Το Χονγκ Κονγκ μείωσε τον φόρο στα αλκοολούχα ποτά, έναν από τους υψηλότερους στον κόσμο, καθώς προσπαθεί να ενισχύσει τη νυχτερινή ζωή και να αναζωογονήσει την οικονομία.

Το ασιατικό χρηματοοικονομικό κέντρο, που έχει πληγεί σφοδρά από την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας και την πτώση των τουριστικών αφίξεων, δεν έχει δει ακόμη τα οφέλη από τα χαμηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ και το πακέτο κινήτρων της Κίνας.

Όπως αναφέρουν οι FT ο υποστηριζόμενος από το Πεκίνο επικεφαλής εκτελεστικός διευθυντής του Χονγκ Κονγκ, Τζον Λι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το 2022 με εντολή να αποκαταστήσει την τάξη μετά την αυστηρή καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, έχει στρέψει την προσοχή στην οικονομία, η οποία δυσκολεύεται να ανακάμψει από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας.

Οι τομείς τουρισμού και λιανικού εμπορίου έχουν υποστεί πλήγμα από την επιβράδυνση της Κίνας, ενώ και τα έσοδα από τους φόρους και τις πωλήσεις γης έχουν μειωθεί, καθώς οι αγορές μετοχών και ακινήτων έχουν εξασθενήσει, μειώνοντας ορισμένες από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων για την κυβέρνηση.

Μέχρι τώρα, τα οινοπνευματώδη ποτά που περιέχουν αλκοόλ άνω του 30%, όπως το μπράντι, το ουίσκι και το τζιν, υπόκειντο σε δασμό 100% στο Χονγκ Κονγκ.

Από την Τετάρτη, το ποσοστό του δασμού για οινοπνευματώδη με τιμή εισαγωγής πάνω από 26 δολάρια θα μειωθεί από το 100% στο 10%, για το τμήμα της αξίας τους που υπερβαίνει αυτό το ποσό.

Είναι μια προσπάθεια για «προώθηση του εμπορίου αλκοολούχων ποτών, του τουρισμού, καθώς και της κατανάλωσης υψηλής ποιότητας φαγητού και ποτού», δήλωσε ο Λι στην ετήσια ομιλία του.

«Ενώ αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις, αυτές αντισταθμίζονται από τις ευκαιρίες που διαθέτουμε», ανέφερε ο Λι την Τετάρτη, συμπληρώνοντας ότι: «το Χονγκ Κονγκ πρόκειται να ευημερήσει. Πρέπει να αδράξουμε κάθε ευκαιρία για να προχωρήσουμε και να ανανεωθούμε»

Ο υπάρχων φόρος στα οινοπνευματώδη αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 0,1% των συνολικών φορολογικών εσόδων του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τον Gary Ng, οικονομολόγο στην Natixis. «Πιθανόν να φέρει περισσότερα οικονομικά οφέλη από την απώλεια… και θα βοηθήσει να ενισχυθεί η θέση του Χονγκ Κονγκ ως κέντρο εμπορίου οινοπνευματωδών στην Ασία», τόνισε.

Ωστόσο, ενώ η μείωση του φόρου θα είναι «βοηθητική για την άμβλυνση ορισμένων πιέσεων κόστους που αντιμετωπίζουν οι τομείς λιανικής και εστίασης», η προσέλκυση τουριστών με υψηλότερες δαπάνες και η αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης, παραμένουν δύσκολα προβλήματα προς επίλυση, είπε.

Εταιρείες ποτών όπως η Pernod Ricard και η Campari Group είχαν ασκήσει πιέσεις για χαμηλότερους φόρους στα οινοπνευματώδη. Η κυβέρνηση είχε καταργήσει τον φόρο στο κρασί στο Χονγκ Κονγκ το 2008, ενισχύοντας τις εισαγωγές και τις πωλήσεις.

Πολλές επιχειρήσεις λιανικής έχουν δυσκολευτεί, καθώς οι αριθμοί των τουριστών παραμένουν περίπου 30% χαμηλότεροι από το 2018 και όσοι φτάνουν στη χώρα ξοδεύουν λιγότερα. Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ, εντωμεταξύ, ξοδεύουν όλο και περισσότερα στην απέναντι πλευρά των συνόρων, στο Σενζέν, όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το χρηματιστήριο, ο Λι δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι θα κάνουν τη διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων για εισαγωγές πιο εύκολη, ώστε να προσελκύσουν περισσότερες διεθνείς και μεγάλες κινεζικές εταιρείες.

Το Χονγκ Κονγκ σκοπεύει επίσης να επιτρέψει την αγορά πολυτελών κατοικιών στην επικράτειά του, να υπολογίζεται ως μέρος της απαίτησης επένδυσης των 30 εκατομμυρίων HK$ για την απόκτηση διαμονής. Έχει επίσης προτείνει μεγαλύτερης διάρκειας βίζες για την προσέλκυση περισσότερων εξειδικευμένων εργαζομένων στην πόλη.

Το Χονγκ Κονγκ θα χαλαρώσει επίσης τους κανόνες για τις υποθήκες, αυξάνοντας το μέγιστο ποσοστό δανείου προς αξία στο 70% για όλους τους αγοραστές κατοικιών. Οι τιμές των κατοικιών στο Χονγκ Κονγκ έχουν μειωθεί περισσότερο από 20% από το 2022, καθώς οι κατασκευαστές μειώνουν τις τιμές εν μέσω αυξημένου κόστους δανεισμού και υπερπροσφοράς νέων κατοικιών.