Σημαντικά προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανοί που χρησιμοποιούν καθημερινά το τρένο για να πάνε στις δουλειές τους στο Λονδίνο μετά την έναρξη σήμερα πενθήμερης απεργιακής κινητοποίησης του προσωπικού του σιδηροδρομικού δικτύου λόγω διένεξης για το ρόλο των ελεγκτών.

Η Southern, η οποία είναι υπεύθυνη για τις αμαξοστοιχίες που έχουν αφετηρία περιοχές, όπως το Μπράιτον και το αεροδρόμιο του Γκάτγουϊκ, ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της πενθήμερης κινητοποίησης, που είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια που γίνεται στο βρετανικό σιδηροδρομικό δίκτυο για σχεδόν 50 χρόνια, θα παρέχεται μόνον το 60% των υπηρεσιών της και ότι ορισμένα δρομολόγια δεν θα εξυπηρετούνται καθόλου.

Η κινητοποίηση αυτή προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο πονοκέφαλο στους καθημερινούς χρήστες του σιδηροδρομικού δικτύου οι οποίοι αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα εδώ και μήνες λόγω των ματαιώσεων και των καθυστερήσεων που οφείλονται σε ένα υψηλό ποσοστό αποχής του προσωπικού λόγω ασθένειας, ενώ τον Ιούλιο η Southern κατήργησε και 341 τρένα, περίπου το 15%.

Η διένεξη που προκάλεσε την πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση επικεντρώνεται στον ρόλο των ελεγκτών, οι οποίοι είναι σήμερα υπεύθυνοι για το άνοιγμα και το κλείσιμο των θυρών των τρένων. Το συνδικάτο RMT, ένα από τα πιο μαχητικά της Βρετανίας, δηλώνει ότι η Southern θέλει να διευρύνει τη χρήση τρένων τα οποία λειτουργούν μόνον με τον οδηγό και υπογραμμίζει ότι έτσι θα αποδυναμώσει την ασφάλεια, την οποία παρέχουν οι ελεγκτές.

Η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης τρένων της Βρετανίας, η Govia Thameslink Railway (GTR), στην οποία ανήκει η Southern, σημειώνει ωστόσο ότι οι αλλαγές αυτές θα οδηγήσουν σε λιγότερες ακυρώσεις δρομολογίων καθώς δεν θα χρειάζεται πλέον να υπάρχουν και οδηγοί και ελεγκτές στα τρένα.

«Η διαμάχη μας είναι με την εταιρεία και με την κυβέρνηση που οδηγούν προς την απόλυτη κατάργηση του προνομίου αυτού», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του RMT Μικ Κας. «Συμμεριζόμαστε την οργή και την απογοήτευση των επιβατών όμως δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε την ώρα που κινδυνεύουν θέσεις εργασίας και η ασφάλεια αυτών των επικίνδυνα συνωστισμένων τρένων».

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, το συνδικάτο ανακοίνωσε ότι πρότεινε την ματαίωση της απεργιακής του κινητοποίησης αν η GTR δεσμευόταν στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων ότι θα υπάρχει και ένα δεύτερο μέλος προσωπικού στα τρένα.

Ωστόσο οι συνομιλίες κατέρρευσαν καθώς η GTR επιφυλάχθηκε ότι σε περιόδους που θα αντιμετωπίζονται προβλήματα μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες θα επιτρέπει τη λειτουργία τρένων με μόνο προσωπικό τον οδηγό.

Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Τσαρλς Χόρτον σημείωσε ότι οι αλλαγές που σχεδιάζει να κάνει η GTR θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες που παρέχονται στους επιβάτες και διευκρίνισε ότι η εταιρεία παρείχε εγγυήσεις για τον μελλοντικό ρόλο των ελεγκτών, αλλά το RMT αρνήθηκε να διαπραγματευτεί.

«Το συνδικάτο RMT τους απογοήτευσε όλους και η κινητοποίηση που ξεκινάει αυτήν την εβδομάδα είναι ανώφελη, απαράδεκτη και αδικαιολόγητη», δήλωσε στον ραδιοσταθμό του BBC.

Αυξήθηκαν οι κρατήσεις μετά το brexit

Οι αεροπορικές κρατήσεις προς τη Βρετανία αυξήθηκαν τον μήνα μετά την ψήφο της χώρας υπέρ του Brexit καθώς οι ξένοι επισκέπτες προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία για φθηνότερες διακοπές στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της υποτίμησης της στερλίνας.

Οι κρατήσεις σε πτήσεις με προορισμό τη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 4,3% στις 28 ημέρες έως τις 21 Ιουλίου συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με την εταιρία ανάλυσης ταξιδιωτικών δεδομένων ForwardKeys, αντιστρέφοντας την τάση που παρατηρήθηκε τον μήνα πριν το δημοψήφισμα όταν οι κρατήσεις μειώθηκαν κατά 2,8%.

Η ψήφος της Βρετανίας υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου οδήγησε σε πτώση της λίρας κατά περίπου 10% έναντι του δολαρίου και του ευρώ, καθιστώντας φθηνότερα τα ταξίδια στη χώρα για όσους χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.

Η ForwardKeys απέδωσε την αύξηση των κρατήσεων για τη Βρετανία στην αλλαγή της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

«Το Brexit είχε έναν άμεσο, θετικό αντίκτυπο στον τουρισμό προς το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο μεταφράζεται σε καλύτερες των αναμενόμενων αφίξεις», ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της ForwardKeys Ολιβιέρ Χάγερ.

Οι κρατήσεις από χώρες εκτός της Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 8,6% στις 28 ημέρες μετά το Brexit συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, έχοντας μειωθεί κατά 0,1% τον μήνα πριν το Brexit, χάρη κυρίως στους επισκέπτες από το Χονγκ Κονγκ, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Οι κρατήσεις από Ευρωπαίους ήταν κατά 1,8% χαμηλότερες το μήνα μετά το Brexit σε ετήσια βάση, σημειώνοντας βελτίωση σε σχέση με τη μείωση κατά 6,8% που παρατηρήθηκε το μήνα πριν το Brexit.

Η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών θα μπορούσε να ενισχύσει τους τουριστικούς προορισμούς, τους ξενοδόχους, τα εστιατόρια και τα καταστήματα σε όλη τη Βρετανία, κάποια από τα οποία ήδη αναμένουν να ωφεληθούν από τον υψηλότερο αριθμό των ίδιων των Βρετανών που αποφασίζουν να κάνουν διακοπές στη χώρα τους.