Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε πως ξεκίνησε έρευνα για «αρκετές περιπτώσεις» βιασμού που φέρεται να διαπράχθηκαν από τους άνδρες της Χαμάς κατά την εισβολή στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Ο Ντέιβιντ Κατζ, διοικητής του αρμόδιου τμήματος της ισραηλινής αστυνομίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενημέρωσε πως υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για περιπτώσεις βιασμών. Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσίασε και μια καταγεγραμμένη μαρτυρία ενός ατόμου που κατάφερε να κρυφτεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο μουσικό φεστιβάλ και, όπως είπε, είδε τον ομαδικό βιασμό μιας γυναίκας, η οποία στη συνέχεια εκτελέστηκε εξ επαφής με σφαίρα στο κεφάλι.
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Ισραήλ τόνισε πως τέτοιες τρομακτικές μαρτυρίες δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά και πως η βία της Χαμάς που αποκαλύπτεται είναι ανείπωτη. Ένας άλλος μάρτυρας έκανε λόγο για βιασμό και ακρωτηριασμό μιας γυναίκας, πριν την εκτέλεσή της.
Οι περισσότερες από τις γυναίκες που βιάστηκαν στη συνέχεια εκτελέστηκαν, οπότε δεν υπάρχει πλήρης εικόνα. Κάποιες κάηκαν και στο σύνολό τους οι γυναίκες έχουν θαφτεί. Μαζί τους θάφτηκαν και τα στοιχεία των φρικτών εγκλημάτων. Φαίνεται, όμως, πως υπάρχουν σημαντικές μαρτυρίες από ανθρώπους που επέζησαν και οι οποίοι καταθέτουν στις ισραηλινές αρχές.
Ο Ντέιβιντ Κατζ σημείωσε πως «δεν έχουμε κανένα ζωντανό θύμα που να λέει “Μας βίασαν” αλλά έχουμε αυτόπτες μάρτυρες για αρκετές περιπτώσεις βιασμών». Αν και δεν έδωσε ακριβή αριθμό των περιστατικών, υπογράμμισε πως η έρευνα μπορεί να διαρκέσει από έξι έως οκτώ μήνες.
Σύμφωνα με τον Guardian, ένας από τους μάρτυρες της φρίκης ανέφερε πως στα θύματα του βιασμού περιλαμβάνονταν γυναίκες κάθε ηλικίας, από παιδιά μέχρι ηλικιωμένες.
Ένας εργαζόμενος στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης δήλωσε πως εντόπισε το πτώμα μιας γυναίκας, η οποία ήταν γυμνή από τη μέση και κάτω. Είχε εκτελεστεί με μια σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού της, στο κιμπούτς Kfar Aza. Με τον ίδιο τρόπο σκοτώθηκε και μια έφηβη, της οποίας το γυμνό πτώμα βρέθηκε στο κιμπούτς Beeri.
Στα αποδεικτικά στοιχεία, σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, περιλαμβάνονται και ανακρίσεις των συλληφθέντων μελών της Χαμάς. Τουλάχιστον ένας από αυτούς φέρεται να έχει καταθέσει πως ο διοικητής της ομάδας του, τους είχε πει πως «μπορούσαν να κάνουν ό,τι θέλουν με τις γυναίκες και τα παιδιά», ανέφερε ο Guardian.
Το Ισραήλ συλλέγει οπτικά, ψηφιακά και ιατροδικαστικά στοιχεία από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ώστε να στοιχειοθετήσει την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης θα συμπεριλάβει τα στοιχεία στην έρευνα για τις καταγγελίες σχετικά με εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη. Το ίδιο αναμένεται να πράξουν και τα δικαστήρια άλλων χωρών, των οποίων πολίτες υπήρξαν θύματα των σφαγών.
Αν και η διασυνοριακή επίθεση της Χαμάς από τη Γάζα, στις 7 Οκτωβρίου, σημειώθηκε στο έδαφος του Ισραήλ, όπως σημειώνει ο Guardian, τα στοιχεία της έρευνας εξακολουθούν να εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, καθώς η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση δρα σε περιοχή που βρίσκεται υπό την αρμοδιότητα του δικαστηρίου. Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ έχει επισημάνει πως δεν υπόκειται στην εξουσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, καθώς δεν έχει υπογράψει το καταστατικό της Ρώμης, βάσει του οποίου ιδρύθηκε το δικαστήριο το 2002.