Μεγάλες δυσκολίες αντιμετώπισαν οι δύτες που βούτηξαν στο ναυάγιο του «Bayesian» στη Σικελία, καθώς, παρότι το σκάφος είναι άθικτο σε βάθος 50 μέτρων, εκείνοι μπορούσαν να παραμείνουν μόνο έως και 12 λεπτά κάτω από το νερό.

Σύμφωνα με το Sky News, το βάθος αυτό υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια πιστοποίησης των περισσότερων ερασιτεχνών δυτών, απαιτώντας ειδικές διαδικασίες. Ως αποτέλεσμα, οι δύτες περιορίζονται σε περίπου 12 λεπτά κάτω από το νερό ανά βουτιά, με μέγιστο χρόνο αναζήτησης τα 10 λεπτά.

Αυτοί οι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αποφυγή της νόσου των δυτών, η οποία μπορεί να επέλθει αν οι δύτες ανέβουν γρήγορα έπειτα από παρατεταμένη έκθεση σε βάθος.

Η Sophie Rennie, εθνική αξιωματούχος κατάδυσης, είπε σχετικά ότι «ο άνθρωπος που κάθεται στον καναπέ του σπιτιού του δεν κατανοεί όλες αυτές τις πολύπλοκες καταστάσεις, αλλά οι δύτες δεν μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους. Γι’ αυτό περιορίζεται η διάρκεια της κατάδυσης σε 10 λεπτά από την αρχή μέχρι το τέλος». Οι δύτες συνήθως πραγματοποιούν όχι περισσότερες από δύο καταδύσεις την ημέρα.

Η προσέγγιση των συντριμμιών ήταν μόνο η αρχή των δυσκολιών που αντιμετώπισαν οι δύτες. Η εύρεση σημείων εισόδου στο σκάφος, το οποίο βρίσκεται ξαπλωμένο στη δεξιά πλευρά του, έχει αποδειχθεί δύσκολη. Μέσα, οι δύτες έχουν συναντήσει αιωρούμενα συντρίμμια και εμπόδια. Για παράδειγμα, η γέφυρα του σκάφους ήταν γεμάτη με ηλεκτρικά καλώδια, όταν ελέγχθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Rennie ανέφερε: «Η ορατότητα θα είναι στην καλύτερη περίπτωση μερικά εκατοστά. Και αυτό δεν περιλαμβάνει όλα τα αντικείμενα που αιωρούνται στο νερό, μόλις μπουν μέσα στο ναυάγιο, όπως έπιπλα, λάδια και τρόφιμα που ήταν πάνω στο σκάφος, όταν βυθίστηκε».

Το αντίο στην Χάνα Λιντς

Η μεγαλύτερη αδελφή της Χάνα Λιντς, Εσμέ, απέτισε φόρο τιμής στη χαμένη αδελφή της, μετά την ανάκτηση της σορού της από τα συντρίμμια του «Bayesian».

Η 18χρονη, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει σπουδές Αγγλικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τον επόμενο μήνα, ήταν το τελευταίο άτομο που έψαχναν οι δύτες στα συντρίμμια.

Η δήλωση της Εσμέ λέει: «Η Χάνα συχνά έμπαινε ξαφνικά στο δωμάτιό μου και ξάπλωνε μαζί μου. Κάποιες φορές με χαμόγελο, κάποιες φορές με παιχνιδιάρικη διάθεση, κάποιες φορές για συμβουλές. Ό,τι κι αν γινόταν, μου έφερνε ατελείωτη αγάπη. Ήταν ακατάπαυστα στοργική, παθιασμένα τρελή, ακούσια αστεία και η πιο καταπληκτική, υποστηρικτική και χαρούμενη αδελφή και καλύτερη φίλη για μένα. Και πέρα από όλα αυτά, είχε ακόμα περισσότερη αγάπη να δώσει ασταμάτητα σε όλους τους φίλους της και πάθος για τις εκπληκτικές σπουδές και στόχους της. Είναι ο μικρός μου άγγελος, το αστέρι μου».