Οι ιταλικές Αρχές ξεκινούν έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας μετά το ναυάγιο του σούπερ γιοτ Bayesian του βρετανού μεγιστάνα της τεχνολογίας, Μάικ Λιντς, στα ανοιχτά των ακτών της Σικελίας, ανακοινώθηκε και επίσημα σήμερα το πρωί. Όπως διευκρινίστηκε πάντως, δεν στρέφονται ακόμη εναντίον οποιουδήποτε μεμονωμένου ατόμου.

Ο εισαγγελέας Ambrogio Cartosio τόνισε ότι οι Αρχές βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο της έρευνας και, ως εκ τούτου, δεν αποκλείουν τίποτα προς το παρόν.

Στο ναυάγιο έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους ο Λιντς και η 18χρονη κόρη του.

Ένα σκάφος, όπως το Bayesian, «δεν θα έπρεπε να βυθίζεται τόσο γρήγορα»

Η ταχύτητα με την οποία βυθίστηκε το σούπερ γιοτ Bayesian είναι «αινιγματική» και η μαρτυρία του πληρώματος θα είναι «απολύτως θεμελιώδης» για την κατανόηση του πώς συνέβη το ναυάγιο με τους 7 νεκρούς στα ανοιχτά των ακτών της Σικελίας, τόνιζε χθες ο αρχισυντάκτης του Journal of Sailing Technology.

Ο Δρ Jean-Baptise Souppez, ειδικός σε θέματα μηχανολογίας, βιοϊατρικής τεχνολογίας και μηχανικής σχεδίασης, δήλωσε στο Sky News ότι ένα σκάφος, όπως το Bayesian, «δεν θα έπρεπε να βυθίζεται τόσο γρήγορα».

«Το να βυθίζεται ένα πλοίο αυτού του μεγέθους μέσα σε λίγα λεπτά είναι ιδιαίτερα αινιγματικό», είπε, σύμφωνα με το Sky News.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλα αυτά τα πλοία κατασκευάζονται με πολύ αυστηρούς κανόνες και κανονισμούς. Και ένας από τους λόγους που αυτό είναι τόσο αινιγματικό είναι ότι αυτοί οι κανόνες θα έπρεπε να διασφαλίζουν ότι αυτό δεν θα συνέβαινε».

Οι έρευνες για το ναυάγιο του πλοίου έχουν ήδη αρχίσει και τα στοιχεία που θα παρασχεθούν από τους επιζώντες θα είναι καθοριστικής σημασίας, σύμφωνα με τον Δρ Souppez.

«Μεγάλο μέρος της δουλειάς που πρέπει να γίνει έχει να κάνει με το να προσπαθήσουμε να καθορίσουμε ένα χρονοδιάγραμμα του τι συνέβη πριν από τα γεγονότα, όσον αφορά την προειδοποίηση για την καταιγίδα και τα μέτρα που ελήφθησαν στο πλοίο», προσθέτει.

«Τι συνέβη κατά τη διάρκεια του κρίσιμου λεπτού; Από τη στιγμή που το πλοίο άρχισε να γέρνει στο πλάι μέχρι τη στιγμή που βυθίστηκε. Για αυτό, οι μαρτυρίες των επιζώντων και του πληρώματος θα είναι απολύτως θεμελιώδεις. Αλλά θα είναι επίσης και πολλά στοιχεία από το ναυάγιο που οι δύτες μπόρεσαν να συλλέξουν και περισσότερα που θα μπορέσουν να παρατηρήσουν στο μέλλον».