Η απάντηση του Ισραήλ στην άνευ προηγουμένου πολύπλευρη επίθεση από Παλαιστίνιους ένοπλους της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας θα «αλλάξει τη Μέση Ανατολή», τόνισε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε δήλωσή του.

Η δήλωση, σύμφωνα με ανακοίνωσητου γραφείου του, έγινε κατά τη διάρκεια συνομιλίας με δημάρχους των νότιων παραμεθόριων πόλεων που επλήγησαν από την αιφνιδιαστική επίθεση που ξεκίνησε το Σάββατο, ανέφερε μια δήλωση του γραφείου του.

«Ξέρω ότι έχετε περάσει τρομερά και δύσκολα πράγματα. Αυτά που θα περάσει η Χαμάς θα είναι δύσκολα και τρομερά! Βρισκόμαστε ήδη στη μέση της εκστρατείας και μόλις την έχουμε ξεκινήσει. Η ηγεσία σας είναι πολύ ισχυρή σε αυτές τις δύσκολες μέρες, θα χρειαστεί χρόνος και απαιτείται ισχυρή στάση στις επόμενες δύσκολες μέρες», τόνισε ο Νετανιάχου και υποσχέθηκε στους τοπικούς αξιωματούχους:

«Το κράτος θα γυρίσει κάθε πέτρα για να σας βοηθήσει όλους» και πρόσθεσε ότι «σας ζητά να μείνετε δυνατοί γιατί θα αλλάξουμε τη Μέση Ανατολή. Αγκαλιάζω εσάς και τους κατοίκους, είμαστε όλοι μαζί και θα τους νικήσουμε με δύναμη, με πολλή δύναμη».

Σφυροκόπημα και αποκλεισμός της Γάζας

Σημειώνεται πως νωρίτερα τη Δευτέρα, ανακοινώθηκε πως το Ισραήλ επιστράτευσε 300.000 εφέδρους, έναν αριθμό ρεκόρ, ως απάντηση στην πολυμέτωπη επίθεση της Χαμάς από τη Γάζα και «περνάει στην επίθεση», δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Το Ισραήλ, παράλληλα με το σφυροκόπημα, κλιμακώνει και τα μέτρα κατά της ελεγχόμενης από τη Χαμάς, Λωρίδας της Γάζας, καθώς ανακοίνωσε «πλήρη αποκλεισμό», συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εισόδου τροφίμων και καυσίμων. Την ανακοίνωση έκανε τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, περιγράφοντας το ως μέρος της μάχης ενάντια στα «ανθρώπινα κτήνη».

Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση του Σαββάτου, τα ισραηλινά αεροσκάφη σφυροκοπούν στόχους στη Γάζα, ενώ οι χερσαίες δυνάμεις του δίνουν μάχη για να ανακτήσουν τον έλεγχο συνοριακών χωριών και πόλεων που έχουν καταληφθεί από Παλαιστίνιους ενόπλους.

Ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι ο έλεγχος αυτών των κοινοτήτων έχει ανακτηθεί, αλλά ότι μεμονωμένες συγκρούσεις συνεχίζονται, καθώς ορισμένοι ένοπλοι παραμένουν ενεργοί, σύμφωνα με το Reuters. «Πραγματοποιούμε τώρα έρευνες σε όλες τις κοινότητες και εκκαθαρίζουμε την περιοχή», δήλωσε σε τηλεοπτική ενημέρωση.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι εστιάζουν στην εξασφάλιση της ισραηλινής πλευράς των συνόρων προτού προβούν σε οποιαδήποτε σημαντική κλιμάκωση της αντεπίθεσης στη Γάζα.

Ο Χαγκάρι δήλωσε ότι 300.000 έφεδροι έχουν κληθεί από τον στρατό από το Σάββατο, ένας αριθμός που υποδηλώνει προετοιμασίες για μια πιθανή εισβολή – αν και οποιαδήποτε τέτοια σχέδια δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα. «Ποτέ δεν έχουμε επιστρατεύσει τόσους πολλούς εφέδρους σε τέτοια κλίμακα», είπε. «Πηγαίνουμε στην επίθεση».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι τουλάχιστον 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων 73 επιβεβαιωμένων μελών των δυνάμεων ασφαλείας. Είπε επίσης ότι ο στρατός του Ισραήλ είχε σκοτώσει εκατοντάδες Παλαιστίνιους ενόπλους. Συνολικά οι νεκροί των συγκρούσεων και από τις δύο πλευρές τους τείχους ξεπερνούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους 1.100.

Σειρήνες και εκρήξεις στο Τελ Αβίβ και στην Ιερουσαλήμ

Την ίδια ώρα, σειρήνες συναγερμού για ρουκέτες ήχησαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ και γρήγορα ακολούθησαν αρκετές εκρήξεις, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP στην πόλη.

Οι σειρήνες ήχησαν γύρω στο μεσημέρι (12:00 ώρα Ελλάδος).

https://twitter.com/JimFergusonUK/status/1711315641183944850

Οι σειρήνες αυτές είχαν ακουστεί στην παλιά πόλη το Σάββατο, την πρώτη ημέρα της στρατιωτικής επίθεσης που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ, και ρουκέτες είχαν τότε αναχαιτιστεί από την ισραηλινή αντιαεροπορική άμυνα. Χθες δεν ακούστηκαν σειρήνες.

Ρουκέτα χτύπησε χώρο κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Πάντως, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.