Ένα από τα πιο όμορφα, γραφικά και αρχοντικά χωριά του Ζαγορίου, το Τσεπέλοβο παραδομένο στην άγρια ομορφιά στις πλαγιές της Τύμφης κλέβει τις εντυπώσεις.
Αν με κάτι έχει συνδυάσει άρρηκτα το Ζαγόρι και η Ήπειρος, γενικότερα, το όνομά τους αυτό σίγουρα είναι τα αμέτρητα, γραφικά χωριά, άλλα πιο γνωστά και άλλα λιγότερο, άλλα περισσότερο και άλλα όχι και τόσο ανεπτυγμένα τουριστικά. Με κοινό παρονομαστή την συναρπαστική περιβάλλουσα φύση του ορεινού όγκου της περιοχής και τη γραφικότητα που τα χαρακτηρίζει βασισμένη, κυρίως, στην άριστη τεχνική των περίφημων μαστόρων της πέτρας, το σίγουρο είναι ότι όποιο κι αν επιλέξει κανείς, σίγουρα θα μαγευτεί. Το Τσεπέλοβο, λοιπόν, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο όμορφα χωριά του Ζαγορίου, ακόμη κι αν πρόκειται για το πολυπληθέστερο κεφαλοχώρι του.
Τσεπέλοβο – Το αρχοντικό χωριό του Ζαγορίου
Χτισμένο σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1.000 μέτρων, είναι από τα χωριά που γοητεύουν τον επισκέπτη από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα βρεθεί σε αυτό. Μοιάζοντας σαν «σκαλισμένο» στις επιβλητικές πλαγιές της Τύμφης, συνδυάζει ιδανικά το υπέροχο φυσικό τοπίο ολόγυρά του με την αρχοντική αρχιτεκτονική, προσφέροντας απίστευτες εικόνες όποια εποχή του χρόνου κι αν επιλέξει κανείς να το επισκεφτεί.
Χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός, το Τσεπέλοβο είναι γεμάτο με λιθόστρωτα σοκάκια που οδηγούν τον περιπατητή σε γωνιές με επιβλητικά αρχοντικά, τα οποία ξεχωρίζουν για την παραδοσιακή, πετρόχτιστη αρχιτεκτονική τους -ζωντανό δείγμα της άριστης τέχνης και τεχνικής των κατοίκων του.
Τσεπέλοβο – Τα αξιοθέατα – σημεία αναφοράς για το χωριό
Από τα πιο σημαντικά σημεία στο χωριό, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, καθώς και το γεφύρι του Κόκκορη -χαρακτηριστικό δείγμα της ζαγορίτικης τεχνικής στη δημιουργία γεφυριών.
Φυσικά, μια βόλτα στην περιβάλλουσα φύση συγκαταλέγεται στα εκ των ουκ άνευ με τον επιβλητικό όγκο των βουνών της Ηπείρου με τα φαράγγια και τις λίμνες, να κερδίζουν τις εντυπώσεις όλων. Ιδιαίτερης σημασίας, στην ευρύτερη περιοχή του Τσεπέλοβου, είναι και το φαράγγι Βικάκι με την χαρακτηριστική Μονή Ρογκοβού, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα.