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, αντιμέτωπος με τις διεθνείς επικρίσεις για τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών αμάχων στη Γάζα, δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί καμία εκεχειρία που θα σταματούσε το Ισραήλ από την ολοκλήρωση της επιχείρησης καταστροφής των σηράγγων της Χαμάς.
Αργότερα, αξιωματούχος στο γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ αποδέχτηκε την πρόταση των ΗΠΑ και ΟΗΕ, ενώ εκπρόσωπος της Χαμάς είπε ότι όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις θα τηρήσουν την εκεχειρία.
Στο Κάιρο για διαπραγματεύσεις
Την ίδια ώρα, αντιπροσωπείες από την ισραηλινή και την παλαιστινιακή πλευρά θα μεταβούν στο Κάιρο όπου θα έχουν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μία εκεχειρίας διαρκείας, ανέφερε η ανακοίνωση.
Στην παλαιστική αντιπροσωπεία θα μετέχουν αξιωματικοί της Χαμάς, της υποστηριζόμενης από τη Δύση Φάταχ, της ένοπλης οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ και ορισμένες μικρότερες οργανώσεις, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι συνομιλίες ενδεχομένως να ξεκινήσουν και σήμερα ανάλογα με το πόσο σύντομα θα μεταβούν οι αντιπροσωπείες στο Κάιρο.
Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι εκπρόσωποι του Ισραήλ και των ΗΠΑ δεν θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Χαμάς.
Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και το Ισραήλ θεωρούν την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου «υπογραμμίζει τη σημασία τήρησης και από τις δύο πλευρές των υποχρεώσεων που απορρέουν από την εφαρμογή της εκεχειρίας ώστε οι διαπραγματεύσεις να πραγματοποιηθούν υπό τις κατάλληλες συνθήκες και να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα».