Σαρώνει το τελευταίο διάστημα σε όλο τον κόσμο η τηλεοπτική σειρά του Netflix στην οποία αποτυπώνεται η ιστορία των δυο αδερφών Μενέντεζ, Έρικ και Λάιλ, οι οποίοι δολοφόνησαν τον πατέρα και την μητέρα τους μέσα στο σπίτι τους, ενώ μετά τη δίκη που έγινε βρίσκονται στη φυλακή για περισσότερα από 30 χρόνια.

Για την υπόθεση έρχονται νέα στοιχεία στο φως από τον γενικό εισαγγελέα της κομητείας Λος Άντζελες, ενόψει μιας ανασκόπησης της υπόθεσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανή επαναδιατύπωση της ποινής.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Λος Άντζελες, Γκασκόν, ανάρτησε δημόσια ένα στιγμιότυπο οθόνης μιας επιστολής στο Instagram που έγραψε ο Έρικ Μενέντεζ προς τον ξάδελφό του, Άντι Κάνο, στην οποία αναφέρεται σε σοβαρή και μακροχρόνια κακοποίηση από τον πατέρα του, Χοσέ.

Η επιστολή, που δημοσιεύθηκε από το Fox News, αναφέρει: «προσπαθώ να αποφύγω τον μπαμπά. Συμβαίνει ακόμα Άντι, αλλά είναι χειρότερα για μένα τώρα. Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Είναι τόσο υπέρβαρος που δεν μπορώ να τον βλέπω. Ποτέ δεν ξέρω πότε θα συμβεί και με τρελαίνει».

Σύμφωνα με την Daily Mail ο Γκασκόν αργότερα κατέβασε την ανάρτηση στο Instagram.

Αυτό συμβαίνει καθώς η οικογένεια Μενέντεζ είναι έτοιμη να διοργανώσει μια συνέντευξη τύπου στο Λος Άντζελες σήμερα, όπου διάσημοι όπως η Ρόουζ Ο’Ντόνελ αναμένεται να μιλήσουν σε «μια ισχυρή έκφραση ενότητας» για τους αδελφούς.

Ο Λάιλ και ο Έρικ Μενέντεζ καταδικάστηκαν για τη δολοφονία των γονιών τους, Χοσέ και Κίτι, το 1996, μετά από την κήρυξη της πρώτης δίκης ως άκυρης. Οι αδελφοί ποτέ δεν αρνήθηκαν ότι σκότωσαν τους γονείς τους πυροβολώντας τους 14 φορές, μέσα στο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σπίτι τους στο Μπέβερλι Χιλς το Αύγουστο του 1989, όταν ήταν μόλις 18 και 21 ετών.

Ωστόσο, ο Λάιλ και ο Έρικ, πλέον 53 και 56 ετών, δήλωσαν ότι ενεργούσαν σε αυτοάμυνα. Είπαν ότι υπήρξαν δια βίου θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από τον πατέρα τους, έναν επιτυχημένο επιχειρηματία που εργάστηκε σε διάφορες βιομηχανίες.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης δίκης τους ότι η κακοποίηση δεν είχε συμβεί, και ο δικαστής που επίβλεπε τη δίκη αρνήθηκε να επιτρέψει την παρουσίαση πολλών αποδεικτικών στοιχείων της υπεράσπισης σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση. Αλλά, πάνω από 35 χρόνια μετά τις βίαιες δολοφονίες, νέα στοιχεία που οι δικηγόροι των αδελφών λένε ότι επιβεβαιώνουν την αφήγησή τους για τη σεξουαλική κακοποίηση, κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η επιστολή συνεχίζει: «Κάθε βράδυ μένω ξύπνιος σκεπτόμενος ότι μπορεί να μπει μέσα. Πρέπει να το βγάλω από το μυαλό μου. Ξέρω τι είπες πριν, αλλά φοβάμαι. Απλώς δεν γνωρίζεις τον μπαμπά όπως τον γνωρίζω εγώ. Είναι τρελός! Με έχει προειδοποιήσει εκατό φορές να μην το πω σε κανέναν. Ιδιαίτερα στον Λάιλ. Είμαι σοβαρά αδύναμος; Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω. Μπορώ να το αντέξω, Άντι. Πρέπει να σταματήσω να το σκέφτομαι».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο υπεράσπισης Κλιφ Γκάρντνερ, η επιστολή γράφτηκε τον Δεκέμβριο του 1988, μερικούς μήνες πριν από τη δολοφονία της Κίτι και του Χοσέ.

Ο Κάνο, που πέθανε το 2003, είχε καταθέσει ότι ο Έρικ του είχε πει για την κακοποίηση από τον πατέρα του όταν ήταν 13 χρονών.

Η μητέρα του βρήκε την επιστολή πριν από εννέα χρόνια, και περιλήφθηκε σε μια αίτηση του 2023 για να εξεταστεί αν οι αδελφοί φυλακίστηκαν παράνομα.

Ο Γκάρντνερ είπε ότι αν η επιστολή είχε εισαχθεί στο σώμα των ενόρκων κατά τη διάρκεια της δίκης του 1996, μπορεί να είχαν αλλάξει γνώμη σχετικά με την τελική απόφαση.

Ο Γκάρντνερ δήλωσε στο CNN: «δεδομένης της πολύ διαφορετικής κατανόησης σήμερα για τις καταστροφικές συνέπειες της σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης σε νέα παιδιά (τόσο αγόρια όσο και κορίτσια), η μαρτυρία σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση του Λάιλ από τον Χοσέ που αποκλείστηκε στη δεύτερη δίκη και τα αξιοσημείωτα νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, πιστεύουμε ότι η επαναδιατύπωση της ποινής είναι προς το συμφέρον της δικαιοσύνης. Οι αδελφοί έχουν εκτίσει περισσότερα από 30 χρόνια στη φυλακή. Αυτό είναι αρκετό.»

Η οικογένεια Μενέντεζ φέρεται να είναι αισιόδοξη ότι ο γενικός εισαγγελέας εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει μια αναθεωρημένη ποινή, κάτι που θα σήμαινε ίσως ότι τα αδέρφια θα απελευθερωθούν, ανέφερε το Vanity Fair.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι ο γενικός εισαγγελέας θα μπορούσε να κάνει μια δέσμευση εντός εβδομάδων για την επαναδιατύπωση της ποινής των αδερφών.

Εάν ένα σώμα ενόρκων σε οποιαδήποτε πιθανή επαναδίκη τους βρει ένοχους για ανθρωποκτονία εξ αμελείας αντί για δολοφονία, αυτό θα ενεργοποιούσε την άμεση απελευθέρωσή τους, καθώς έχουν εκτίσει περισσότερη από τη μέγιστη ποινή.

Ο Γκασκόν δήλωσε πρόσφατα ότι το γραφείο του εξέταζε στοιχεία που δεν είχαν επιτραπεί στη δίκη τους, αλλά επέμεινε ότι δεν δεσμεύεται ούτε προς τη μία ούτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι εξετάζει σοκαριστικές καταγγελίες που έγιναν πέρυσι από τον Ρόι Ροσέλλο, πρώην μέλος του συγκροτήματος Menudo, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Χοσέ Μενέντεζ τον κακοποίησε σεξουαλικά ως έφηβο, ενώ εργαζόταν ως μουσικός τη δεκαετία του 1980.

Οι καταγγελίες άνοιξαν την πόρτα για τις εφέσεις των αδελφών Μενέντεζ σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία για την υποτιθέμενη κακοποίηση από τον πατέρα τους δεν έγιναν δεκτά στη δίκη του 1996.

Τα μέλη της οικογένειας Μενέντεζ και οι διάσημοι ομιλητές αναμένεται να συγκεντρωθούν σε μια συνέντευξη τύπου για να επιδείξουν «μια ισχυρή έκφραση ενότητας» για τους αδελφούς Μενέντεζ σήμερα.

Το κοινό έχει δείξει «ζωηρό» ενδιαφέρον για την υπόθεση των Έρικ και Λάιλ Μενέντεζ, χάρη σε δύο ξεχωριστές εκπομπές στο Netflix που εστιάζουν στα εγκλήματά τους.

Διάσημοι όπως η Κιμ Καρντάσιαν έχουν τοποθετηθεί, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να απελευθερωθούν από τη φυλακή.

Η Καρντάσιαν έγραψε σε ένα άρθρο γνώμης νωρίτερα αυτό το μήνα: «μετά από χρόνια κακοποίησης και μια πραγματική φοβία για τις ζωές τους, οι Έρικ και Λάιλ διάλεξαν αυτό που νόμιζαν τη στιγμή εκείνη ως τον μόνο τρόπο εξόδου, έναν απαράδεκτο τρόπο να ξεφύγουν από τον εφιάλτη που ζούσαν».

Τα δυο αδέρφια αφού σκότωσαν τους γονείς τους έκαναν μια πανικόβλητη κλήση στην αστυνομία υποστηρίζοντας ότι επέστρεψαν από το θέατρο και τους βρήκαν σφαγμένους, προκαλώντας φόβους σε μια από τις πιο πλούσιες κοινότητες της Αμερικής ότι κυκλοφορεί ένας δολοφόνος.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον Λάιλ Μενέντεζ τον Μάρτιο του 1990, επτά μήνες μετά το έγκλημα.

Τότε αναφέρθηκε ότι το κίνητρο για τη δολοφονία ήταν η απληστία. Οι αδελφοί θα κληρονομούσαν 14 εκατομμύρια δολάρια από τους γονείς τους και άρχισαν να τα ξοδεύουν λίγο μετά το θάνατό τους.

Ο Λάιλ αγόρασε μια Porsche Carrera, ρολόι Rolex και δύο εστιατόρια, ενώ ο αδελφός του προσέλαβε έναν πλήρους απασχόλησης προπονητή τένις για να αρχίσει να συμμετέχει σε τουρνουά.

Συνολικά, ξόδεψαν 700.000 δολάρια από τη στιγμή του θανάτου των γονιών τους μέχρι τη σύλληψή τους τον Μάρτιο του 1990.

Ωστόσο, ο Έρικ επέμεινε στο νέο ντοκιμαντέρ του Netflix ότι είναι «παράλογο» να υποστηρίζεται ότι διασκέδαζε άμεσα, μετά τις δολοφονίες.

«Τα πάντα ήταν για να καλύψω αυτόν τον φρικτό πόνο του να μην θέλω να ζω», είπε.

«Ένα από τα πράγματα που με σταμάτησε από το να αυτοκτονήσω ήταν ότι θα ήμουν πλήρης αποτυχία για τον μπαμπά μου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Λάιλ είπε στους ενόρκους κατά την μαρτυρία του ότι πήρε τον μικρότερο αδελφό του στο δάσος και τον κακοποίησε, κάνοντάς του ό,τι είχε κάνει ο πατέρας του σε αυτόν.

Ο Έρικ είπε: «θυμάμαι όταν μου ζήτησε συγγνώμη στη μαρτυρία για την κακοποίηση. Ήταν μια καταστροφική στιγμή για μένα. Δεν είχε πει ποτέ ότι ήταν λυπημένος για μένα πιο πριν».

Σύμφωνα με τον Έρικ, ο πατέρας του άρχισε να τον κακοποιεί σεξουαλικά όταν ήταν έξι ετών και ότι η κακοποίηση συνεχίστηκε για 12 χρόνια.