Πρόσφατα κυκλοφόρησε στο Netflix η σειρά «Monsters: The Lyle and Erik Menéndez Story», η οποία αναφέρεται στην ιστορία των Έρικ και Λάιλ Μενέντεζ, που δολοφόνησαν τους γονείς τους το 1989 και παραμένουν έκτοτε στη φυλακή. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, τα δύο αδέλφια σκότωσαν τους γονείς τους για να κληρονομήσουν την περιουσία του πατέρα τους.

Όμως, όπως περιγράφεται και στη σειρά, τα δύο παιδιά, υποστήριζαν από την πρώτη στιγμή ότι κακοποιούνταν σεξουαλικά από τον πατέρα τους, από όταν ήταν έξι ετών, εν γνώσει της μητέρας τους η οποία δεν έκανε τίποτα και τους σκότωσαν, όντας σε αυτοάμυνα.

Η προβολή της σειράς στο Netflix ανανέωσε το ενδιαφέρον για τη συγκλονιστική υπόθεση, και, όπως αναφέρει το BBC, οι καταδίκες των Έρικ και Λάιλ Μενέντεζ, πρόκειται να επανεξεταστούν.

Την Πέμπτη, ο εισαγγελέας της κομητείας του Λος Άντζελες, Τζορτζ Γκασκόν, δήλωσε ότι υπάρχει «ηθική και δεοντολογική υποχρέωση» να επανεξεταστούν τα στοιχεία που κατέθεσαν τα αδέρφια πέρυσι, τα οποία επανελάβαν ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον πατέρα τους και ενήργησαν σε αυτοάμυνα.

Κατά τη διάρκεια της αρχικής δίκης, οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι η δολοφονία των γονιών του Λάιλ και του Έρικ Μενέντεζ είχε ως κίνητρο την κληρονομιά και ότι τα αδέρφια ξόδεψαν μεγάλο μέρος αυτής σε ρολόγια Rolex, αυτοκίνητα και πολυτελή ακίνητα πριν θεωρηθούν ύποπτοι.

Η πρώτη δίκη ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα αφού οι ένορκοι δεν κατέληξαν σε ομόφωνη απόφαση και σε μια δεύτερη δίκη, οι ισχυρισμοί περί κακοποίησής τους, αποσιωπήθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Τα αδέλφια κρίθηκαν ένοχα και καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή το 1996.

Ο Λάιλ Μενέντεζ ήταν 21 ετών και ο Έρικ Μενέντεζ 18 ετών τη στιγμή της δολοφονίας των γονιών τους.

FILE – Erik Menendez, center, listens to his attorney Leslie Abramson, as his brother Lyle looks on in a Beverly Hills, California, May 17, 1991. (AP Photo/Julie Markes, File)

Τα νέα στοιχεία που εξετάζονται

Τα νέα στοιχεία που εξετάζονται τώρα, περιλαμβάνουν μια επιστολή του 1988 από τον Έρικ Μενένταζ προς τον ξάδελφό του, στην οποία φέρεται να αναφέρεται στη σεξουαλική κακοποίηση που υφίστατο από τον πατέρα του.

«Καμία από αυτές τις πληροφορίες δεν έχει επιβεβαιωθεί», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο  εισαγγελέας Γκασκόν.

«Δεν είμαστε σε θέση να πούμε ότι είτε πιστεύουμε είτε δεν πιστεύουμε αυτές τις πληροφορίες. Αλλά είμαστε εδώ για να σας πούμε ότι έχουμε ηθική και δεοντολογική υποχρέωση να επανεξετάσουμε τα στοιχεία που παρουσιάζονται» επισήμανε και διευκρίνισε ότι η ομάδα του «δεν λέει ότι υπήρχε κάτι λάθος στην αρχική δίκη».

Ο Γκασκόν δήλωσε ότι η επανεξέταση θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέα καταδίκη ή σε νέα δίκη. Η ακρόαση έχει οριστεί για τις 26 Νοεμβρίου, αναφέρει ο αμερικανικός εταίρος του BBC, το CBS News.

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η σειρά του Netflix

Ο Γκασκόν δήλωσε ότι το γραφείο του δέχτηκε πληθώρα τηλεφωνημάτων μετά την κυκλοφορία του «Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story» στο Netflix.

Η σειρά έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με τους συγγενείς να λένε ότι τα αδέρφια «θυματοποιήθηκαν σε αυτόν τον γκροτέσκ τραγέλαφο».

Ο δημιουργός της σειράς, Ράιαν Μέρφι, υπερασπίστηκε τη σειρά και χαρακτήρισε την αρνητική αντίδραση της οικογένειας «στην καλύτερη περίπτωση προβλέψιμη».

Την Πέμπτη, η Κιμ Καρντάσιαν εξέφρασε την υποστήριξή της στα αδέρφια, τροφοδοτώντας περαιτέρω το ενδιαφέρον για την υπόθεση.

«Δεν είναι τέρατα. Είναι ευγενικοί, έξυπνοι, τίμιοι άνδρες», δήλωσε σε άρθρο της στο NBC News.