Η 24χρονη Μπρούνα Βαλεάνου ήταν ένα από τα θύματα της σφαγής από τη Χαμάς στο Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου. Ήταν μια από τις γυναίκες που βιάστηκαν και εκτελέστηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι, όταν οι ένοπλοι εισέβαλαν στο μουσικό φεστιβάλ Supernova.
Γεννήθηκε στη Βραζιλία και μετακόμισε στο Ισραήλ, πριν από περίπου δέκα χρόνια, μαζί με την μητέρα και την αδελφή της. Ήταν φοιτήτρια στο τμήμα επικοινωνίας και μάρκετινγκ του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.
«Είμαι μια αφοσιωμένη φοιτήτρια που θέλει να διευρύνει τους ορίζοντές της στον τομέα του μάρκετινγκ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», ανέφερε η Βαλεάνου στο Linkedin. «Αναζητώ ενεργά μια θέση που θα μου δώσει την ευκαιρία να καλλιεργήσω τη δημιουργικότητά μου, να ενισχύσω τις ικανότητές μου για κριτική σκέψη και να με εξοπλίσω με τα εργαλεία για να διακριθώ ως επαγγελματίας σε αυτόν τον δυναμικό κλάδο».
Η Χαμάς της στέρησε όχι μόνο τα όνειρα αλλά και τη ζωή. Η τελευταία επικοινωνία της νεαρής κοπέλας με την οικογένειά της ήταν την ημέρα της επίθεσης. Σε μήνυμά της περιέγραφε σκηνές φρίκης με πυροβολισμούς και ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος. Είχε γιορτάσει τα 24α γενέθλιά της λίγες ημέρες πριν, στις 26 Σεπτεμβρίου.
Χρειάστηκαν τρεις ημέρες για να ταυτοποιηθεί η σορός της. Οι συγγενείς της έπρεπε πλέον να την κηδέψουν. Όμως μόνο η μητέρα και η αδελφή της βρίσκονται στο Ισραήλ και η τελετή στο Ισραήλ (minyan – απαρτία προσευχής) απαιτεί την παρουσία τουλάχιστον δέκα ατόμων.
Η τραγική ιστορία της διαδόθηκε και κάποιοι ακτιβιστές αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μια ανάρτηση στα social media ζητώντας από ανθρώπους να παρευρεθούν στην κηδεία της 24χρονης. «Η Μπρούνα Βαλεάνου δολοφονήθηκε. Είναι μετανάστρια από τη Βραζιλία, μόνο η μητέρα και η αδελφή της ζουν στο Ισραήλ και χρειάζονται βοήθεια για να συμπληρωθεί η απαρτία προσευχής και να τελεστεί απόψε η κηδεία της. Παρακαλώ όσοι μπορούν ας έρθουν», αναφερόταν στο κάλεσμα.
Οι ακτιβιστές ήλπιζαν να συγκεντρωθούν αρκετοί άνθρωποι για τη minyan, όμως η ανταπόκριση ήταν συγκλονιστική. Χιλιάδες ισραηλινοί πολίτες εμφανίστηκαν στο νεκροταφείο Petah Tikva, θέλοντας να συμπαρασταθούν στην οικογένεια και να θρηνήσουν μαζί με τη μητέρα και την αδελφή της Μπρούνα Βαλεάνου,
«Ο φίλος μου και εγώ πήγαμε όταν μάθαμε πως δεν υπάρχει απαρτία προσευχής», είπε η Όριτ στο N12. «Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, o ηλεκτρονικός χάρτης στο αυτοκίνητο μας έβγαζε όλο και περισσότερο χρόνο για την άφιξή μας. Έδειχνε μεγάλο μποτιλιάρισμα και απλώς σκεφτήκαμε πως θα γίνονταν πολλές κηδείες ταυτόχρονα. Δεν καταλάβαμε πως όλοι αυτοί κατευθύνονταν στο νεκροταφείο για την Μπρούνα», ανέφερε.
Και συνέχισε τη διήγησή της: «Ο κόσμος στάθμευε και από τις δύο πλευρές του δρόμου. Τα παρκαρισμένα είχαν κλείσει τις δύο από τις τέσσερις λωρίδες για εκατοντάδες μέτρα. Ο δρόμος είχε μετατραπεί σε πάρκινγκ. Περπατήσαμε αρκετά μέχρι που μας σταμάτησαν αστυνομικοί λέγοντάς μας πως δεν γίνεται να μπει άλλος κόσμος. Η κηδεία είχε μετατραπεί σε μια πολύ μαζική εκδήλωση και όπως μας είπαν υπήρχε κίνδυνος λόγω του συνωστισμού».
«Παρότι δεν μπορέσαμε να παρευρεθούμε στην προσευχή, ήταν ένα από τα πιο συγκινητικά γεγονότα. Πιστεύαμε πως θα ήμασταν μια χούφτα ανθρώπων. Ήταν συναρπαστικό. Είναι εκπληκτικό να βλέπει πόσο πολύ νοιάζονται οι άνθρωποι και δεν κάθονται στο σπίτι τους, παθητικά. Είμαι σίγουρη πως η κίνηση αυτή ενίσχυσε την οικογένεια, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με αυτή την τραγωδία».